Megtérülés egy év alatt

0

Az online csomagküldő szolgáltató a Jungheinrich automata targoncáit választotta

Napjainkban könnyebb bevásárolni, mint bármikor korábban. Elegendő egy kattintás és a születésnapi ajándék máris a virtuális bevásárlókosárba kerül. Irány a pénztár, a szállítási cím, majd pedig a kívánt fizetési mód megadása után a terméket már meg is rendeltük. Míg az ügyfél izgatottan várja a csomag megérkezését, a világ legnagyobb online webáruházának raktárában kezdődik a munka és különböző IT, valamint logisztikai folyamatok zajlanak.

Julius Hartje, Senior Operációs Manager

Az amerikai kereskedőóriás német logisztikai hálózata kilenc raktárral rendelkezik. Ezek egyikében a rendelési adatok ellenőrzése és feldolgozása után kezdődik a megbízás feldolgozása. A kereken 19 focipályának megfelelő, 138 000 m2-es raktárterületével a Dortmund mellett található Werne raktára az online webáruház egyik legnagyobb logisztikai központja. A 2010-ben átadott és rá egy évre már kibővített telephelyen 1700 fő dolgozik. A raktár két nagy csarnokból áll. Az 1-es csarnokban elsősorban 15 kg tömegnél nehezebb vagy nagyobb méretű cikkeket tárolnak, melyeket manuálisan komissióznak és görgős kocsikon vagy raklapon továbbítanak a csomagoláshoz vagy a kiszállításhoz.

A 2-es csarnokban rakodnak minden népszerű 15 kg-nál könnyebb terméket, melyeket automatikusan, szállítószalag segítségével továbbítanak.

Ha egy gépre éppen nincs szükség, automatikusan a következő pozícióhoz megy tovább

A Wernében működő raktár 1,2 millió raktárcikkével szinte valamennyi vásárlói igényt kielégít. Hetente kereken 1,8 millió árut rakodnak – ebből 140 000 küldemény tartalmaz nagyobb méretű cikket, például játékot, bútort, kerti eszközöket vagy úgy nevezett fehér árut. Az óriási termékválaszték mellett a piacvezető vállalat újabb és újabb szinteket javít a szállítási minőség és határidő vonatkozásában. A kiemelt ügyfelek megrendeléseit például 2 órán belül kigyűjtik és szállításra kész állapotba hozzák, hogy még aznap továbbítsák és másnap kiszállítsák a megadott címre, vagy Németország néhány nagyvárosában akár még aznap eljuttassák a címzetthez.

 

 

A raklap továbbításához a dolgozó beszkenneli a felvételi állomást és néhány kattintással továbbítja a szállítási megbízást az automata rendszernek

Ambíciózus a cél, amiért Julius Hartje, az EDE 4 részleg operációs vezetője minden nap megdolgozik. A logisztikus azonban nemcsak a napi feladatokat látja el, hanem csapatával együtt folyamatosan figyeli, hogyan lehetne a folyamatokat  optimalizálni és még hatékonyabban megszervezni. – Most az egykori svéd bútorforgalmazó használt ingatlanját béreljük. Az óriási alapterület miatt dolgozóinknak hosszú útvonalakat kell megtenni. Mindemellett a csoportosan kigyűjtött rakodólapokon nagyméretű árucikkek tömege akár a 200 kilogrammot is elérheti. Ezek a szállítmányok nemcsak fizikailag nagyon megterhelőek és a komissiózást végző dolgozók teljesítőképességét korlátozzák hosszú távon, hanem számunkra valójában nem állítanak elő többletértéket – mondta Julius Hartje. Ezért csapatával olyan lehetőséget keresett, mellyel a készre komissiózott raklap szállítási folyamatát a közel 500 méter távolságra található csomagolási munkahelyig automatizálhatja és a dolgozók idejét hatékonyabban kihasználhatja. A lehetséges megoldások és technológiák kiválasztására a csapat egy közel 100 pontból álló követelményrendszert állított össze.

A targonca a visszaúton felvesz egy üres raklapot, a szabad munkaállomáson lehelyezi és aztán a következő megbízással folytatja a munkát.

Különböző beszállítókkal mérték fel a követelményeket és számos tesztet végeztek el, hogy az egyes gépek teljesítőképességét a talajviszonyok és a helyi adottságok között értékelhessék. Végül az online szolgáltató a Jungheinrich öt automata, vezető nélküli gyalogkíséretű targoncája mellett döntött. Az ERC 215a típusú Jungheinrich gépek a következőkkel győzték meg a szolgáltatót: más ügyfeleknél már számos alkalommal bevált alkalmazás, flexibilis használat vegyes üzemben kézi kiszolgálású gépekkel vagy akár kézi munkaerővel is, valamint a raktárszerkezet megváltoztatásának lehetősége. – A raktárfelületet nagyon rugalmasan kezeljük és figyeljük, hogyan tudjuk optimálisan az ügyfelek igényeinek megfelelően átalakítani. A rugalmasság fenntartásának érdekében egy olyan rendszerre van szükségünk, ami ugyanilyen rugalmasan működik, a meglévő gépeket is használja és a megfelelő személyvédelemmel is rendelkezik – emelte ki Julius Hartje. Ezen kívül a rendszer beruházásának egy éven belül meg kell térülnie.

A közös tervezési folyamat során meghatározták az egyedi útszakaszokat,  teljesen automata felvételi és leadási állomásokat  építettek, a gépek vezérlését táblagépeken definiálták, valamint a munkavédelem területén a különböző szempontokat figyelembe vették.

A felvételi és lehelyezési állomásokat telejsen automatán szolgálja ki az automata.

– 2016 novemberében kezdtük a gépek tesztelését és november végétől már folyamatos alkalmazásban működnek. Mivel ez éppen a karácsonyi főszezon elején zajlott, a rendszert teljes terhelés alatt tudtuk tesztelni és néhány ponton, ahol szükségesnek találtuk még alakítani és javítani – emlékszik vissza Julius Hartje. Átfogó biztonsági felszereltséggel látták el a gépeket, mint például Floor-SPOT fényszóróval a menetirány jobb megkülönböztetésére, villogófénnyel és hangosabb kürtökkel, hogy a kereszteződések előtt az állványfolyosók között a dolgozókat időben figyelmeztessék az automata gép közeledésére. Az első három hónapban az automata vezető nélküli targoncák összesen 2500 kilométert, 7364 útvonalat tettek meg. A rendszer kiváló működése és megbízhatósága mellett Julius Hartje a vegyes üzemeltetést emelte ki: „Dolgozóink nemcsak azt tanulták meg, hogyan kell a rendszerrel együtt dolgozni, hanem azt is látják, milyen harmonikusan zajlanak a folyamatok és az automata mennyire tehermentesíti őket.

Amennyiben valami hiba lép fel vagy a gépre egy másik munkafolyamat során van szükségünk, a targonca bármikor kézi vezérléssel is használható.” Ez a rugalmasság például egy másik logisztikai központba költözésnél is fontos szerepet játszik. Az online szolgáltató közvetlen szomszédságában ugyanis egy új logisztikai központot épített, amely az év elején kezdte meg működését. – Jelenleg az vizsgáljuk, hol tudjuk az automata rendszert más területeken, más telephelyeken vagy a költözködés után az új épületben alkalmazni – nyilatkozta Julius Hartje a jövőbeni tervekről.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!