8 tipp a vállalati flotta hatékonyabb üzemanyag-gazdálkodásához

0

Közutakkal behálózott világunkban alig találunk olyan üzleti tevékenységet, amelynek ellátásához ne lenne szükség az egyre kisebb mennyiségben rendelkezésre álló üzemanyagra. Az újabb és újabb rekordokat döntögető üzemanyagár érezteti hatását a dráguló termeléstől kezdve, a kereskedelmen át egészen a fogyasztókig. Emiatt jelentősen megnőtt az igény a gépjárművekkel végrehajtott tevékenységek újragondolására és optimalizálására. A Lambda-Com Grouphoz tartozó WebEye szolgáltatásban dolgozó szakemberek tapasztalatai szerint akár 20 százalékos megtakarítás is elérhető néhány szempont figyelembevételével.

„Ha az üzleti tevékenység része a gépjárműflotta működtetése, az egyik legjelentősebb költségelemen érezhetik a vállalatok az emelkedő üzemanyagár profitégető hatását. Mindez arra készteti a vállalatokat, hogy a korábbinál ésszerűbben és szervezettebben közlekedjenek: a járművek fogyasztását mérsékeljék, az azzal ellátott feladatokat, a fuvarkapacitásokat optimalizálják.” – mondta el Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország üzletágvezetője.


Az alábbi 8 tipp segítségével akár 20 százalékos megtakarítást érhetnek el a közúti fuvarozási feladatokat is ellátó vállalatok. Mindezt alkalmazhatják egyénileg is, amely komoly manuális adatgyűjtéssel és a feladatban résztvevők nagy felelősségével jár. Ugyanakkor napjainkban már a járműkövető rendszerek ezen adatokat automatikusan figyelik, ellenőrizik, így jelentősen megkönnyíthetik a járművekkel végrehajtott tevékenységek optimalizálását.

 

  1. Üzemanyag-felhasználás mérése – Ajánlott rendszeresen mérni a felhasznált üzemanyag mennyiségét, illetve a tankolás helyét és pontos idejét. Ezzel megállapíthatóvá válik az átlagfogyasztás, és az üzemanyag-tároló rendszerben végbemenő tendenciák. Ha azonos feladatokat két autó eltérő üzemanyag mennyiséggel lát el, az valamilyen hibára hívja fel a figyelmet, amelyet kiküszöbölve megszüntethető az üzemanyag pazarlása. Az adatok továbbá alkalmasak az esetleges üzemanyaglopás kiszűrésére is.

 

  1. Töltőállomások rögzítése – Nem árt feltérképezni és rögzíteni a megbízható és megfelelő árfekvésű töltőállomásokat. Ha a fuvarútvonalon csak ezeken a helyeken tankolunk, máris kedvezőbb költségtétellel számolhatunk.

 

  1. Gyorshajtások ellenőrzése – A rendkívül nagy fogyasztást eredményező gyorshajtások amellett, hogy közlekedési bírságokat vonhatnak maguk után, az üzemanyagot is feleslegesen égetik. A megfelelő sebességválasztás tehát kulcsfontosságú szempont.

 

  1. Optimális fuvarszervezés – A fuvarfeladatok előzetes tervezésével könnyedén elkerülhetőek a felesleges kerülőutak és üres járatok, amelyek az üzemanyag-felhasználást is jelentősen növelik. Két fuvar összevonásával azonos költségtétel mellett nagyobb bevételt realizálhatunk.

 

  1. Dugókerülés – Érdemes a fuvarozási szempontoknál lehetőség szerint számolni azzal is, hogy akkor induljon a fuvar, amikor kisebb a forgalom. Azt is tanácsos felmérnünk továbbá, hogy a célhely elérésének mely a legoptimálisabb útvonala, hiszen nem biztos, hogy a kilométerben rövidebb útvonalon kevesebb üzemanyagot használunk, ha például az odavezető úton zsúfolt a forgalom.

 

  1. Megfelelő járműválasztás – Nagyobb flották esetében lehetősége van a vállalatoknak a járművek között választani.  Ajánlott figyelembe venni, melyik a legalkalmasabb jármű a fuvarfeladatra, mekkora kapacitást használunk az aktuális fuvar esetében. Ezzel elkerülhetjük, hogy félig üres rakodótérrel induljunk el. Ha egy adott fuvarra egy kisebb jármű is elérhető, sokkal kisebb fogyasztással számolhatunk.

 

  1. Folyamatos karbantartás – A jól karbantartott, műszakilag hibátlan járműflotta kevesebb üzemanyagot fogyaszt, és az élettartama is hosszabb. Érdemes rendszeresen mérni a járműdiagnosztikai adatokat, amelyek segítségével hatékonyabban és precízebben hajthatóak végre a szervizmunkálatok.

 

  1. Fogyasztásbarát vezetési stílus – Sok múlik a sofőrön is. A defenzív vezetési gyakorlat, azaz a forgalommal haladó, a forgalomból kikövetkeztethető helyzetekre adott felkészült reagálás tovább növelheti a vezetés biztonságát. Így csökkentjük a felesleges fékezéseket, gyorsításokat és az ebből adódó megnövekedett fogyasztást. Továbbá fontos az útviszonyoknak megfelelő vezetés, hiszen más módszert kíván egy egyenes autópálya, és egy kanyarokkal teli, kevésbé forgalmas útszakasz. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a vezetés kényelmét szolgáló eszközök is üzemanyagot fogyasztanak. Érdemes megtalálni az arany középutat, és ezeket a kényelmi funkciókat nem automatikusan használni, hanem csak ha valóban szükség van rájuk. A továbbképzések is sokat segíthetnek a megfelelő vezetői gyakorlat elsajátításában.

 

 „Egyre több közúti fuvarozással foglalkozó társaság ismeri fel, hogy a járművekkel lebonyolított feladatok tervezését, a teljesítés ellenőrzését és a járművek üzemeltetésének átláthatóságát egy járműkövető szolgáltatás segítségével tudja igazán hatékonyan menedzselni. Alkalmazásukkal pontosan nyomon követhetővé és elemezhetővé válik a gépjárművek helyzete, mozgása, fogyasztása és műszaki állapota. Ezek az adatok pedig elengedhetetlen feltételei a hatékony fuvarszervezésnek.”– mondta el Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország üzletágvezetője.


Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!