Díjelemzés: A raktározás gazdaságossága

0

A fejlesztésekhez vissza nem térítendő támogatásra van szüksége a logisztikai szektornak, az MLSZKSZ szerint az ügyfelek csak egy kis része igényli a komplex logisztikai szolgáltatásokat – egyablakos rendszerben.

A cikk a Facebook ablak után folytatódik, csatlakozz Te is közösségünkhöz!

 

Ennek egyik eleme a raktározási logisztika. Ezt az alultőkésített kkv-k nem tudják az ügyféligények szerint fejleszteni. Ezért az uniós pályázatok újbóli megnyitását sürgetik. A többi iparághoz képest a logisztikai piacon az egyes ügyletek eredményessége 8-10 százalék között kellene legyen, ezzel szembe a jelenlegi mutatók 2-4 százalék körül mozognak – mondta el Fülöp Zsolt, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) elnöke. A szolgáltatók azért van szüksége a 8-10 százalékra, mert ebből valósítják meg a technológiafejlesztéseket és a változó megbízói igényeknek megfelelő új infrastruktúrák kiépítését.

Az MLSZKSZ két közelmúltban elkészült és beüzemelt (ötés tízezer négyzetméter alapterületű) raktárral kapcsolatos díjelemzése példával illusztrálja az egyes projektek finanszírozási lehetőségeit, bevételeit és eredménytermelő képességét. A két konstrukció esetében három finanszírozási lehetőséget – csak tisztán saját erő; támogatás és saját erő; támogatás, hitel és saját erő – vizsgáltak. Ehhez 2011-ben megvalósult raktár-beruházási projektek adatait használták, a projektek műszaki jellemzői azonosak voltak, eltérés csak az alapterületben volt.

A tízezer négyzetméteres raktárprojekt bekerülési értéke 1,7 milliárd, a fele akkoráé 0,92 milliárd forint. A megtérülés futamideje 15 év. A tanulmányban két esetet vizsgáltak. Az egyik a jelenlegi piaci díjak (havi 3,5 euró négyzetméterenként) mellett elérhető eredményességet mérte. A másik esetben azt vizsgálták, hogy milyen értéken kell kiadni a raktárt ahhoz, hogy biztosítani lehessen a szolgáltató részére az elvárt minimális nyolc százalék körüli eredménytermelő képességet. Az elemzés szerint – a jelenlegi piaci bérleti díjakkal számolva – a tisztán önerőből megvalósított ötezer négyzetméteres raktárnál 4,4, a nagyobbnál 5,4 százalékos eredmény érhető el csupán. A nyolc százalékos elvárt alsó eredményességi értékhez a havi 3,5 eurós négyzetméterenkénti bérleti díjat az előbbi projektnél 6,1, a nagyobb raktárnál pedig 5,3 euróra kellene emelni.

Ha a finanszírozás vissza nem térítendő támogatásból és önerőből együttesen valósul meg, javulnak az eredményességi mutatók. Sőt a tízezer négyzetméteres projektnél elérheti a 7,8 százalékot, ami már alig marad el az elvárt nyolc százaléktól. A kisebb raktárnál azonban csak 5,6 százalék, vagyis az elvárt értékhez 20 százalékkal növelni kellene a bérleti díjat. A harmadik finanszírozási változat esetében a beruházás vissza nem térítendő támogatás, hitel és saját erő kombinált felhasználásával valósulna meg. A vizsgált modellek esetében mindkét üzemeltető cég eltérő hitelminősítési besorolású volt, így a beruházáshoz felhasznált hitelek költségei is, ami befolyásolta a kötelezettségek mértékét is. Az eredményességi mutatók a piaci bérleti díj (havi 3,5 euró négyzetméterenként) mellett az ötezer négyzetméter alapterületű raktárnál -0,24 százalék (azaz veszteséget termel), a kétszer akkora esetében 3,7 százalék. Az elvárt nyolc százalék körüli eredményességi értékhez az előbbinél a havi négyzetméterenkénti díj helyett a jelenlegi piacinak több, mint háromszorosával (11,2 euró), de a tízezer négyzetméteres projektnél is közel 30 százalékkal nagyobb díjjal (5,5 euró) kellene számolni. Az elemzés szerint a néhány fős kisvállalkozások által üzemeltett logisztikai létesítmények akkor tudnak jól működni, ha beruházásaikat önerőből és támogatás segítségével tudják megvalósítani. Ha hitelre kényszerülnek, jövedelemtermelő képességűk és piaci helyzetük jelentősen romlik. A nagyobb cégek (több száz alkalmazott, de még nem nagyvállalat) piaci pozíciója is csak akkor erősödhet, ha beruházásaikat önerőből és támogatással tudják megvalósítani.

A hitelfelvétel szintén ront piaci helyzetükön, bár kevésbé, mint a kisebb cégek esetén. A törlesztés miatt a vizsgált raktár logisztikai projektek gazdaságos üzemeltetését a jelenlegi helyzetben nem lehet kigazdálkodni. A magyar ipari kultúra sajátossága miatt egyelőre alacsony a gyártó cégek logisztikai tevékenységének és ezen belül a raktározás kiszervezésének hajlandósága – mondja Fülöp Zsolt. Nem jellemző, hogy a gyártó cégek kiszervezik a raktári tevékenységüket. Egy raktár pedig akkor működtethető gazdaságosan és hosszú távon biztonságosan, ha több ügyfelet szolgál ki. A több vevő változatosabb követelményrendszert is jelent: például az egyik ügyfélnek belépési elvárás a beépített tűzvédelem, ezt azonban a másik nem hajlandó megfizetni. Ez rugalmatlan műszaki kínálatot és rugalmas keresletet jelent, és a beruházásokat az igény elmúltával továbbterhelni nem lehet, de gyakran annak a további költségeit a raktárfenntartónak viselni kell. Ez is hozzájárul az alacsony tőke ellátottságú cégek versenyhátrányához. A megbízók területileg is merevek, szeretik az árujukat raktározási szempontból magukhoz irreálisan közel tartani. Ezért a raktári kereslet, nem a kooperatív előnyök mentén generálódik. Így egy raktár többnyire lokális igényeket tud csak kielégíteni, szűkítve a potenciális megbízók körét, növelve ezzel a kockázatát.

Az MLSZKSZ szerint az alultőkésített magyar kis- és középvállalkozások a logisztikai piacon csak akkor tudnak eredményesen működni, ha a fejlesztéseiknél a hitel mértéke a lehető legkisebb, az önerőből hiányzó tőkerészt pedig minél nagyobb mértékben képesek vissza nem térítendő támogatásokkal lefedni. Ezért nagyon fontos és szükséges újra megnyitni a fejlesztéseket támogató európai uniós pályázati forrásokat. Hiszen fejlesztések nélkül a hazai logisztikai szektor piacot veszít a térségben, és munkahelyek szűnhetnek meg.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!