Waberer’s-Szemerey Logisztikai Kft.: cél a piacvezető pozíció megerősítése

0

A Waberer’s-Szemerey Logisztikai Kft. minden lépését az határozza meg, hogy a piacvezető pozíciót megerősítsék Magyarországon és a régióban egyaránt. Hosszú távú stratégiai célként a raktározást, valamint az adminisztrációt érintő automatizálást határozta meg Cser Szilárd, a társaság logisztikai igazgatója. A meglévő és a látható piaci igények kiszolgálása érdekében a szinergiák hatékonyabb kihasználása mellett több raktárfejlesztés, az eszközpark megújítása, valamint új, innovatív leltározási módszer bevezetése is folyamatban van.

Már több mint egy éve érkezett a céghez. Annak idején milyen stratégiai célokat fogalmazott meg?

Három fő irányt határoztam meg tavalyi belépésemkor. Az egyik és elsődleges a kontrolling jobb bevonása volt a napi operációba nem csak a büdzsétervezés kapcsán, hanem kisebb üzleti döntések során is. Fontosnak ítélem meg, hogy bizonyos lépések ne csak logisztikai szakemberek döntése nyomán szülessenek, hanem mögötte legyenek pénzügyi támogató rendszerek is. A másik terület a szinergiák kihasználása, tehát a raktárak közötti kapcsolat hatékonyabbá tétele. Hosszú távú fő irányunk pedig az automatizálás, amely érinti a raktározást, valamint az adminisztráció digitalizációját. Az erre vonatkozó koncepciót egy erre a feladatra létrehozott projektcsapat már el is készítette. A stratégiai javaslatok alapján a következő időszakban kell meghoznunk a hatékonyságunkat legjobban szolgáló döntéseket. Az automatizálás, akkor térül meg hosszú távon, ha megfelelő intenzitás jellemzi, homogén a kezelt áru és hosszú távú megállapodás áll fenn a partnerek között. Az is nehézségeket okoz az automatizálás tervezése során, hogy a tapasztalat szerint az ügyfelek nehezen látnak 2-3 évre előre, miközben az ötlettől a rendszer kiépítéséig nagyjából ennyi időre van szükség.  Az automatizálás előfeltétele az optimális folyamatok on-line kifejlesztése, hiszen a vállalat elérkezett egy olyan mérethez, ahol informatikai rendszert upgradelni szükséges viszonylag rövid időn belül annak érdekében, hogy megfeleljünk a piaci igényeknek. Ennek az első lépései elindultak, nagyjából 1 éves felmérési időszak következik, cél a piacon rendelkezésre álló legjobb rendszer bevezetése, így további versenyelőny megszerzése.

Milyen üzleti célokat szolgálnak az elmúlt egy évben elindított változások?

Minden lépésünk azt szolgálja, hogy a piacvezető pozíciónkat megerősítsük Magyarországon és a régióban egyaránt. Több ponton is kapcsolódunk már Szlovákiában és Csehországban különböző logisztikai operációkhoz, így a jelenlétünk fokozása és a szolgáltatásaink fejlesztése Magyarország határain túl is elemi érdekünk. Célunk, hogy a multinacionális vállalatoknak Magyarországon nyújtott szolgáltatásokat, ezekben az országokban is kínálni tudjuk a már meglévő és majdani ügyfeleinknek. Itt említhetem a MOL Nyrt.-t, amellyel többek között Százhalombattán dolgozunk, Szlovákiában, Pozsonyban az érdekeltségébe tartozó Slovnaft telephelyén, 34 ezer négyzetméteren végzünk inhouse belső logisztikai tevékenységet. A szolgáltatások kiterjesztése érdekében különböző akvizíciókban is gondolkodunk. Az autóipari szektorban jó referenciákkal rendelkezünk az Audinál, a diverzifikálásnak megfelelően ebben a szegmensben erősíteni kívánjuk pozíciónkat.

Milyen konkrét fejlesztések, illetve beszerzések kísérik az említett hosszabb távú stratégiai elképzeléseket?

Ami a rövid távú fejlesztéseket illeti, meg kell említenem egy raktárfejlesztésünket a BILK-ben, ahol két raktár összeépítésnek köszönhetően egybefüggő 40 ezer négyzetméteres raktárt kaptunk idén novemberben, ezzel komoly szinergiát nyertünk. Ezen kívül szintén elkezdődtek az alapozási munkái egy 22 ezer négyzetméteres, általunk üzemeltetett egységnek is a BILK-ben, ahol további bővülésre van lehetőségünk a következő 1-1,5 évben. Ezekre van is igény, mert a jelenlegi FMCG, elektronika, telekommunikációs és az e-kereskedelem terén dolgozó ügyfélkörünk organikus növekedése olyan igényt támaszt felénk, amelyet további ingatlanterjeszkedéssel tudunk kiszolgálni. Ezek mellett külső telephelyen április óta egy elektronikai cégnek üzemeltetünk egy 14 ezer négyzetméteres új raktárat.

A rövid távú beszerzéseinket tekintve érdemes megjegyeznem a 350 darabos targoncaállomány folyamatos megújítását, évente nagyjából a 15 százalékát cseréljük le a legmodernebb félautomata targoncákra. Nyitottságunkat mutatja, hogy megkeresett minket egy drónos leltárszoftver fejlesztéssel foglalkozó hazai startup vállalkozás. Több mint 210 ezer m2-en közel 160 ezer raklapnyi és kb. 55 ezer m3 készlettel dolgozunk, felajánlottuk, hogy az egyik, 24 ezer raklapot tároló raktárban a hagyományos targoncás leltárral párhuzamosan drónos hatékonyságot teszteljük.

Milyen változások előtt állhat a logisztikai szektor?

Azt lehet érezni, hogy nagyon sokan aktívak az utóbbi 1 évben az automatizálás terén a munkaerőhiány miatt, amely minden bizonnyal csak fokozódni fog a közeljövőben. Természetesen a jelenlegi hazai munkabérek miatt, a megtérülés még nem olyan rövid, mint a nyugati országokban. A gazdasági fellendülés ellenére, érdekes jelenség tapasztalható, hogy a külföldi szolgáltatók bizonyos szegmensekből fokozatosan kivonulnak, a közeljövőben piaci átrendeződés várható. Az autóipar nagy léptekkel bővül, mellette egyre nagyobb kihívást jelent az e-kereskedelem, a webshopok kétszámjegyű növekedése. Ezen felül az extrém kilengések, mint a Black Friday és más promóciós napok környékén az ország ellátási rendszere megfeszül, ami ebben az ütemben hosszú távon nem fenntartható, amelyre a logisztikai szektornak és kereskedelemnek közösen megfelelő kompromisszumot kell találnia.

Logisztikai szolgáltatóként, az ebből adódó kihívásokra felelősen, a rugalmasságot is szem előtt tartva úgy lehet reagálni, hogy automatizálási projekteket naprakészen tartva folyamatosan figyeljük a munkaerőpiacot, az iparágak között egy egészséges diverzifikálást hajtunk végre, illetve ügyfeleinkkel egy mindenki számára előnyös stratégiai megállapodás megkötésére törekszünk.

AP

Forrás: Waberer’s-Szemerey Logisztikai Kft.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!