Körkérdés: 2011-es várakozások, tervek

0

Födelmesi Tibort,
Karmazin Györgyöt,
Kovács Imrét,
Szalma Botondot,
Vásárhelyi Árpádot és Wáberer Györgyöt kérdeztük: Milyen évre számít és mit tervez a cége 2011-ben?

„Célunk, hogy megõrizzük és tovább javítsuk piacvezetõ légi és tengeri szállítmányozói pozíciónkat. A tavalyi drasztikus áremelkedést és enyhe kapacitásbõvítést követõen 2011-ben viszonylag stabil, kissé szûkös kapacitásokkal kell számolnunk a légi szállítmányozásban, a különbözõ gazdasági és piaci tényezõknek köszönhetõen várhatóan enyhén emelkedõ, egyes útvonalakon jelentõs eltérést hordozó árszínvonal mellett. A tengeri szállítmányozásban kapacitásbõvítésre és az elsõ fél évben stabil árszínvonalra számítunk. Az idén kiemelt figyelmet szentelünk a fejlesztéseknek és egyes speciális szegmensek testre szabott kiszolgálásának, ennek érdekében a múlt év végén létszámot is bõvítettünk. A kis- és középvállalkozások igényeire szabott, illetve az ipari projektek szállításához kapcsolódó tanácsadói és szállítmányozási tevékenység áll ebben az évben a középpontban. Olyan innovatív megoldásokat igyekszünk kialakítani, mellyel ügyfeleink számára hozzáadott értéket teremtünk.”

 

„Az export további növekedésében bízok, ezen belül is a Németországba irányuló forgalom 5-10 százalékos bõvülésében. Felméréseink szerint meglepetésország lehet Lengyelország és Románia. Az import volumene és számossága szezonálisan és területileg is változó intenzitást mutat majd. Összességében növekvõ megrendeléseket várok, elsõsorban a közúti és konténeres forgalomban, emellett bízok a raktár-logisztikai terület felfutásában is. 2010 cégünk eddigi legjobb éve volt. Jelentõs növekedést értünk el árbevételben és eredményben is. Ennek a dinamikus bõvülésnek a folytatását várom az idén is. A következõ évekre vonatkozó írott stratégiánk elkészült, és abban szép fejlõdési utat vizionáltak a munkatársaim. A további fejlõdésünkhöz szükséges erõforrások a rendelkezésünkre állnak. Tervezett beruházásaink, szervezetfejlesztéseink és egyedi megoldásaink lehetõvé fogják tenni a sikeres üzletmenet folytatását.”
 

„A legfontosabb idei feladat a pénzügyi egyensúly feltételeinek megteremtése. A társaság a cél érdekében számos folyamatot automatizáló új informatikai megoldásokat vezet be, emeli a fuvarozási díjakat, a cég méretét pedig a piaci igényekhez igazítja. Erre azért van szükség, mert a társaság 2010-ben több mint 10 százalékkal, 35,3 millió tonnára növelte ugyan a fuvarteljesítményét és fokozta piaci jelenlétét is, ám eredményessége nem javult. Az eredményes gazdálkodás érdekében a vállalat már tavaly új korszakot nyitott fejlõdésében. Új nevet vett fel, s megkezdte önálló vontatási tevékenységét saját mozdonyaival és mozdonyvezetõivel. Hatékonyságnövelõ intézkedések sorát indította el: létrehozta területi üzemeltetési központjait, elkezdte informatikai rendszerének cseréjét, Ausztria felé megvalósította a határon történõ megállás nélküli közlekedést, és aktív kereskedelmi tevékenységet indított. Új beruházásokra csaknem nyolcmilliárd forintot költött.”

 

„Nem szeretnék abba a hibába esni, hogy mindig jobb évre számítok. Változatlan véleményem, hogy nem gazdasági, hanem erkölcsi és morális válság van, minden más erre épül. Ezért is lesz nehezebb a kapaszkodás. Emiatt a létezõ alagút vége egyáltalán nem látszik. Kis élénkülés tapasztalható ugyan a feladott mennyiségekben, és az átlagfuvardíjak a szörnyûséges 2009–10 szintjét már meghaladják, de mindez még közel sem elegendõ a folyamatos fejlõdéshez és egyes iparági szereplõk talpra állásához. A kapacitások kihasználásában most az jár jól, aki okosan osztotta be a flottáját, egyharmad- egyharmad saját, idõbérelt és spot- (azonnali) piaci részesedést alakítva ki. Ebbõl most az utóbbi bérléseket azonnal ki lehet hagyni, ezzel az elsõ két „flottarész” levegõhöz jut. Átszervezés nem szükséges, mert szerencsénkre »jolly jokerekkel« dolgozunk. Fejlesztést egyedül a Fluvius hajózási társaságunknál tervezünk. Használt hajóköteléket vásárolunk.”
 

“Az idén lassú növekedést várok. A válság kezdetéhez hasonlóan ez is késõbb érkezik hazánkba, mint exportunk nyugati célországaiba. Németországban például a gazdaság már jelentõsen nõ, és a fuvardíjak is emelkednek. Irigységgel nézem, amikor valamelyik német társaság 4-6 százalékos díjemelést jelent be. Mi még messze nem tartunk itt. Az idei célunk, hogy az üzemanyagárak és az autópályadíjak emelkedésével lépést tudjunk tartani; nem számítunk a fuvardíjak reálértékének további növekedésére. Nehéz évet várunk a vasút területén, a piac koncentrálódott, így kevesebb, de nagyobb szereplõk harcolnak a csökkenõ volumenû piacon a nagyobb »tortaszeletért «. Árbevételünket valamivel az inflációs várakozások fölé terveztük. A közúti gyûjtõszállítmányozásban növekvõ kapacitáskihasználtságot várunk, ettõl remélve a jobb gazdasági eredményt. Új beruházásokat is tervezünk, jellemzõen a raktárlogisztika területén. Ismét célul tûztük ki a költséghatékonyság növelését és az adminisztrációs folyamataink optimalizálását.”

 

„Stabil piaci környezetre és két számjegyû forgalomnövekedésre számítok. A cégcsoport 2010. évi várható értékesítése 15 százalékkal haladja meg a tavalyelõtti értéket. A közúti fuvarozási és logisztikai tevékenységének nagyobbik részét az euróövezetben bonyolító társaság tavalyi várható árbevétele 340 millió euró. Az ágazatban Európa-szerte a finanszírozási csatornák kiszáradása és a növekvõ üzemanyagárak miatt csõdhullám söpört végig, amely még nem ért véget. A társaság élni tudott a csökkenõ kapacitások által kialakult keresleti piac lehetõségeivel, ugyanis a válságra mélyreható szerkezetátalakítási programmal reagált. Optimalizálta létszámát, decentralizálta, profitcentrumokba szervezte ki legtöbb operatív tevékenységét, miközben erejét új piacok feltárására koncentrálta. A cégcsoport 2010 közepén lezárta a válságkezelés idõszakát. A kereskedelmi gázolajár bevezetése és az adómentes napidíj emelése jelentõsen növeli a magyar közúti fuvarozók versenyképességét az unióban.”

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!