9 technológiai trend 2021-ben

0

Az új technológiák megjelenése az egyik olyan dolog, amit folyamatosan tapasztalunk a világunkban, mivel a technológia évről évre rohamosan fejlődik. Egy évtized leforgása alatt olyan technológiai csúcsokat és újításokat láthattunk, amelyek digitális átalakuláson vezették át a világot. Deli Péter kiemelt szerző – részletes profilja itt tekinthető meg -, megosztja most ötleteit arról, hogy ezek a technológiák milyen új módszereket kínáltak számunkra az élet mindennapi problémáinak hatékonyabb kezelésére és megoldására.

 

 

Nagyon sok pénzt fektetnek a technológiába, és mindez a jobb működés, a jobb munkafolyamatok és a felhasználói élmény felé irányított minket. A Corona-vírus járvány megjelenése tovább lendítette a világot a modern technológia elfogadása felé, és emiatt új és fejlett technológiai fejlesztésekre számítunk 2021-ben. Tekintsük most át a 9 legfontosabb technológiai trendet, amelyek 2021-ben várhatóak.

 

  1. Mesterséges intelligencia: A mesterséges intelligencia jelentős áttörést jelentett, amely egyre szélesebb körben elfogadott, és használata 2021-ben csak egyre inkább növekedni fog. A mesterséges intelligencia leegyszerűsítve parancsokból és interakciókból áll. Sok AI program létezik, amelyek magukban foglalják a beszédfelismerést, a mintafelismerést, a diagnózist, az előrejelzést stb. A legújabb trend sok olyan alkalmazást foglal magába, mint a Siri, Alexa, Uber, Netflix, amelyek mesterséges intelligencia technológiát használnak. A keresőmotorok még az interneten történő keresés során is használnak mesterséges intelligenciát a jobb eredmények érdekében. A mesterséges intelligencia népszerűségének másik fő oka az otthoni automatizálás, ahol az egyszerű mindennapi funkciókat olyan rendszerek vezérlik, mint az Alexabased rendszerek, amelyek a mesterséges intelligenciát használják.

 

  1. Kiberbiztonság: A kiberbiztonság az egyik olyan technológiai trend, amelyet minden évben megemlítünk. Számos rosszindulatú tevékenység folyik az internetes térben. A felmérésekből kiderül, hogy a legtöbb számítógépes fenyegetés ma már a kisebb, vagy kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalatokra is kiterjed, és az egyik ilyen népszerű trend az e-mail adathalászat. Ha bármilyen módon kapcsolódik a hálózathoz, akkor ezeknek a gyakori számítógépes fenyegetéseknek a veszélye valós fenyegetés. Az új technológiai újítások közé tartozik a nyílt forráskódú sebezhetőség fejlesztése, a blokklánc biztonsága, a homomorf titkosítás stb.

 

  1. Virtuális valóság (VR): 2021-ben az olyan technológiai trendek, mint a virtuális valóság, közelebb hozzák a valós élet élményét, és alkalmazásuk a különböző területeken egyre nő. Egyszerűen beemeli a felhasználót egy környezetbe; ezt hallásunk és látásunk ingerlésével éri el, ezáltal olyan érzést keltve bennük, mintha valóságként élnénk meg a szimulált környezetet. A virtuális valóság egyik legnépszerűbb alkalmazása a PlayStation VR-vel való játékban tapasztalható. A VR-t más szórakoztatási formákban is használják, még oktatási célokra is, például virtuális múzeumokban, galériákban, felfedező központokban és színházakban. A virtuális valóság egy másik alkalmazási területe a szimulációk és a különféle területeken való képzés, például az orvostudományban és a repülésben. Bár ez a terület nagy elismerésnek örvend, még mindig vannak olyan kérdések, amelyeket tovább kell vizsgálni, amelyek elő fogják segítik a nagyobb élményt, ezért pl. az ismert kanadai VR-vállalatok, mint a Many Hats, a VR Vision, a Bit Space Development Ltd folyamatosan keményen dolgoznak azért, hogy minél többekhez jussanak el a VR vívmányai.

 

  1. Kiterjesztett valóság (AR): Vannak, akik úgy gondolják, hogy a virtuális valóság és a kibővített valóság ugyanaz. Ez nem így van, bár hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. A kibővített valóság digitális képekkel fokozza a valós életképet. Általában fényképezőgép lencsékkel és olyan népszerű AR szoftverekkel működik, mint a Snapchat. Az AR technológiát a továbbfejlesztett navigációs rendszerekben, a 3D képvetítésben is használják.

 

  1. Blockchain technológia: A legtöbb intézmény 2021-ben tovább menetel majd a blockchain technológia terén az internetes csalások és az információszivárgás megelőzése érdekében. A blockchain név abból származik, hogy blokkokból hoz létre egy olyan láncot, amely nem változtatható meg, és egyetlen entitása sem irányítja. A blockchain technológia kapcsolódik a kriptovalutához, például a bitcoinhoz. A legújabb szerencsejátékokban a technológiai trendek blokkláncát használják a jelenlegi online kaszinók fizetési módként. Ezek az online kaszinók nem csak a legnépszerűbb játékokat kínálják, mint például a baccarat, a blackjack, és az ingyenes online nyerőgépek stb., de érdemes megtekinteni az online kaszinó véleményeket és értékeléseket is, mielőtt eldönti, hol játszik. Már jelenleg is vannak olyan bitcoin kaszinók, amelyek elfogadják és tranzakcióként használják a bitcoint. Fő pozitívuma: magas fokú védelem biztosítása a hackerek ellen, továbbá megszünteti a közvetítők szükségességét a tranzakciókhoz, adatvédelmet nyújt stb.
  2. 5G hálózat: Az 5G hálózat a következő nagy dolog, amiről mindenki beszél, ha mobilinternet-kapcsolatról esik szó. Egy évtizedes fejlesztés után az 5G hálózat mára valósággá vált egyes országokban és területeken. Olyan átviteli sebességet kínál, amely magasan meghaladja a 4G hálózatot. Az 5G hálózat átviteli sebessége másodpercenként gigabájtban mérhető, és ez gyorsabb, mint bármely elérhető otthoni szélessáv. Az 5G hálózat egyéb alkalmazásai az IoT modulokban találhatók, ami zökkenőmentesebbé teszi a kapcsolódást, de a legnagyobb hátrányt a rádiófrekvenciás sugárzással kapcsolatos aggályok jelentik. A Roger’ Communication az 5G-t 2020 januárjában indította el Vancouverben, Torontóban, Ottawában. Mára kibővítette 5G hálózatát, hogy elérjen 1330 további várost Kanadában, beleértve Calgaryt, Edmontont, Quebec Cityt stb.

 

  1. Dolgok internete (IoT): Ez a technológiai tendencia már pár éve létezik, de ennél az innovációnál nagyobb elvárásokra számítunk. Ez azt jelenti, hogy több ezer eszköz lenne képes összekapcsolódni egyedi azonosítókon keresztül, amelyek lehetővé tennék az adatok hálózaton keresztüli továbbítását. Az IoT (Internet of Things) révén több intelligens eszköz, automatizálás és jármű működhetne. Az intelligens viselhető eszközök, például az Apple órák, az olyan intelligens otthonok, mint a Google Home vagy az Alexa, mind az IoT-t használják.

 

  1. Repülőgép-technológiai fejlesztések: Az olyan nagyvállalatok, mint a SpaceX és a Blue origin, óriási lépéseket tesznek az űrkutatás terén. Még a Linkspace-hez hasonló vállalatok is a legjobb vállalatok közé tartoznak. Aktívabb lesz az űrbővítés, és az egyik fő előnye, hogy az ember képes lehet a jövőben akár interkontinentális utakat tenni 30-40 percen belül az űrben.

 

  1. Integráció az AR szemüveg és az okostelefon között: Az AR szemüveg és az okostelefon összekapcsolt kialakítását tervezik 2021-re, így az okostelefon számítástechnikai platformként szolgál majd a szemüveg számára. Az új, 5G hálózati kompatibilitású okostelefonok gyártása azt jelenti, hogy az AR-alapú alkalmazásokban több audiovizuális funkcionalitás lenne hatékony és zökkenőmentes.

 

Záró gondolatok

A 2021-es év sokat ígér az általunk várt új technológiai újítások miatt. Eképesztően izgalmas lenne kihasználni ezeket a technológiai áttöréseket a mindennapokban. Különböző területek, például a telekommunikáció, az orvostudomány és a mezőgazdaság jelentősen fejlődésen mehetnek át 2021-ben.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!