4 tévhit az IPAR 4.0-val kapcsolatban

0

Hogy milyen tévhitek vannak ma, Magyarországon, azt nem az íróasztal mellett találtuk ki, hanem az utóbbi 10 hónapban gyűjtött adatokból, magyar cégek visszajelzései alapján. Ezzel kapcsolatban írom le a személyes véleményem, ami az elmúlt 20 év tapasztalataiból táplálkozik, és biztosan sokan nem fognak egyetérteni a gondolataimmal.

1. Az Ipar 4.0 azt jelenti, hogy  összekötöm  a  gyártó  gépeimet  az  informatikai  rendszerrel

Közel van az igazsághoz az első tévhit, de az ördög itt is a részletekben van.

A trendet a tengeren túlon “Smart Automation”-nek hívják, de nálunk az Ipar 4.0 elnevezés honosodott meg. Hogy mit is jelent ez? Nem könnyű pontos definíciót adni. Az Ipar 1.0 a gépesítés korszaka volt, vagyis az első ipari forradalom, ezt követően kialakult a tömegtermelés (Ipar 2.0), majd néhány évvel ezelőtt az automatizáció (Ipar 3.0). Az Ipar 4.0 arról szól, amikor az automatizált gépek és szenzorok kommunikálnak egymással, és a mesterséges intelligencia technológiák segítségével automatikusan feldolgozzák az óriási adattömeget. Mindezt teszik azért, hogy hatékonyabban és nagyobb profittal lehessen terméket előállítani, és részletesebb információt kapjanak a vezetők a döntéseikhez.

A gyártó cégeknél ez

  • vagy az emberi hibák kiküszöbölésére irányul (például rossz döntések elkerülése, nem megfelelő szakértelem pótlása, vagy a selejtszám nullára csökkentése),
  • vagy a gépektől és szenzorokból érkező adatok automatikus elemzésére, és ezek alapján automatizált döntések meghozatalára irányul.

Nyilvánvaló tehát, hogy a gépek irányából történő adatgyűjtés csupán egy része az automatizálásnak. Sok más helyről is kell gyűjtenünk az adatokat, azokat olyan mesterséges intelligencia technológiákkal kell elemeznünk, amik sokkal gyorsabban fejlődnek, mintsem a gépek gyártói le tudnák azt követni.

És ami talán még fontosabb: az Ipar 4.0 nem csak a gyártó cégeket érinti, hiszen a kereskedő és szolgáltató cégek számára is legalább akkora lehetőség van folyamataik automatizálásában és az adatok elemzésében. Gondoljunk csak az automatizált raktári rendszerekre, a pontosan célzott vevőszerzésre, vagy a hirdetések hatékonyságának elemzésére.

Minden eddigi ipari forradalom a lineáris skálán zajlott, azaz ahogyan 2 ló kétszer annyi tömegű kocsit tudott elhúzni, két gép is kétszer annyi terméket gyártott, mint egy. A mostani, negyedik ipari forradalom sokak szerint magában hordozza az exponenciális növekedés lehetőségét, mivel az adat és információ mint erőforrások nem limitáltak.

Azok, akik az exponenciális növekedési folyamat legelején nem lépnek az új technológiák felé, azok igen rövid idő alatt biztosan behozhatatlan hátrányba kerülnek.

(A szerző)

2. Ipar 4.0-val kapcsolatban elegendő, ha  megveszem  a  legdrágább  német  gépeket,  amik  fel vannak készítve az  adatkapcsolatra

Mivel tud versenyképes lenni a magyar ipar? Azok a magyar vállalatok, akik ebben a 2-es számú tévhitben élnek, azok bizonyosan azt gondolják, hogy az olcsó munkaerővel. Ezek a cégek többnyire nagy multiknak szállítanak be, és a gyártás költségének optimalizálási lehetőségének csupán a munkaerő költségét és az Európai Uniós pályázatokat gondolják.

Ezek viszont múló előnyök, melyekre hosszú távon nem szabad berendezkedni, hiszen a munkaerőhiány már most átrajzolja a munkabér optimalizálási lehetőségeit, és az Európai Uniós pályázatok feltételei egyre kedvezőtlenebbek.

Ha drága pénzen megveszem a német technológiát, akkor valóban megkapom vele a legmodernebb Ipar 4.0-ás eszközöket is, de nem kapom meg vele a német szakértelmet, és ahogyan azt az 1. tévhitnél kifejtettük: a gyártást körülvevő folyamatokra sem kapok megoldásokat.

Aki német típusú ERP rendszert üzemeltet, az pontosan tudja, hogy mit jelent (mennyibe kerül!) egy-egy változtatás átvezetése az ügyviteli folyamatokon, és a világ most sokkal gyorsabban változik, minthogy ez időben vagy költségben kezelhető lenne.

Magyarországnak a kreatív gondolkodásban és képzett mérnökökben kell keresnie a versenyelőnyét! 

(A szerző)

3. Annyira komplex a tevékenységünk, hogy  a  mi  esetünkre  úgysincs  standard  megoldás a piacon

Az Ipar 4.0 technológiáknak csak egy része standardizálható, ezért a legáltalánosabban működő kereskedő cégnél is egyedi algoritmusokra van szükség.

Annak idején azért kerestél testreszabható ERP megoldást, mert úgy érezted, hogy azok az egyedi folyamataid biztosítják versenyelőnyödet, amit nem szeretnél egy dobozba beleszorítani, mert a standard ERP nem fogja tudni kezelni ezeket. Az Ipar 4.0 soha nem lesz egy dobozos szoftver, amit felinstallálsz a számítógépeidre, leoktatod a dolgozóknak és minden menni fog magától. Ez az új trend egy gondolkodásmód, amit a szállítókkal és az alkalmazottaiddal közösen Neked kell kialakítanod. Valóban nincs standard megoldás, mivel ha lenne, akkor az már nem is lehetne része a negyedik ipari forradalomnak. És a forradalom azt jelenti, hogy együtt találjuk ki a jövőt.

A Te cégedet Te ismered legjobban. Kezdj el gondolkodni azon, hogy a jelenlegi folyamataidat hogyan tudnád automatizálni, a jelenlegi adataidból milyen információkat tudnál kinyerni. Ne szabjon a gondolkodásodnak korlátot a jelenlegi technológia, engedd szabadon a fantáziádat! És ha valami izgalmas jutott az eszedbe, akkor mi is kíváncsiak vagyunk rá… 

(A szerző)

4. Ez csak egy újabb értelmetlen dolog, amiért  pénzt  tudnak  elkérni  az  IT  szállítók

Üdvözöllek ismét, kedves Olvasó (aki eljutottál idáig az olvasásban)! Számodra ez a legfontosabb tévhit, mert felméréseink alapján nagyon sok gyártó cég vezetője gondolkodik így.

Talán azért, mert elismerten nem akarnak már érteni az informatikához. Általában a generációváltással küzdenek – az ő sorsuk megpecsételődött. Azt sem látják, hogy ez az új trend nem egy technológia, hanem egy gondolkodásmód. Hasonló ahhoz, mint amikor az első ipari forradalom idején a kézi munkáról a gőzgépekre tértek át. Vajon mi történt azokkal a gyártókkal, akik akkor haboztak? És most egy sokkal gyorsabb változásról van szó.

Neked – kedves Olvasó -, ez a legfontosabb versenyelőny, mert ők azok a típusú magyar cégek, akiket könnyedén lehagyhatsz. Nincs más dolgod, mint informálódj és olvass többet az Ipar 4.0-ról, és ha úgy érzed, már elég ismereted van, akkor vágj bele!

(A szerző)

Forrás: Dyntell Software Kft. – Salga Péter

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!