Hogyan hat az Oroszország és Ukrajna közötti háború az európai logisztikára

0

Az európai logisztikai ágazat kettős csapást szenvedett: először a Covid-19 hatásaitól, majd az orosz-ukrán háború és a szankciók következtében.

A szankciók Oroszország büntetésére szolgáltak Ukrajna inváziója miatt – ez jelentős hátránnyal járt több területen is. A súlyos logisztikai következmények közé sorolható az infláció, az ellátási lánc megszakadása, valamint több kikötő bezárása.

Hogyan érinti a logisztikai válság Európát

Az orosz-ukrán háború és az azt követő szankciók megzavarták a megszokott logisztikai útvonalakat és láncokat.

A szállítmányozási szolgáltatók felfüggesztették az Oroszországba és Belorussziába irányuló és onnan érkező szállítmányozást. Emellett néhány európai terminálüzemeltető pedig meg is tagadta az Oroszországba irányuló teherhajók fogadását.

A légi utakat lezárták Oroszország, Belorusszia és Ukrajna felett, ami hosszabb, költségesebb szállítási útvonalakat eredményezett. Ezek a kihívások a közlekedés minden típusát érintették, beleértve a teherautókat, hajókat és repülőgépeket is.

A konfliktus okozta feszültséget és nehézségeket jól példázza az orosz lobogó alatt közlekedő hajók blokkolása a brit kikötőkben.

Valamint szintén említésre méltó a holland rotterdami kikötő megzavart működése a több száz teherkonténer miatt.

Röviden, a konfliktus és a hozzá kapcsolódó szankciók jelentős hatással voltak az európai logisztikai ágazatra. Mindez az ellátási lánc megszakadásait, a költségek növekedését és a szállítási útvonalak megváltozását egyaránt eredményezte.

Megemlíthetjük azt is, hogy az online casino magyar távlatokban is megrendült gazdasági értelemben véve – mint a legtöbb európai országban.

Ez abból következett, hogy az infláció eredményeképp a népességnek kevesebb százaléka engedhette meg magának idővel, hogy szerencsejátékokba fektethessen be.

Emellett az a jelenség is hozzájárult a kaszinók súlyos veszteségeihez, hogy a félretett nyereményekre sokan rászorultak.

Egyúttal a bankok összeomlása is kiváltotta a pánikot számos játékosban, így az online kaszinók megforgatható pénzösszege jelentősen megzuhant.

Ennek következtében még kevesebben találták kecsegtetőnek a nyerőgépes játékok által felkínált nyereményeket.

Veszélyes ellátási zavarok és további ársokkok

Az Európai Unió nagymértékben támaszkodik Oroszországra a gáz, az olaj és a szén tekintetében. Oroszország szállítja az Európai Unió gázkészletének 40%-át, és az olajkészlet 27%-át.

Jelenleg nincsenek konkrét szigorú szankciók az orosz olajszolgáltatással szemben. Azonban gondot jelenthet, hogy az EU a hatodik szankcióküldeményén keresztül az olajimport korlátozásáról tárgyal, de embargóra is lehet számítani.

A benzinárak emelkedése Európa-szerte szinte megszokottá vált, a szállítási költségek pedig valószínűleg követni fogják ennek példáját.

Az amerikai és európai vezetők rajta vannak tervek kidolgozásán az orosz gáz- és olajfogyasztás csökkentésére, valamint alternatív energiapiacok feltárására.

Spanyolországban az üzemanyagárak eleinte emelkedtek, de később a logisztikai cégek sztrájkja miatt visszacsökkentek. Ennek legfőbb hátránya, hogy ez veszteségessé tette a magasabb árak mellett a munkafolyamatokat.

A szállítmányozó cégek elismerik, hogy a magasabb szállítási költségek az áru drágulásához vezetnek, de különösen aggasztja őket az élelmiszerárak emelkedése.

A háború jelentősen csökkentette a globális élelmiszerellátást, hiszen Ukrajna és Oroszország a világ elsődleges búzaexportőreinek egyikei. A napraforgómag és az olaj helyzete szintén kritikus – ezek az országok adják a globális export mintegy 80%-át.

A válság leküzdésének módjai

Az európai vezetők igyekeznek csökkenteni az orosz üzemanyagtól való függést, hogy elkerüljék az esetleges összeomlást.

Ennek érdekében három kulcsfontosságú stratégiára összpontosítanak:

  • Az ellátás diverzifikációjára
  • A hatékonyabb energiahatékonysági megoldásokra
  • A megújuló energiaforrások felgyorsítására

Az ellátás diverzifikálása céljából az EU új földgáz (LNG) szállítókat keres olyan országokból, mint Norvégia, Afrika, vagy az USA.

Az Unió tárgyalásokat folytat potenciális venezuelai és szaúd-arábiai gázszolgáltatókkal. A megújuló energiaforrások fejlesztésének felgyorsítása kiemelt feladat, az elektromos autók egy lehetséges megoldást jelenthetnek.

Ennek érdekében befektet az elektromos autók infrastruktúrájának fejlesztésébe, ideértve az ingyenes elektromos töltőállomásokat és az elektromos autók otthoni használatának ösztönzését.

Az Európai Unió közlekedéspolitikája a biztonságot és a sebességet előtérbe helyező modern infrastruktúra fejlesztésére összpontosít.

A cél a torlódások csökkentése, fenntarthatóság javítása, közlekedési kibocsátások csökkentése, valamint a közlekedési infrastruktúra minőségének biztosítása minden tagállamban.

A közlekedési ágazat jelentős mértékben hozzájárul az EU gazdasági hozamához, hiszen ez az európai életmód kritikus eleme.

Összességében az Európai Unió elkötelezett a fenntartható és innovatív közlekedésfejlesztés mellett, hogy megfeleljen a modern napirend legfontosabb követelményeinek.

Globális következmények

Az Oroszország és Ukrajna között zajló háborúnak jelentős globális következményeit is megemlíthetjük. Ezek nemcsak a két országot, hanem a tágabb régiót és azon túl is érintik.

A konfliktus politikai feszültséghez, gazdasági szankciókhoz és katonai felépítéshez vezetett, mindkét fél veszteségeket, infrastrukturális károkat szenvedett.

A háború humanitárius válságot is teremtett. Ez emberek ezreinek mozgósítását foglalta magában – a friss hírek Ukrajna határain túlra is aktuálisak. Emellett hiány keletkezett alapvető ipari készletekben, például élelmiszerekben és gyógyszerekben is.

A háború megzavarta világszerte az ellátási láncokat és kereskedelmi útvonalakat, ami az áruk magasabb árához és a szállítási költségek növekedéséhez vezetett.

A konfliktus az energiapiacra is hatással volt, az EU nagymértékben az Oroszországból importált gázra és olajra támaszkodik. A konfliktus a megújuló energiaforrások diverzifikálására, felgyorsítására ösztönözte az orosz üzemanyagtól való függőség csökkentését.

A háború a tágabb régió biztonságával kapcsolatos aggodalmakat is felvetette. Attól tartanak, hogy nagyobb konfliktussá fajulhat, amelyben más országok is becsatlakoznak. A háborús helyzet megszüntetésének egyetlen hatékony módja az, ha Ukrajna megnyeri a háborút az agresszorral szemben – így pedig idővel esélyesen visszaállhat a világ rendje.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!