Szállítmányozási szerződés

Szállítmányozási szerződés:
A szállítmányozás alapvető gazdasági funkciója az árutovábbítás. A szállítmányozó ugyanakkor összehangolja az összetett fuvarozási tevékenységet és ellátja a szállítás során felmerülő raktározási, kezelési feladatokat is.
 

A szállítmányozási szerződés fogalma:
A szállítmányozási szerződés alapján a szállítmányozó köteles valamely küldemény továbbításához szükséges fuvarozási és egyéb szerződéseket a saját nevében és megbízója számlájára megkötni, valamint a küldemény továbbításával kapcsolatos egyéb teendőket elvégezni, a megbízó pedig köteles az ezért járó díjat megfizetni. 
A fogalmi meghatározásból az is kiderül, hogy mi az, ami a szállítmányozási szerződést a szállítási és fuvarozási szerződéstől megkülönbözteti. A szállítmányozás nem pusztán a szállítást, fuvarozást, a dolgok egyik helyről a másikra történő eljuttatását jelenti, hanem ennél összetettebb, komplexebb szolgáltatás. 
 

A szállítmányozási szerződés sajátosságai:
A szállítmányozás magán hordozza a fuvarozási és a bizományi szerződés jellegzetességeit, azoknak mintegy ötvözete. A szállítmányozó fuvarozási szerződés megkötésére kap megbízást azzal, hogy el kell látnia a küldemény továbbításával kapcsolatos egyéb feladatokat is Ezt igazolja a szállítmányozási szerződés másik elnevezése, a fuvarozási bizomány is. 
A szállítmányozó szerződéseire és más jogcselekményeire a bizományi szerződés szabályai, a küldemény kezelésére, megóvására és továbbítására pedig a fuvarozás szabályai jellemzőek. 
 

Mik azok az “egyéb feladatok”?
A szállítmányozó feladata a dolog csomagolása, tárolása, ki- és berakodása, szükség szerinti raktározása, biztosítása.
 

A szerződés létrejötte.

A szállítmányozási szerződés a megbízás elfogadásával jön létre.
 

A szerződés formája: írásbeli. A szerződés alakiságait illető kötelező előírások nincsenek. A gyakorlatban viszont célszerű – a későbbi jogviták elkerülése, illetőleg a bizonyítás megkönnyítése érdekében – írásbeli formában megkötni.
 

A szállítmányozó kötelezettségei:

 1. A szállítmányozó köteles megkötni a küldemény továbbításához szükséges fuvarozási és egyéb (pl. raktározási, biztosítási stb.) szerződéseket. 
       - a saját nevében, de a megbízója 
         számlájára, 
       - a megbízó nevében. 
 2. A szállítmányozó ellátja azokat a feladatokat is, melyek fuvarozási szerződés esetében a feladót vagy a címzettet terhelik (csomagolás, tárolás, be- és kirakás).
 3. A szállítmányozó köteles a küldeményt gazdaságosan és biztonságosan továbbítani. Ez a gyakorlatban az útvonal és a fuvarozás módjának kiválasztását, az egyes fuvarozók megbízását, az áru útjának állandó figyelemmel kísérését jelenti.
 4. A megbízó utasítására köteles a szállítmányra biztosítást kötni.
 5. A szállítmányozó köteles a megbízó utasításait követni. A küldemény gazdaságos és biztonságos továbbítását veszélyeztető utasítás esetén köteles erre a megbízó figyelmét felhívni.
 6.  

A szállítmányozó jogai:

 1. A szállítmányozót megilleti az ún. belépés vagy önszerződés joga, 
       - saját maga végzi el a fuvarozást, 
       - más szállítmányozót vesz igénybe. 
 2.  
 3. A szállítmányozót megilleti a szállítmányozási díj, továbbá a szállítmányozásra szükségesen és hasznosan fordított költségei megtérítése. Ezen túlmenően a szállítmányozót illeti az az utólagos fuvardíjkedvezmény vagy üzletszerzési jutalék, amelyet a fuvarozó neki juttat.
 4. A szállítmányozó törvényes zálogjoga. A szállítmányozót díjai és költségei erejéig zálogjog illeti meg azokon a dolgokon, amelyek a megbízással kapcsolatban a birtokába kerültek, illetőleg amelyek felett a birtokában lévő okmányok révén rendelkezik. Ezekből a fuvarozó után, de más jogosultakat megelőzően, bírósági eljárás nélkül, kereskedelmi forgalomban való értékesítéssel elégítheti ki igényeit. A szállítmányozó a zálogjogot az előző szállítmányozók általa ismert követeléseinek biztosítására is köteles érvényesíteni. Ha az érvényesítést elmulasztja, az előző szállítmányozókkal szemben közvetlenül felelős.
 5.  

A szállítmányozó felelőssége:

A fuvarozás során bekövetkezett kárért a szállítmányozó általában nem felel, de:

 1. a dolog továbbításával kapcsolatos tevékenysége során, ( ha maga fuvaroz, vagyis belépett a szerződésbe) a küldeményben bekövetkezett károkért a szállítmányozó fuvarozó módjára felel (kezesi felelősség),
 2. a szállítmányozás körében bekövetkező károkért a szállítmányozó az általános szabályok szerint felel, vagyis akkor, ha a fuvarozó, a szállítmányozó kiválasztása, az útvonal megválasztása körében vétkesség terheli, illetőleg általában az általa megkötendő szerződés hiányosságaiból adódik a kár (közvetlen felelősség),
 3. a küldeményt mások küldeményével együtt el nem különítve (gyűjtőforgalomban) továbbította, és a kár ezen ok miatt következett be,
 4. a szállítmányozó az általa választott további szállítmányozók tevékenységéért közvetlenül felel, kivéve, ha azok igénybevételére a megbízó utasította. Ez utóbbi esetben a további szállítmányozók közvetlenül felelnek a megbízónak.
 5.  

Az igényérvényesítés szabályai:

Főszabályként a szállítmányozó a fuvarozás során felmerült kárért nem felel, de:

 1. köteles a megbízó igényeit a fuvarozóval szemben érvényesíteni. A szállítmányozó felelősséggel tartozik az igényérvényesítési kötelezettség elmulasztása vagy késedelme miatt a megbízót ért teljes kárért. Abban az esetben viszont, ha a szállítmányozó a megbízója nevében kötötte meg a fuvarozási szerződést, a szállítmányozó a megbízó igényeit csak akkor érvényesítheti, ha arra a megbízó kifejezetten feljogosította. A szállítmányozót terhelő igényérvényesítési kötelezettség ugyanakkor nem érinti a megbízónak azt a jogát, hogy igényét maga érvényesítse, tehát a megbízó saját maga is közvetlenül érvényesíthet igényt a harmadik személlyel szemben akkor is, ha a szállítmányozó saját nevében kötötte meg a fuvarozási szerződéseket.
 2.  

Elévülés:  a szállítmányozási szerződés alapján támasztható igények egy év alatt elévülnek. Az elévülés akkor kezdődik, amikor a küldeményt a fuvarozónak át kellett volna adni, ha pedig átadták, amikor a fuvarozó felelősségének elévülése megkezdődik.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!