Mi szól Magyarország mellett és ellen – a regionális logisztikai központok hazai létesítésének lehetőségei

0

Mi szól Magyarország mellett és ellen – erre a kérdésre keresték a választ a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja legutóbbi rendezvényén, amelyen a tagok a regionális logisztikai központok hazai létesítésének gyakorlatát és lehetőségeit vizsgálták.

A rendezvényen több nemzetközi nagyvállalat logisztikai vezetője mutatta be vállalatuk példáját a magyarországi regionális központ létesítéséről.

A cikk a Facebook ablak után folytatódik, csatlakozz Te is közösségünkhöz!

 

Szuchy Csaba, a szépségápoló szerek értékesítésével foglalkozó Oriflame Hungaria Kft. logisztikai vezetője a svéd családi vállalkozás döntési szempontjait, gyakorlati tapasztalatait ismertette.  Az 1967-ben alakult cégnél a regionális központokat a vevői elégedettség növelése, a cég növekedésének elősegítése, a költségek, a készletszint optimalizálása és a szélesebb tudásbázis létrehozása érdekében létesítették. Jelenleg öt regionális elosztó központjuk működik a világban, ezek közül az egyik az Üllőn, aminek alapterülete 16 ezer négyzetméter. Budapest kiválasztásánál a következő szempontok játszottak döntő szerepet: földrajzi elhelyezkedés, jól kiépült logisztikai alapok (például utak) és színvonalas szürkeállomány, szinergia lehetőségek (egyebek között közös kiszállítás, tárolás a kereslet ingadozásának megfelelően), megfelelő törvényi szabályozás. A költségek a szomszédos országokban hasonlóak voltak. Hosszabb távon fontos az ellátási körzet nagysága. Jelenleg mintegy 1500 kilométeres körzetben tudnak Budapestről teríteni 48 órás kiszolgálással. Tapasztalataik szerint az adott termékcsoportnál az átfutási idő nő 72-96 órára, így távolabbi körzetek (például Törökország) ellátása is lehetővé válik.. További szempont a termelékenység növelési lehetősége, a hatékonyabb fuvarozás, a munkatársak motiválása és az együttműködés más regionális központokkal.

Major Lajos, Grundfos Magyarország Kft. disztribúciós központ vezetője logisztikai vezetője elmondta, hogy a dán családi vállalkozásból globális céggé lett, különböző szivattyúkat gyártó vállalat 57 országban folytat tevékenységet.  Magyarországon a 90-es években kezdte meg a szivattyúk értékesítését, és mára kiépítette a teljes vertikumot. A három hazai cégben gyártás, kereskedelem és szolgáltató központ egyaránt megtalálható. Az ezredfordulón a gyártás magyarországi letelepedésénél a magas élőmunkaigény és a stratégiai pozíció vezérelte az anyacéget. Ez utóbbiban szerepet játszott a jó elérhetőség (Ukrajna, Bulgária, Törökország is), a megfelelő úthálózat, a politikai és gazdasági stabilitás, olcsó és bőséges munkaerő, fejlett humántőke, színvonalas logisztikai szolgáltatás, valamint a jó együttműködés a helyi hivatalokkal. Ezek eredményeként 16 országot látnak el a magyarországi regionális központból, az évi kiszállítási volumen 6600 tonna, a cégcsoport második legnagyobb gyártóvállalatává váltunk, és jelenleg 60 fejlesztőmérnök dolgozik hazánkban. Bár a cég hazai vállalatai stabilak, de a szakember szerint néhány tendencia veszélyeztetheti a pozíciójukat, és ezek figyelmeztető jelek lehetnek. Így a kiszámítható munkáltatói környezet, és szabályozás eltűnt. A szomszédos országok humán tőkeereje már ugyanolyan megfelelő, mint nálunk. A logisztikai hálózatok pedig a konkurens országokban gyorsabban fejlődnek, a munkásaik nyelvismerete (például Szerbiában) is magasabb.

Sótér Mónika Sews Components Europe B.V ellátási lánc menedzsere a japán cég példáján keresztül mutatta be a regionális elosztó központok fejlődését. A hazánkba telepedést az alacsonyabb költségszint hozta meg a gyártás és a kapcsolódó logisztikai tevékenységek tekintetében egyaránt. A regionális elosztó központ ma már a hagyományos raktározási, szállítási tevékenységeken kívül számos egyéb szolgáltatást (például szerviz igények kezelése, értékesíthető selejt elszámolás) is ellát. Mezőffy Lajos, a Nefab Packaging üzletfejlesztési menedzsere is a több évtizeddel ezelőtt svéd családi vállalkozásként induló, ma már nemzetközi cégen keresztül mutatott rá a világcégek magyarországi tevékenységének fontosságára. A cég szellemi kapacitása három földrészen oszlik meg, de az összekapcsolás és a munkamegosztás miatt az eredmények közösek, hiszen a csomagolás – takarékosság – környezetvédelem mindenhol elsődleges és összetartozó szempont. A globális mérnöki hálózatuk lehetővé teszi, hogy komplex fejlesztési és tervezési tevékenységük révén a logisztikai költségek csökkenjenek, egyebek között a hulladékképződés mérséklésével, az újrahasznosítható anyagok felhasználásának növelésével, a prototípusok bevizsgálásával, a csomagolási idő csökkentésével.

Kővári Róbert, az Audi Akademie Hungaria lean tanácsadója szakmai moderátorként arra kérte a szakembereket, hogy gondolkozzanak el a hazai regionális logisztikai központok hosszabb távú, „evolúciós szintű” fejlődési lehetőségeiről, feltételeiről is. A kialakított három munkacsoportban számos érdekes elképzelés, ötlet született. Ezekben döntő szerepet kapott az ügyfél kiszámíthatóság, a személyre szabott „privát” logisztikai megközelítés, a légi kikötők szerepe, az automatizálás, a komplex szolgáltatás, a hatékony és legfejlettebb informatikai rendszerek létesítése, de a dolgozók nyelvi továbbképzése is.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!