Interjú Simona Tschuschnerovával, az Astra Zeneca regionális disztribúciós szolgáltatás menedzserével

0

Simona a prágai Közgazdaságtudományi Egyetemen tanult. 8 évet dolgozott az FMCG szektorban tapasztalatokat gyűjtve az ellátási csatorna és a pénzügy területén,2004 óta dolgozik az Astra Zenecánál.

Karrierjét itt a cseh üzleti egységnél kezdte logisztikai és ügyfélszolgálati funkcióban. 2010 májusa óta tölti be Simona jelenlegi funkcióját a Közép-és Kelet Európai régió disztribúciós szolgáltatás menedzsereként. A régión belül jelenleg 13 ország disztribúciójáért felel (kezdve a Cseh Köztársaságtól, Szlovákiától Magyarországon és Románián át a Balkán országaival bezárólag).

Magyari Éva: Önök 2010-ben új helyre költöztették regionális központi raktárukat. Az új hely itt van Magyarországon, Budapesten és a Cemelog mint logisztikai szolgáltató menedzseli ezt az Astra Zeneca számára. Hogyan nézett ki az előző ellátási lánc modelljük?

Simona Tschuschnerova: Korábban a disztribúciós központunk Németországban volt. A közép-és kelet-európai régió országainak nagy részét onnan láttuk el. Mindazonáltal néhány ország nem volt része ennek a modellnek, és ezek a saját, helyi raktárukból oldották meg a disztribúciót. Így mondhatjuk, hogy a korábbi ellátási lánc modell nem volt egységes.

M.É.: Mi volt a célja, hogy megváltoztassák a korábbi modellt, és mikor történt ez?

S.T.: Nos, azt mondhatom, két fő célja volt a disztribúciónk átszervezésének. Először is javítani kívántuk az ügyfelek kiszolgálásának a színvonalát, és másodszor pedig optimalizálni a készletszintet az egész ellátási lánc vonatkozásában. Az volt a célunk, hogy a közép-és kelet-európai régió legtöbb országát egy disztribúciós raktárból szolgáljuk ki. A projekt, ami 2009-ben kezdődött, mára befejeződött, és a Cemelogot választottuk regionális disztribúciós központnak.

M.É.: A tender folyamat során mérlegeltek-e egyéb országokat is, avagy Magyarország volt a választott célország, ahol a regionális disztribúciós központot tervezték megvalósítani?

S.T.: Igen, a tender más országokban megvalósítható opciókat is mérlegelt, és végül úgy döntöttünk, hogy a Cemelogot választjuk regionális logisztikai szolgáltatónak. A Cemelog által javasolt pénzügyi szempontokon túl, fontos volt számunkra az a tény, hogy a Cemelog igen tapasztalt szolgáltató regionális logisztikai szolgáltatások terén. Ez egy kulcstényező volt az AstraZeneca döntési folyamatában.

M.É.: Milyen szolgáltatásokat nyújt a Cemelog az Önök számára?

S.T.: A Cemelog komplex logisztikai szolgáltatást nyújt számunkra, mely magában foglalja a raktározást, az árumozgatást, a rendelések kiszedését, a nem-EU országokba irányuló áruk vámkezelését, valamint a szállítást a különböző közép-és kelet-európai országokba (EU és nem-EU országokba egyaránt).

M.É.: Ez azt is jelenti egyben, hogy az AstraZeneca egész közép-és kelet-európai régióját a Cemelog raktárából szolgálják ki?

S.T.: Nem egészen. A mi disztribúciós terminológiánkban az egész régió sokkal tágabb. Ebből a disztribúciós központból 13 országot látunk el termékeinkkel: a Cseh Köztársaságot, Szlovákiát, Magyarországot, Romániát és a Balkán valamennyi országát, beleértve EU és nem-EU országokat. Különböző értékesítési modelljeink vannak, és a termékeket ezeknek megfelelően biztosítjuk a különböző országoknak.

M.É.: Az operáció már működik egy ideje, így valószínűleg már jól látják és megtapasztalták azt, hogy milyen előnyei vannak ennek az ellátási lánc modellnek, vagyis hogy egy pontról, földrajzi helyről, Magyarországról biztosítják a régió ellátását. Mik ezek az előnyök?

S.T.: Több előnyt fel tudok sorolni. Mindenekelőtt emelkedett az ügyfélszolgálati színvonalunk, miközben elértük a célunkat a költségek vonatkozásában is. Ezen felül vannak belső előnyök is úgy, mint egy világos és tiszta disztribúciós struktúra, amely abban segít bennünket, hogy megosszuk a tudásunkat az egész EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióban és olyan standardizált munkamódszereket kövessünk, amelyek folyamatos javuláshoz vezetnek.

M.É.: Részletezné, hogy mit is jelent pontosan, gyakorlati szempontból az ügyfélkiszolgálás színvonalának az emelkedése?

S.T.: Ezt azt jelenti, hogy a szállítások átfutási ideje lerövidült, a szállítások gyakorisága nőtt, egyetlen világos, egyértelmű kontaktpont jött létre a disztribúciós tevékenység menedzselésére, a panaszok száma lecsökkent és végül a szállítások megbízhatósága emelkedett.

M.É.: Milyen kihívásokat lát a gyógyszeripari ellátási lánc vonatkozásában az elkövetkezendő években?

S.T.: Ebben az iparágban, az ellátási láncot illetően az egyik kihívás az, hogy kisebb árumennyiségeket kell gyakrabban szállítanunk. Továbbá új csatornákat is menedzselnünk kell (például DTP, azaz közvetlen szállítás a gyógyszertáraknak, vagy nagyon drága termékek specifikus disztribúciója). Ezenkívül kihívást jelent az, hogy meg kell birkóznunk a helyi egészségügyi hatóságok és előírások okozta egyre nagyobb nyomással. Ha azonban visszalépek egyet az ellátási lánctól és az egész gyógyszeripart nézem, akkor legnagyobb kihívásnak a generikus gyógyszerekkel való versenyt tartom.

M.É.: Végezetül, visszatérve az Önök magyar logisztikai szolgáltatójára, mik a tapasztalataik a Cemelog által nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatban?

S.T.: Összességében nagyon elégedettek vagyunk a Cemeloggal. Kiváló szolgáltatást nyújtanak a számunkra. Értik az AstraZeneca értékeit és prioritásait. Továbbá nagyon pozitív a menedzsment hozzáállása, megközelítése.

Az AstraZeneca a világ egyik vezető kutatásorientált biotechnológiai gyógyszervállalata, amely kiterjedt kutatás-fejlesztési, gyógyszergyártási és értékesítési tevékenységet folytat a daganatos, szív- és érrendszeri, gyomor- és bélrendszeri, fertőző, idegrendszeri, valamint légúti és gyulladásos megbetegedésekben használatos vényköteles gyógyszerek piacán. Az AstraZeneca a világ több mint 100 országában van jelen és innovatív termékeit világszerte betegek milliói használják.

Az interjút Magyari Éva készítette. 2011. október

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!