Koncentráció a CEP piacon

0

A CEP (futár, expressz, csomag) piacot a válság csak csekély mértékben érintette – derül ki a KSB’98 Tanácsadó Kft. LORA elemzéséből. A forgalom 2009. évi másfél százalékos esését 2010-ben közel 10 százalékos, 2011-ben pedig ezt meghaladó növekedés követte, és mintegy 76,5 milliárd forintot ért el. Tavaly a piac tovább nőtt.

A cikk a Facebook ablak után folytatódik, csatlakozz Te is közösségünkhöz!

 

A belföldi forgalom mintegy háromnegyede a garantált 24 órás és a többnapos kézbesítés szegmenséből tevődik össze. Az előbbi továbbra is dinamikusan nő, az utóbbi arányának csökkenése pedig megtorpanni látszik. A felmérés szerint az ár korábbi mindenható szerepét átvette az ár-minőség arány és a megbízhatóság. Ez több tényező eredője, de az elemzők kiemelik, hogy az elmúlt időszak kemény árversenyében kialakult általános piaci árszínvonal mellett jelentős különbség csak minőségvesztés árán realizálható, amit a megbízók többsége már nem kockáztat. További markáns tényező a B2C szegmensben – a lakásra illetve munkahelyre történő kézbesítés mellett – felértékelődő harmadik, úgy nevezett fix pontra történő kézbesítés. Mivel pedig a CEP piac dinamizmusának egyik motorja éppen a lakossági elektronikus kereskedelem növekedése, a következő években várhatóan ez a kézbesítési opció versenyelőnyt nyújthat egyes piaci szereplők számára.

Több jelenség is ebbe az irányba mutat – mondta Kovács Beáta, a KSB’98 Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. Így például a Magyar Posta e téren mutatkozó aktivitása, vagy a Lapker Zrt. közelmúltban történt CEP piaci pozíció szerzése is. A szervezetileg továbbra is elkülönülten és változatlan menedzsment által irányított Sprinter Futárszolgálat Kft. megvásárlásával lehetőséget teremtettek a két vállalkozás komplementer kompetenciáinak harmonizálására, és ez által egy új típusú piaci szerepvállalásra. Az elmúlt egy évben a CEP piac másik jelentős akvizíciójával – DPD Hungária Kft. és GTR Logistics Kft. – is tovább növekedett a piaci koncentráció.

A LORA projektben – a CEP piac számszerű, kvalitatív vizsgálata mellett – évek óta végeznek benchmark típusú, döntően kvantitatív, ár-minőség jellemzőkre fókuszáló elemzéseket is. Ezek a felmérések a korábbi években anonim, de valós üzleti környezetben lebonyolított, tényleges, többezres csomagfeladással történtek. Valamennyi közelmúltban végzett felmérésük azt igazolja, hogy a jelenlegi különösen kiélezett gazdasági versenyszituációban mind a csomag feladója, mind a címzettje szempontjából felértékelődik a kézbesítés jelentősége. Ezért a szolgáltatók számára kiemelten fontos az ügyfél igények minél pontosabb megismerése, megértése és kiszolgálása.

Tavaly az elemzők szakítottak korábbi módszertanukkal, és kézbesítési benchmark elemzésük alapját a belföldi CEP forgalom több mint 90 százalékát kitevő szolgáltatók – DPD Hungária Kft., GLS General Logistics Systems Hungary Kft., Magyar Posta Zrt., Royal Sprint Kft., Runner Kft., Sprinter Futárszolgálat Kft., Trans-o-flex Hungary Kft. – vezető munkatársaival folytatott személyes interjúk és egyedi adatok képezték. Ezek alapján a szolgáltatási jellemzők terén a megbízhatóság továbbra is tartja vezető pozícióját. Második helyre tört elő a vállalt időablakban való kézbesítés, míg harmadik helyre esett vissza az ár, amit teljesen megközelített a többféle kézbesítési opció növekvő szerepe. Vizsgálták a sikeres és sikertelen kézbesítések arányát és okait. A B2B (vállalatok közti kézbesítések döntő hányada (95,2 százalék) átlagosan már az első alkalommal, 99,5 százaléka pedig két kísérlet után sikeres. Ez – mivel a meghatározó cégek mindegyikének alapára gyakorlatilag tartalmazza a két kézbesítési kísérletet – megfelelő szintű átlagos szolgáltatói minőséget jelent. A kiemelkedően magas első sikerességi arányt elérő cégek válaszaikat mért adat alapján, míg a többi vállalkozás tapasztalati becsléssel szolgáltatta.

A B2C szegmens sikerességi mutatói természetesen elmaradnak a B2B szegmenstől, de az átlagosan 79,4 százalékban első kísérletre sikeres kézbesítést az elemzés készítői nem tartják kedvezőtlennek. A válaszokból kitűnt, hogy a sikeresség legfőbb záloga a pontos, előzetes információ. Az interjúk során a lakossági szegmensben ismételten többen is megemlítették, azt a – már 2011-ben is érzékelhető – jelenséget, hogy bizonyos árueladók agresszív értékesítési technikáinak eredményeként a potenciális vásárló rábeszélhető ugyan a megrendelésre, de a kiszállításig eltelt időben meggondolja magát, és megtagadja az áruátvételt. Az elemzők a benchmark típusú elemzésekben 2012-ben először tettek kísérletet az időbeli mutatók mellett a kézbesítés további minőségi jellemzőinek összehasonlítására. Kovács Beáta szerint nem meglepő, hogy nem minden meghatározó CEP piaci cégtől kaptak válaszokat ezekre a kérdésekre. A rendelkezésükre álló adatokat azonban így is informatívaknak tartják. Az elveszett és sérült csomagok tekintetében a legalacsonyabb arányt, s így a legjobb eredményt a GLS érte el. Az összes belföldi csomagszámhoz képest náluk nagyságrendileg fele annyi a problémás küldemény, mint legjelentősebb versenytársaiknál. A kártérítésbe bevont csomagszámok esetében kétfajta szolgáltatói felfogás és gyakorlat különül el. Az egyik szerint minden reklamációt tüzetesen kivizsgálnak, és a kártérítésben kifizetett összeg minimalizálására törekszenek. A másik hozzáállás, hogy szinte minden beérkező kártérítési igényt különösebb vizsgálódás nélkül kielégítenek. Az eltérő üzleti magatartás mögött jelentős piaci pozíció-, és jövedelmezőségbeli különbségek állnak.

A LORA (Logistic Research and Analysis) projektben 2004 óta készítenek – a legjelentősebb szolgáltatók önkéntes adatszolgáltatására alapozva – CEP piaci elemzéseket. Ezek döntően – szakmai becslések mellett – tényadatokon alapulnak. Az évesidősoros elemzéseken kívül a tanulmányok tartalmazzák a legfontosabb CEP piaci szegmensek összefoglaló elemzését, valamint a cégekre vonatkozó specifikus hatékonysági mutatókat is.
Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!