Növekedtek tavaly a hazai logisztikai szolgáltatók – logisztika.com felmérés

0
Az idén üzletfejlesztéssel, beruházásokkal és szervezeti átalakításokkal lennének még sikeresebbek a piaci szereplők a logisztika.com felmérése szerint 
Eredményes évet zártak 2013-ban a magyarországi logisztikai szolgáltatók, jelentős többségük a teljesítmény javulásáról számolt be az előző évhez képest – derül ki a logisztika.com szakportál 32 vállalatot érintő piaci felméréséből. Ennél csak az számít jobb hírnek, hogy a válaszadók 78 százaléka az idei évre további bővülést remél, amelyet a foglalkoztatottak számának növelésével szolgálnak ki.
 
A magyar piacon működő meghatározó logisztikai szereplők jelentős többsége, mintegy 75 százaléka javított 2013-ban az előző évi teljesítményéhez képest, 11 százalékuk eredménye nem változott, míg csökkenést 14 százalék könyvelhetett el – derül ki a logisztika.com szakportál hagyományteremtő évértékelő iparági felméréséből. Kifejezetten jó hír az iparág számára, hogy a bővülést jelentő társaságok több mint egyharmada legalább 10 százalékos emelkedésről számolt be, 29 százalék 5–10 százalékkal növelte az árbevételét, egyharmaduk pedig pár százalékos éves szintű javulásról számolhatott be. 
 
Az idei évvel kapcsolatban a válaszadó cégvezetők igen optimistán nyilatkoztak. A jelenleg látható folyamatok alapján az árbevétel a társaságok 78 százalékánál haladja majd meg a 2013-as szintet, stagnálást 14, csökkenést pedig mindössze 4 százalékuk prognosztizál, további 4 százalékuk nem tudta megítélni. A felmérés alapján az alszegmensek közül a közúti és vasúti fuvarozás erősödése várható, ezeket együttesen a válaszadók fele jelölte meg kitörési pontként. 
 
A cégek a növekedésük elősegítését jellemzően három pontban határozták meg. Egyrészt az üzletfejlesztés, másrészt a beruházások folytatása és erősítése, harmadrészt az átalakítás, illetve a hatékonyság növelése áll az idei év fókuszában. A szolgáltatók új megoldások bevezetésével, újabb feladatok felvállalásával, a meglévő ügyfelek kiszolgálásának további javításával és újabb partnerek szerzésével kívánják elérni céljukat, valamint a géppark bővítése és a meglévő eszközök cseréje az idén is folytatódik a cégek jelentős többségénél. Jó néhány társaság már korábban belekezdett különböző szerkezeti átalakításokba, költségcsökkentésbe és -optimalizációba, valamint szakértői, speciális feladatokra fókuszáló csapat felállításába, ezek a folyamatok pedig átnyúlnak erre az évre is. 
 
A kutatás további jó hírekkel is szolgál a munkavállalók és a logisztikai szolgáltatók ügyfelei számára egyaránt. A válaszadók 68 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a cégnél a foglalkoztatottak száma növekszik az idén, csökkenésről csupán 7 százalék számolt be. A szolgáltatások árazásával kapcsolatban kiderült: a kutatásban részt vevő vállalkozások pontosan fele a tavalyi évvel megegyező árszinteken dolgozik 2014-ben, 11 százalékuknál egyenesen csökkenés, 39 százalékuknál azonban áremelés várható. 
 
A hazai logisztikai szolgáltatók folyamatosan deklarált célja az erősebb régiós jelenlét elérése, azonban ehhez az alapelvárásként megjelenő megbízhatóság, technikai fejlesztés és üzleti innováció hármasa mellett több egyéb feltétel megléte is szükséges. Az általános felfogás szerint a jelen gazdasági környezetben mindenki számára az ár a fő meghatározó tényező, de emellett legalább annyira fontos a minőségi, ügyfélközpontú, egyedi, testre szabott szolgáltatás nyújtása, valamint a szüntelenül változó piaci környezethez és igényekhez való alkalmazkodás képessége. 
 
A hőn áhított növekedést természetesen a külső tényezők pozitív irányú változása is nagyban elősegítheti. A cégvezetők szerint a gazdaság további erősödését kiváltó élénkítő intézkedések tudatos alkalmazása, valamint az eurózónába való belépés az egész iparág érdekeit szolgálná. Természetesen a magyar ipari növekedés motorja továbbra is az ipari export, ezen belül is Németországba irányuló kivitel. A hazai gazdaság fejlődéséhez nagymértékben hozzájárul az, hogy a magyar cégek mennyire tudják kiaknázni a német fellendülést és az ipari kereslet növekedését. Amennyiben ez kellő mértékben megtörténik, akkor abból a hazai logisztikai szolgáltatók egyértelműen csak profitálhatnak, elérve ezzel is a kitűzött céljaikat. 
 
Happ Olivér
operatív vezető, HAPP Fuvarozó és Szállítmányozó Kft.
„Azok a piaci szereplők lehetnek sikeresek, akik a napjainkban tapasztalható gyorsan változó piaci igényekre a leggyorsabb válaszokat tudják adni. Ehhez a vállalat nagyfokú flexibilitása szükséges. Kis- és közepes méretű vállalkozások számára ez egy remek kitörési pont lehet, amennyiben képesek élni a számukra kínálkozó lehetőségekkel. Hiszek abban, hogy a kitartó munka és a folyamatos innováció szakmai sikereket szül.” 
 
Dr. Kovács Imre
CEO,az igazgatóság elnöke, Rail Cargo Hungaria Zrt. 
„A vasúti árufuvarozás a Rail Cargo Hungaria Zrt. szemszögéből nézve jelentős növekedésnek indult. Optimisták vagyunk, hiszen ennek a szektornak a mutatóit a gazdaság barométerének szokták tekinteni. 2013 októbere óta társaságunk forgalmában folyamatos javulást tapasztalunk. Ennek eredményeként az utolsó negyedév árbevétele meghaladta az összes azelőtti negyedév teljesítményét. A növekedés a fuvarvolument és az árbevételt tekintve egyaránt folytatódott 2014 januárjában, azaz a vasúti fuvarozás hagyományosan igen gyenge teljesítményű időszakában is. Mindezek alapján úgy látom, hogy Magyarországnak, a magyar vasúti fuvarozási szektornak, ezen belül pedig a Rail Cargo Hungaria Zrt.-nek igen jó esélyei vannak arra, hogy a régiós piaci versenyben élenjáró helyet foglaljon el.”

 
Dunai Tamás
ügyvezető igazgató, Eurolog
„A gazdasági válság még mindig erős hatással van a közép-európai országokra, de a 2014-es várakozások szerint fokozatosan helyreáll a gazdasági növekedés. Mivel a magyar kis, nyitott gazdaság, ezért állapotára erősen hat az EU gazdasága, ezen belül is Németországé, amely Magyarország legfőbb kereskedelmi partnere. A magyar ipari növekedés motorja továbbra is az ipari export, ezen belül is Németországba irányuló kivitel. Véleményem szerint a magyar gazdaság fejlődéséhez nagymértékben hozzájárul az, hogy a hazai cégek mennyire tudják kiaknázni a német fellendülést és az ipari kereslet növekedését. Magyarország pozíciójának erősítéséhez elengedhetetlen a vállalatok beruházásainak növekedése, a hitelezési tevékenység jelentős javulása, az exportpiaci kereslet bővülése, a kiszámítható gazdaságpolitika.” 

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!