A DHL kutatása szerint a sikeres kkv titka: nyitás a nemzetközi piacokra

0
A DHL Express 12 országra kiterjedő kutatást végzett kis- és közepes méretű vállalkozások (kkv-k) bevonásával, amelyben a nemzetközi piaci jelenlét előnyeit és a globalizációban rejlő üzleti sikerek lehetőségeit vizsgálta. A kutatásból kiderül, hogy a 2-5 éve alapított kkv-k 82%-a van jelen a nemzetközi piacokon, és nyitottak a globális innovációkra.

A cikk a Facebook ablak után folytatódik, csatlakozz Te is közösségünkhöz!

 
A DHL nemzetközi és belföldi expressz fuvarozási specialistája, a DHL Express stratégiájában kiemelkedő szerepet játszanak a kis- és közepes méretű vállalatok, amelyek nemzetközi terjeszkedését és annak tendenciáit volt hivatott felmérni az üzletág és az IHS által készített friss nemzetközi kutatás. A tanulmányt Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok (G7országok), valamint Brazília, Oroszország, India, Kína és Mexikó (BRICM országok), 410 kis- és középvállalkozása körében végezték 2012 utolsó negyedévében. A felmérésben résztvevő kkv-k alkalmazottaik számát tekintve 10-249 fő közötti állományszámmal rendelkeznek és éves bevételük kevesebb, mint 50 millió euró. A cégvezetők véleményét és tapasztalatait mikro- és makrogazdasági szinten, online kérdőívvel és interjúkkal vizsgálták.  
 
A kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy a kkv-k többé nem jelentenek egyet a regionális piacok kiszolgálásával: egyre több és több vállalkozás nyit az export és import tevékenységen túl a globális partnerek felé szolgáltatásai kiterjesztésével. Bár az eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy a kkv-k szerepe kiemelten fontos a gazdaság számára, sokan nincsenek tisztában valós értékükkel. A kkv-k tapasztalatai alapján a nemzetközi nyitásban a legnagyobb nehézségeket a 20. századi infrastrukturális körülmények, a külföldi piacok ismeretének hiánya, a célországok magas vámköltségei, és a nemzetközi partnerekkel való kapcsolatépítés jelenti. A nyitottság együtt jár a nemzetközi know-how, innováció és értékes gyakorlatok átvételével, ami a hazai piac számára is előnyös.
 
A tanulmányból az is kiderül, hogy a fejlődő országok a legaktívabbak a nemzetközi piacokon és ügyfeleik 70%-a fejlett országokból származik. A következtetések szerint a fejlődő országok a jövőben is sikeresebbek lesznek az új piacokon, mivel szemben a fejlett országokkal ők a logisztikában lehetőséget látnak termékeik megkülönböztetésére és szolgáltatásaik kiemelésére.
 
Az export küldemények számát tekintve a DHL Express magyar kkv ügyfelei sorrendben Németországba, az USA-ba, az Egyesült Királyságba és Oroszországba indították a legtöbb szállítást, az ezekbe az országokba feladott küldemények száma a kkv-k összes export szállításainak közel harmadát, míg a G7 és BRICM országokba feladott küldemények az exportszállítások közel felét adták. Bár a feladott küldemények mennyisége a kutatásban vizsgált országokhoz képest még alacsonyabb, de 2012-ben kétszámjegyű forgalomnövekedés mutatkozott egyes arab (pl. Egyesült Arab Emírségek) és afrikai országok (pl. Egyiptom) irányába az előző évhez képest.
 
A tapasztalatok szerint a magyar kkv-szegmens import aktivitása az exportnál jóval alacsonyabb, e viszonylatban is jelentős a G7 és BRICM országok szerepe: a küldemények 70%-a ezekből az országokból érkezik. A DHL Express hazai kkv ügyfelei elsősorban Kínából, az USA-ból, Németországból és Olaszországból importálnak, e tevékenységük azonban jóval „koncentráltabb” az exporthoz képest: a küldemények közel fele Kínából és az USA-ból érkezik. A magyarországi kkv-k küldeményszáma leginkább a logisztikára jellemző szezonális időszakokban, elsősorban karácsonykor nő meg. A megbízásukból lebonyolított szállítások az ünnepi időszakban akár 30%-kal is magasabbak az évre jellemző átlaghoz képest, amiből jól érzékelhető a kereskedelmi tevékenységükre is jellemző szezonalitás.
 
2012-ben a DHL Express kisvállalati szegmensbe tartozó magyar ügyfelei döntően légi export és belföldi szolgáltatásokat vettek igénybe, míg az importszállítások kevésbé voltak jellemzőek erre az ügyfélkörre. 2011-hez képest a kkv-k által generált szállítások a légi export irányába mozdultak el a tavalyi évben: az export küldemények aránya több mint 15%-kal nőtt a szegmens összes szállításán belül. Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a magyarországi kkv-k nemzetközi gazdasági és kereskedelmi kapcsolatai élénkültek. A nemzetközi piacok irányába nyitás részben a belső, hazai fogyasztás szűkülésével indokolható. 
 
„A kutatás is alátámasztja azt a tapasztalatunkat, hogy a kisvállalkozások sok esetben nem rendelkeznek kifejezetten a logisztikai feladatok elvégzésre dedikált erőforrással. A felmérés ajánlása szerint a versenyképesség növelése érdekében a kkv-knak szükségük lenne megbízható és friss adatbázisokra is. A DHL Express ezért igyekszik minél szélesebb körű támogatást biztosítani ezeknek a cégeknek, hogy egyszerűbbé tegye számukra a szállítási feladatok lebonyolítását. Ide sorolhatjuk online eszközeinket, például a MyDHL-t, amely teljes körű megoldást nyújt a küldemény előkészítésétől a szállítás megrendelésén át egészen a nyomonkövetésig és számlázásig. Ügyfélszolgálatunk és vámcsoportunk emellett szakszerű tanácsokkal látja el partnereinket, legyen szó a szükséges fuvarokmányokról, az egyes országok vámszabályairól, vagy épp az áruk vámtarifaszámának meghatározásáról.„ – mondta el Bándli Zoltán, a DHL Express kereskedelmi és marketing igazgatója.
 
A DHL Express kisvállalati ügyfélkörében 2011-hez viszonyítva jellemző az átlagos küldeménysúly csökkenése, amelyet részben az a trend generál, hogy a vállalatok nagyobb számú, de kisebb mennyiségű megrendeléseket eszközölnek. Emellett a vállalkozások árérzékenysége miatt az expressz szállítás mellett nagyobb szerepet kapnak az egyéb, a DHL portfóliójába tartozó gazdaságosabb szállítási módok nagyobb súlyú szállítmányok esetén. Ez is bizonyítja, hogy egyre magasabb szintű és szélesebb körű piaci ismeretekkel, szakértelemmel rendelkeznek a szállítmányozás terén.
 
Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!