Új lendületet kap a záhonyi térség fejlesztése

0
Gazdaságélénkítő együttműködési megállapodást írt alá a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, amely új pályára állíthatja a záhonyi kiemelt gazdasági övezet fejlődését is. A megállapodás értelmében az RFH Zrt. a megyében működő leányvállalatain keresztül különös figyelmet fordít a megyei önkormányzati fejlesztések sikeres megvalósítására, az Önkormányzat pedig együttműködik a Holdinggal, például a 2014-2020-as uniós programozási időszakban megnyíló források hatékony lehívásában és optimális felhasználásában. Az aláírást követően bemutatták a Fényeslitke és Komoró között létrejött 3,5 milliárdos beruházás, az Orienter Intermodális Ipari és Logisztikai Központ fejlesztését célzó, kis- és középvállalatoknak szánt új finanszírozási és ösztönző csomagokat is.
 
A megyei önkormányzat és a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. az aláírt dokumentumban rögzítette, hogy Szabolcs-Szatmár Bereg megye az ország egyik legnagyobb fejlődési potenciállal rendelkező területe, melynek a területén ugyanakkor számos hátrányos helyzetű kistérség található. A megállapodás értelmében a megyei önkormányzat kész arra, hogy törvényben meghatározott területfejlesztési, vidékfejlesztési, területrendezési, valamint koordinációs feladatait ellátva, a következő évek támogatási lehetőségeinek maximális kihasználásával ezeken a területeken innovatív fejlesztési koncepciókat valósítson meg. 
 
Az önkormányzat és a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. együttműködése közös érdekeken alapul, éppen ezért számos konkrét területre terjed ki. A megállapodás értelmében az RFH Zrt. gazdaságélénkítő programot indít az Orienter Intermodális Ipari és Logisztikai Központba települő kis- és középvállalkozások számára, illetve a megyében működő leányvállalatain keresztül különös figyelmet fordít a megyei önkormányzati fejlesztések sikeres megvalósítására – a Megyei Területfejlesztési Koncepcióba illeszkedő projekteket minden esetben kiemelten kezeli.
 
Az RFH Zrt. a megállapodás értelmében vállalja, hogy uniós projektfejlesztési tapasztalataival segíti a megyei önkormányzat fejlesztési elképzeléseinek magvalósítását, a megyei projektek lebonyolítását, a megye területén található helyi önkormányzatok fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását, továbbá a megyei szakemberekkel együttműködve a közeljövőben egy szakmai konferenciát is szervez a térség fejlesztési akciótervei és jövőképe kapcsán.
 
Ilenczfalvi-Szász Gábor, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgatója elmondta: „Az RFH Zrt. a következő években uniós projektfejlesztési és menedzsment tapasztalatait és a Magyar Fejlesztési Bank cégcsoport együttműködésében rejlő lehetőségeket még hatékonyabban kívánja az önkormányzatok – így a megyei önkormányzatok – fejlesztési elképzeléseinek szolgálatába állítani. Ennek az egyik pilot-projektje a mostani együttműködés, és ezen belül a záhonyi térség gazdaságélénkítése, az ipari-logisztikai terület fejlesztése révén.”
 
A megyei önkormányzat – a holding szakembereivel konzultálva – megvizsgálja, hogy a 2014-2020-as uniós programozási időszakban megnyíló lehetőségeivel milyen módon tudja segíteni a holding stratégiájának megvalósítását a megyében; együttműködik továbbá a holdinggal a 2014-2020-as uniós programozási időszakban megnyíló források hatékony lehívásában és optimális felhasználásában is. A két fél a megállapodás értelmében összefog a megye piaci szereplőinek, önkormányzatainak, önkormányzati tulajdonú társaságainak együttműködésében rejlő lehetőségek, előnyök kihasználása terén is.
 
Seszták Oszkár, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közgyűlésének elnöke az aláíráskor elmondta: „A területi tervezés folyamatában, a megyei önkormányzat fejlesztési elképzeléseiben kiemelt helyet foglal el a megye területén található ipari és logisztikai központok fejlesztésének feladata, illetve a meglévő közművesített területek pozicionálása, betelepítése.”
 
Orienter Központ: Új finanszírozási csomagok a betelepülő vállalkozásoknak
 
Az Orienter Intermodális Ipari és Logisztikai Központ 3,5 milliárd forint összköltségvetéssel, 160 hektáron, a záhonyi térségben, Fényeslitke és Komoró között, kiemelt állami berhuzásáként valósult meg. A Központ sikeres betelepítése a záhonyi térség fejlesztésének elválaszthatatlan része. A projekt nemrég történetének fontos mérföldkövéhez érkezett, hiszen a záhonyi térség a közelmúltban elnyerte a kiemelt gazdasági övezet státuszt, ami az Orienter központba betelepülő vállalkozások számára munkahelyteremtő beruházásaik során magasabb támogatási-, és egyéb kedvezményeket jelent, lényegesen vonzóbb környezetet teremtve a beköltözés mellett döntő kis-, közepes és nagyvállalatok működéséhez.
 
A térség gazdaságfejlesztésének élénkítésére, a betelepülés mellett döntő vállalatok számára a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. a záhonyi térség stratégiai partnereként három új „Orienter Vállalati Csomag” ajánlatot dolgozott ki. 
 
A kiegészítő fedezet, illetve önrész nélküli csomagokat legalább 5 ezer négyzetméteres bérbevett telekterület esetén választhatják a Központba beköltöző cégek. Ezek közül az új konstrukciók közül minden vállalkozás megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet, a cégek választhatnak például, hogy megvásárolják a működéshez szükséges területet, vagy bérlik a telket és saját beruházásként építkeznek. Azok a vállalkozások, amelyek saját maguk nem kívánnak építkezni, olyan konstrukciót is választhatnak, amely tartalmazza az RFH által saját beruházásaként épített csarnokot. 
 
A záhonyi térségbe, illetve az Orienter Központba betelepülő vállalkozásokat az RFH csoport a lokális gazdaságélénkítő finanszírozási csomagok biztosításán kívül teljes termékportfóliójával és komplex pénzügyi és projektfejlesztési tanácsadási szolgáltatásaival is támogatja.
 
Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!