Milyen évre számítanak az ágazatban?

0

A korábbi éveknél nehezebb gazdasági körülményekkel számolnak a cégeknél – Wáberer György, Vásárhelyi Árpád,Szalma Botond, Kovács Imre, Dunai Tamás, Bor József válaszolt kérdésünkre.

A válság folytatódására számítanak az idén is a lapunk által megkérdezett szakemberek. Ennek ellenére az optimistábbak akár tíz százalék árbevétel-növekedéssel is számolnak. Főleg a külföldi piacokban, megbízásokban bíznak. Új szolgáltatások bevezetését tervezik.


BOR JÓZSEF
, AZ EXPRESSINTERFRACHT HUNGÁRIA KFT. ÜGYVEZETÕ IGAZGATÓJA:

 

„Cégünk a 2012-es üzleti évben várhatóan megőrzi piacvezető helyét a magyar vasúti szállítmányozási szektorban. Árbevételünk várhatóan meghaladja a 32 milliárd forintot, ami azért jelentős, mert a negatív magyar GDP és a mezőgazdaságot sújtó rendkívüli aszály okozta terméskiesés nagymértékben csökkentette a szállítási mennyiségeket. A bankok hitelezési gyakorlatának visszafogottsága is nehezítette a vasúti szállítmányozást. A forint árfolyam ingadozása is komoly veszteséget okozott cégünknek. Ezen negatív hatások ellenére az adózás előtti eredményünk várhatóan meghaladja a 200 millió forintot, amelyet intenzív értékesítési tevékenységgel és nemzetközi kooperációval értünk el. Ez mintegy hétmillió tonna árutömeg szállítmányozásából származott. Az idei várakozásaink nem jobbak a tavalyinál. Mivel cégünk az európai konvencionális vasúti szállítmányozásban vesz részt, így eredményességünk alapvetően az európai országok gazdaságának állapotától függ. Reális célkitűzésünk csak a jelenlegi üzleti mutatószámaink megőrzése lehet. Ezt szolgáltatásaink további fejlesztésével és szigorú költséggazdálkodással kívánjuk elérni.”

SZALMA BOTOND, A PLIMSOLL KFT. ÉS A FLUVIUS KFT. ÜGYVEZETÕ IGAZGATÓJA

„A válság alapvető okainak kiküszöbölése nélkül nem várható a kitörés sem belőle. Ami a szállítmányozást illeti, a Plimsoll Kft-nél az ömlesztett áruk piacának csökkenésére és a fuvardíjak stagnálására, a speciális megbízások – nehézrakományok – enyhe növekedésére számítok. Tengerhajózásban a konténerhajók leállítása megállíthatja a fuvardíjcsökkenést, de az új hajók piacra lépése ezt egy kicsit fékezi. A tramp hajózásban (útvonalra való bérlés) a fuvardíjak enyhe emelkedése várható. A Fluvius Kft-nél, vagyis a folyamhajózás területén, a kiszámíthatatlan vízállások miatt marad a kapacitások kihasználásának gyenge átlaga, valamint a gyenge termés okán a szűkölő agrárpiac és az egyéb piacok – acél műtrágya, szén, koksz – stagnálása. Az eredmények és árbevételek a tavalyi szinten maradhatnak mindkét vállalatunknál. Új piacok és megbízások csak a speciális áruk esetében várhatóak. Fejlesztéseket csak hitelforrások fennállása esetén tervezünk, ami az MFB alapfeladatává kellene végre, hogy váljon. A közlekedési iparágnak pedig égető szüksége van egy szakminisztériumra.”

VÁSÁRHELYI ÁRPÁD, A SCHENKER KFT. ÜGYVEZETÕ IGAZGATÓJA

„Nem várok gazdasági növekedést 2013-ra. Az adóterhek emelkedése mellett a szállítmányozási- logisztikai szakmákban különös jelentőséggel bír az elektronikus közúti útdíj hazai bevezetése. Ennek a megbízók felé való továbbterhelésének a kérdését látjuk az egyik legkritikusabbnak az idén, és további lemorzsolódásokat váruk a fuvarozó vállalkozások körében. A tavalyi eredményünket a belső erőforrások árcsoportosításával és takarékossági programmal „mentettük meg”, és ezt kényszerülünk folytatni az idén is. A fogyasztás csökkenése és a forint romlása miatt az import forgalmak további csökkenésével számolunk. A közút területén kénytelenek vagyunk – egyrészt a magas infláció, másrészt az alvállalkozói költségek emelkedése miatt – díjainkat emelni. A tengeri fuvarozás költségei pedig a jelentős túlkapacitások ellenére nőnek. A vasút területén új szolgáltatásokat tervezünk bevezetni. Az első negyedév kiemelt projektje a jövőbeli központi telephelyünkről való döntés, mely hosszútávon fogja meghatározni társaságunk operációs stratégiáját.”

WÁBERER GYÖRGY, A WABERER’S INTERNATIONAL ZRT. ELNÖK-VEZÉRIGAZGATÓJA

„A társaság a korábbi éveknél nehezebb gazdasági körülményekkel, stagnáló árualapokkal számol az európai fuvarpiacon, árbevételét mégis több mint 10 százalékkal tervezi növelni a tavalyihoz képest. Az ambiciózus célt a többi között a már 2012-ben is eredményes nyugat-európai kereskedelmi offenzíva további fokozásával és a kapacitások jelentős növelésével kívánja elérni. A vállalat, amely futásteljesítményének 90 százalékát Magyarországon kívül, az Európai Unió országaiban teljesíti, az idén több száz szerelvénnyel növeli fuvareszközeinek számát, ami a gépjárművezetői állomány arányos bővítésével is jár. A felgyorsított organikus fejlődés mellett további akvizíciók és fúziók is bővíthetik a társaságot, az erre irányuló tárgyalások Magyarországon és a közép-európai régió más országaiban jelenleg is folynak. A középtávon tőzsdei bevezetésre készülő társaság 2013 januárjában áttért az euró alapú nyilvántartásra és könyvelésre, hogy átláthatóbbá tegye gazdálkodását és kiküszöbölje az árfolyammozgások hatásait.”

DUNAI TAMÁS, AZ EUROLOG CSOPORT ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓJA

„Magyarország világgazdasági környezete a korábbi helyzethez képest javult, de továbbra is nagyok a bizonytalanságok. Az euro övezetben is vegyesek a kilátások. A recesszió véget ért, de a kilábalás nem lesz annyira markáns, mint ahogy azt korábban remélni lehetett. Továbbra is probléma, hogy a belföldi vállalatok jelentős része sem önállóan, sem beszállítóként nem tud elégséges szerephez jutni a magyar gazdaság teljesítményében. A kkv-k nagy része pedig nem képes a külpiacra lépni. Vállalatunk a 2014-es jövőképünkkel összhangban fejlődik. Ennek megfelelően mintegy 10 százalékos árbevétel növekedést várok. Mivel a keleti piacok logisztikai szolgáltatójaként dolgozunk, optimistán nézek a jövőbe, bár az árbevétel növekedés nem feltétlen jár együtt a profit emelkedésével. Ezért fordítunk nagy gondot jövedelmezőségünk kontrolljára és megőrzésére. Vállalatunk kelet-európai (ukrán, román, orosz) cégeitől, és ezek országai közötti forgalomtól várom a növekedést. Munkafolyamataink racionalizálását és a szükséges szervezeti átalakítást már tavaly évvégén megtettük.”

KOVÁCS IMRE, CEO, A RAIL CARGO HUNGARIA ZRT. IGAZGATÓSÁGÁNAK ELNÖKE

„A vállalat a terveknek megfelelő pozitív eredményt könyvelhet el 2012-ben, és tartós növekedési pályára állt. Beértek a munkaszervezet optimalizálásának, az önálló vontatási képesség megteremtésének, a modern árukezelési és vasút-informatikai eljárások bevezetésének …évig tartó fejlesztési eredményei. A cég Európa egyik legversenyképesebb vasúti árufuvarozó vállalatává vált. Eredménytermelő képességét idén a kedvezőtlen gazdasági környezetben tovább fokozza. Elsősorban a külföldi fuvarmegbízásokra épít, hiszen forgalmainak 80 százaléka jelenleg is nemzetközi relációkban valósul meg. Ennek érdekében a cégcsoport üzemeltetési és operátori képességeire építve budapesti központtal dél-kelet európai offenzívát indít. Hazai piacvezető szerepének megőrzése mellett Romániában és Bulgáriában tervezi megszilárdítani jelenlétét és erősíti kapcsolatait a Kelet-Balkán országaival is. Ehhez új kapcsolatrendszert épít ki, mivel hagyományos együttműködő partnerei – a szomszédos országok cargo vállalatai – szinte kivétel nélkül privatizáció előtt, vagy alatt állnak.”


Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!