Milyen hatással lesz a szakmára a használatarányos útdíj bevezetése?

0

A Széll Kálmán Terv 2.0 2013. július 1-jében határozza meg a használatarányos útdíj bevezetésének időpontját. Az új szabályozást egyelőre a három és fél tonna feletti járművekre vezetik be. A díjakról még keveset tudni, a fuvarozók azonban már semmilyen többletköltséget nem tudnak vállalni, versenyképességük megtartása érdekében kompenzációra számítanak. A kormány az e-útdíj bevezetésétől évi 150 milliárd forintos többletbevételt vár.

Dittel Gábor, a NiT Hung ary ügy vezető főtitkára szerint: “Változások”

„A kilométerdíjak mértékére vonatkozó kormányzati tervek és kalkulációk nem ismertek. A fuvarozók költségszerkezetében azonban még akkor is jelentős változásokkal fog járni az ED útdíj bevezetése, ha a kormányhatározatban rögzített legmagasabb kompenzáció megvalósul. Az útdíj a fuvarozói költségek közül az üzemanyagár mellett a második legjelentősebb elem, így az ED a belföldi relációt súlyosan érinteni fogja, de a nemzetközi is jelentős növekedésre számíthat, ha fuvarmegbízásai magyarországi áthaladást igényelnek. A többletköltségek pedig megjelennek a fuvardíjakban. Az új költségeket nehéz összehasonlítani az eddigiekkel, hiszen jelenleg időarányos az útdíjrendszerünk. Fuvarozóink a leggyakoribb nyerges szerelvény kategóriában az ED bevezetésekor kilométerenként legrosszabb esetben akár 60 forintos autópálya- és 40–45 forintos közúthálózati díjjal szembesülhetnek, így egyetlen hazai tranzit, például a Záhony–Letenye útvonalon – ami ma egy 3375 forintos napi e-matricával megoldható – meghaladhatja a 30 ezer forintot. Mivel a környező országok nagy része, és Lengyelország is a megtett úttal arányos díjrendszert alkalmazza, a magyar tranzit elkerülése egyre inkább jelentőségét veszíti. A ro-la azonban várhatóan felértékelődik, a versenyképességét eddig hátráltató árszint kiegyenlítődhet, és az eljutási idő szerepe markánsabban jelentkezhet.”

Fülöp Zsolt, a Trans-Sped Cégcsoport általános ügy vezető igazgatója szerint: “ Begyűrűzhet”

 „Cégcsoportunk közel 100 darabos gépjárműparkkal dolgozik, melyek nagy része 7,5 tonna feletti. A tervezett használatarányos útdíj bevezetése jelentős terhet ró a cégre, mint minden magyar fuvarozóra. Jelenleg éves matricával közlekedünk, ami 185 ezer forintba kerül. Ezért a pénzért az új rendszer szerint 11 748 kilométert fogunk tudni autózni pályán. A nemzetközi fuvarfeladatok esetén hozzávetőleg 2–3, míg belföldieknél akár 8 százalékos díjemelkedést jelenthet a tervezett intézkedés. Közismert, hogy a szakma a verseny miatt 0 százalék körüli eredménnyel dolgozik, így semmi lehetőség nincs arra, hogy az új költséget a fuvaros bevállalja, tovább kell hárítania, ami sajnos begyűrűzhet a fogyasztóknál is. Körvonalazódik egy szakmai álláspont arról, hogy a fuvarszámlák a vállalási árból, valamint külön soron feltüntetve az útdíjból állnának, mely egy jól kiszámítható egységes struktúrát alkotna – mint ahogy van is erre példa Európa néhány országában. Szerintem megfontolandó volna az is, hogy – szintén bevált európai példát követve – ne a díjfizető kapuk irányába induljunk el, hanem műholdas nyomkövető alapon történjen az elszámolás, amely rendszer aztán sokkal több hasznos információ kinyerésére is felhasználható lenne. Arról nem is beszélve, hogy ha már egyszer lebontottuk a kapukat, nem kellene újraépíteni azokat.”

Karmazin György , a BI -KA Logisztika Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója szerint: “Együttműködés”

„A hirtelen megemelkedő útdíj összegét a fuvarozó, szállítmányozó, logisztikai szolgáltatók kénytelenek lesznek azonnal beépíteni az áruk közúti fuvarozási díjába. Egyes viszonylatokon a belföldi fuvardíjak akár 15–20 százalékos növekedése sem elképzelhetetlen. Ennek következtében a belföldön értékesített termékek ára emelkedni fog, ami további inflációnövekedést von maga után. A költségnövekedésből adódó díjemelkedés mértékét tompíthatja a logisztikai szolgáltató központok szorosabb és hatékonyabb együttműködése nagyobb belföldi távolságok és áruvolumenek esetén; más közlekedési módok által kínált fajlagos fuvardíjak nagysága; a nemzetközi forgalomhoz kapcsolódó belföldi szakaszok kiváltására alkalmas kombinált megoldások (például ro-la) jövőbeli díjszabása; a piaci szereplők által – az egyre szűkülő belföldi piacon – alkalmazott piacszerzési és megtartási (ár) stratégiák; illetve a kereslet-kínálat mindenkori viszonya. Kérdés, hogy mi lesz a »saját számlás« úthasználókkal (termelő, gyártó és kereskedelmi vállalatok saját járművei), ők is számíthatnak kompenzációra? A használatarányos elektronikus útdíj bevezetéséből adódó költségnövekedés, illetve a kompenzációs csomagtól való elesés elégséges lesz-e ahhoz, hogy elinduljanak a szállítási osztályok önálló, fuvarozó cégbe való kiszervezése?”

Karmos Gábor, az MKFE főtitkára szerint:  ”Külön soron”

 „Jelenleg az Európai Unió hatályos irányelve szerint időarányos díjszedés esetén a használati díj mértéke a 11 eurót nem haladhatja meg. Ez az összeg pedig (napi matrica esetében bruttó 3375 forint) nem fedezi azokat az infrastruktúraköltségeket, amelyeket egy hazánkon tranzitáló külföldi jármű okoz. Azaz nincs más eszköz, át kell térni a használatarányos (megtett távolsággal arányos) elektronikus díjszedésre, ahogy ezt a fő tranzitországok már évekkel ezelőtt megvalósították. (Sokkal szerencsésebb lett volna, ha hazánk is már évekkel ezelőtt áttér erre a rendszerre.) Persze mindez jelentős költségnövekedést fog okozni a hazai fuvarozóknak is (ráadásul a különböző díjdifferenciák és piaci relációk miatt más-más mértékben), akiknek ezt át kell hárítaniuk megbízóik felé. A legjobb technikai megoldás – úgy gondoljuk – az lenne, ha a fuvardíjszámlákon az úthasználati díj külön soron szerepelne. Nagyon fontos emellett, hogy a rendszer bevezetésével párhuzamosan a kormány és a szakmai szervezetek közösen találjanak olyan, az EU szabályaival összeegyeztethető intézkedéseket, mely a hazai fuvarozók számára relatív versenyképességjavulást eredményezhet.”

Wáberer György , a Waberer’s Csoport elnök-vezérigazgatója szerint:  ”Segíteni kell

Segíteni kell „Nyilvánvalóan szükség van az e-útdíj bevezetésére elsősorban a tranzitforgalom által okozott negatív hatások ellensúlyozására. A Magyarországon áthaladó kamionok lényegesen nagyobb kárt okoznak az utakban és a környezetben, mint amennyi bevétel a matricaeladásból származik. Öt szomszédos országban ugyanilyen okokból már évekkel ezelőtt bevezették a használatarányos útdíjat. A hazai közúti fuvarozói vállalkozásokat azonban segíteni kell. Költségeiket az elvárt bérkompenzáció és a baleseti adó csak az idén legalább öt százalékkal növelte. Ezt az üzemanyagárak folyamatos drágulásával együtt tovább kell hárítaniuk megrendelőikre, melyek maguk is közel vannak mozgásterük határaihoz. A korábbi kormányzati intézkedések – például a fuvarozóvállalkozások magyarországi gázolajvásárlásai után járó jövedékiadó-kedvezmény és a nemzetközi gépkocsivezetők napidíjának emelése – sokat segítettek az ágazatnak, de újabb kormányzati lépéseket tartok célszerűnek a hazai vállalkozások versenypozícióinak megőrzése érdekében. Megoldás lehet például a súlyadó mértékének csökkentése az Európai Unió által megszabott keretek alsó határára, vagy a baleseti adót váltó biztosítási adó ös�- szegének maximálása. Az iparűzési adó fokozatos kivezetése pedig felgyorsíthatná a magyar gazdasági növekedést, ami jótékonyan hatna a közúti fuvarozói ágazatra is.”

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!