Évi akár egymilliárdos megtakarítás

0

A Waberer’s International megkezdte többlépcsős – egyhárom- és ötéves szakaszokból álló – informatikai fejlesztési programjának végrehajtását amellyel fuvarozási technológiáját a világ élmezőnyébe emeli. A közúti fuvarozás európai piacán évek óta dúló kiélezett árversenyben a talpon maradás és a fejlődés a testre szabott IT-fejlesztések területén folytatott versenyfutás sikerétől függ.

Az eredményes vállalatok a Waberer’s- hez hasonlóan a működés hagyományos racionalizálásának lehetőségeit szinte már kimerítették, átszervezték a cégstruktúrát, csökkentették az adminisztrációt, egyszerűsítették az árukezelési folyamatokat, és alacsony üzemanyag-fogyasztású vontatókat szereztek be. A versenyképesség megőrzéséhez ma már olyan innovatív megoldásra van szükség, amely egyet jelent a teljes működés optimalizálásával. A Waberer’s fejlesztési elképzelései is erre irányulnak.

A program valamennyi elemének bevezetésétől azt várják, hogy éves szinten akár egymilliárd forinttal is csökkenhetnek a működési költségek. A vállalat az elmúlt években a működés csaknem minden területére kiterjedő vállalatirányítási rendszereket vezetett be, amelyhez digitális menetirányítás, elektronikus számlázás és a gépjárművezetőkkel okostelefonokon keresztül fenntartott kapcsolat párosul. A jelenlegi fejlesztés gerincét saját fejlesztésű integrált vállalatirányítási rendszerének további korszerűsítése adja. A vállalat IT-infrastruktúrája már centralizált, a csoport különböző létesítményeiből csaknem kéttucatnyi, Európa különböző pontjain működő telephelyről, depóból és irodából érkező adatok egy szerverfarmon futnak össze, és különböző alkalmazások segítségével válnak hasznos információkká.

A fejlesztések eredményeként a fuvarozási-szállítmányozási vállalatirányítási rendszer automatizálni fogja a fuvartervezés és a gépkocsivezetők közötti információáramlást. Ezt optimalizáló rendszerrel kívánják megvalósítani, amely automatikusan osztja ki a feladatokat a gépkocsivezetőknek olyan szempontok figyelembevételével, hogy például az kapja az aktuális fuvarmegbízást, aki egy Európa bármely pontján lévő felrakó helyhez a legközelebb van, és a kötelezően előírt pihenőideje is lehetővé teszi a pontos teljesítést. Az optimalizáció kulcsjelentőségű a Waberer’s vállalatirányítási rendszerének fejlesztése szempontjából. Ennek köszönhetően csökkenthető az üres kilométerek aránya, a fuvarok közötti veszteség, minimalizálni lehet még a hibás teljesítések arányát is, valamint növelhető a lerakó helyekre érkezés időbeni pontossága.

A cégcsoport két évvel ezelőtt vezette be telematikai rendszerét. Segítségével a kamionok fedélzeti számítógépére integrált rendszert és a digitális tachográfot együtt használva a menetirányítók távolról ellenőrizhetik, mi történik a gépjárművezetővel és a járművel. A rendszer összegyűjti a kamion helyzetével, a gépjárművezető viselkedésével és az üzemanyag-felhasználással kapcsolatos legfontosabb adatokat és GPRS-hálózaton keresztül továbbítja az információt a hálózatfelügyeleti központnak. A további fejlesztéssel olyan rendszert valósítanak meg, amely a telematikai rendszerből kinyert adatok felhasználásával képes az adatok automatizált feldolgozására, és csak a rendellenességekre hívja fel a figyelmet. A fuvarozási-szállítmányozási vállalatirányítási rendszer legfontosabb funkciói a „route planning” (útvonal-tervezési) és a „route controlling” (útvonal- ellenőrzési) folyamat automatizálása, amelyek az elvállalt fuvarfeladatok optimalizált megtervezését jelentik.

A rendszer nemcsak megtervezi az útvonalat a gépkocsivezető számára, hanem többek között azt is előírja, hogy miként kell az adott fuvarfeladatot ellátnia, hol kell megállnia, hol vételezzen üzemanyagot, vagy melyek a legbiztonságosabb parkolóhelyek egy adott országban, és jelzi a tervtől való eltéréseket is. A szoftver a telematikai rendszerből szerzett adatok felhasználásával nyomon követi a kamion üzemanyag-fogyasztását, illetve -vételezést, az autópálya- költséget, a gépkocsivezető vezetési idejét, és külön jelzés érkezik, ha eltér az útvonaltervtől. A fejlesztés alatt álló informatikai rendszer nyomon követi a jármű műszaki állapotát – például a fékek, a sebességváltó vagy más alkatrészek kopását –, valamint elemzi a gépkocsivezetők vezetési stílusát is. Figyeli a gazdaságos üzemanyag-fogyasztással kapcsolatos vezetési technikát és a jármű megkímélésével kapcsolatos viselkedést. Ezen információk alapján jelentősen csökkenthetők a javítási költségek és az üzemanyag-fogyasztás, továbbá lehetővé válik a gépkocsivezetők minőségi értékelése.

Az idén az adminisztráció automatizálására elektronikus számlázási rendszert is bevezettek. Segítségével hitelesíti e-számláit, és biztosítja a hagyományos számlák másodbizonylatainak hiteles megőrzését is. Gépjárművezetőit okostelefonokkal szereli fel, így a szállítóleveleket a helyszínen tudják lefotózni, és elektronikusan eljuttatni Európa bármely pontjáról a budapesti számítóközpontba. A beérkező dokumentumokat is elektronikus iktatórendszer rögzíti. A folyamat következő szakaszában az elektronikus számlaigazolási rendszerhez kapcsolódóan már e-aláírást is alkalmazni fognak.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!