A csomagolás, mint logisztikai tényező

0

A 21.században a logisztika gyakran használt fogalom. Hallhatjuk az üzleti életben, ellátásilánc-menedzsment vagy nemzetközi fuvarozás kapcsán, de akár csoportos utazásoknál is. Mindegyik esetében megszervezzük a leghatékonyabb, legoptimálisabb módját annak, hogy valami vagy valaki eljusson egyik pontból a másikba.

Számtalan meghatározása létezik, de tulajdonképpen anyagok, személyek, félkész- és kész termékek, információk rendszeren belüli és rendszerek közötti áramlásának tervezésével, vezérlésével foglalkozik.

Az egész globális kereskedelem a logisztikára épül, ezért fontos a minden részletre kiterjedt szervezettség. Kiemelkedő fontosságú logisztikai tényező például a csomagolás.

Egy csomagolásnak nagyon sokrétűnek kell lennie, hiszen egyszerre különféle funkciókat tölthet be: védelem, marketing, kommunikáció. Ezek a funkciók a logisztika számára is fontosak. A megfelelő csomagolás kiválasztásával csökkenteni lehet a nyersanyag felhasználást, ezáltal egy fenntarthatóbb gyártást eredményezhetünk. A csomagolás mindhárom szintjén törekednünk kell a költségek és a környezetterhelés csökkentésére. Például, hogy a csomagolás ne legyen alul, illetve felül méretezve, mert az felesleges anyagfelhasználással jár. Emellett figyelembe kell venni azt is, hogy a szállítás gazdaságos és sérülésmentes legyen. Jól választott, optimálisan megtervezett csomagolással eleget tehetünk ezeknek az elvárásoknak.

Nézzük meg közelebbről a logisztika és a csomagolás kapcsolatát!

A csomagolás szó hallatán elképzelhető, hogy először a bevásárlószatyrok, zacskók jutnak eszünkbe, pedig logisztikai szempontból a csomagolás igen sokrétű. A logisztikai cégek számára egy csomagolás akkor jó, ha az eddigi termékeknél egy jobb, erősebb, minőségibb, olcsóbb alternatívát kínál. 

A csomagolásnak három fajtáját különíthetjük el:

Fogyasztói csomagolás: Közvetlenül tartalmazza a terméket és információt ad a használatáról.

Gyűjtőcsomagolás: Meghatározott mennyiségű azonos terméket fog össze, és biztosítja a szállíthatóságukat.

Szállítói csomagolás: Több gyűjtőcsomagolásból áll, segíti a rakodást.

Amikor egy becsomagolt terméket kézhez kapunk, nem tudjuk milyen történet van mögötte, mennyit dolgoztak vele, hogyan jutott el hozzánk, milyen céllal jött létre, és a csomagolást szinte azonnal a szemetesbe dobjuk.

Azonban egy csomagolás mindig funkcióval, feladatokkal van ellátva, mint például a termék épségének megőrzése a környezeti hatásokkal szemben, az értékesítés elősegítése design elemekkel, és egy biztonságos egység kialakítása a szállítás, tárolás megkönnyítése érdekében.

 

Hogyan választható ki a tökéletes csomagolás?

Amikor egy termék elhagyja a gyártósort, azonnal csomagolásra van szüksége. De mégis milyen a jó csomagolás? Lényegében a termék tulajdonságaitól függ. Figyelembe kell venni a méretét, a súlyát, az alakját, a halmazállapotát, a szállítási módját, egy szóval mindent. Egy apró hiba és a tökéletes csomagolás már nem is tökéletes, nem tölti be a tőle elvárt funkciót.

 

Egy jól kiválasztott, optimálisan megtervezett, átgondolt csomagolásnak rengeteg előnye lehet: biztosítja a jobb vásárlási élményt, megvédi a terméket, csökkenti a költségeket, környezetbarát és kevés hulladékot tartalmaz.

Milyen csomagolóanyagokat választhatunk?

Papír alapú

A papír csomagolók nagy előnye, hogy olcsók és újrahasznosíthatók. Csomagoláshoz gyakran a hullámkarton termékeket alkalmazzuk, mert jól formázhatók és különböző méretben gyárthatók. A standard méretektől az egyedi igényeken át, minden elképzelés megvalósítható belőlük.

Fa alapú 

A különböző ládák, hordók, fa alapú tároló eszközök igencsak elterjedtek mostanában, könnyen kezelhetőek és akár könnyűek is lehetnek.

Üveg alapú

Az üvegek régóta közkedvelt csomagolóanyagok, számos jó tulajdonsággal rendelkeznek, mint például, hogy légmentesen zárnak, újrafelhasználhatóak, és különböző formákban is megtalálhatók.

A felsoroltakon kívül még számos másik anyag közül választhatunk, azonban bármelyik csomagolóanyag lesz a befutó, elsődleges szempont, hogy a termék számára tökéletes védelmet, kezelhetőséget, szállítási lehetőséget biztosítson.

A logisztika szerepe az egyre növekvő fogyasztó igények kiszolgálásával párhuzamosan nőtt meg. Ahogy az elmúlt másfél évben jelentősen több időt töltöttünk otthon, , az online webshopok száma is ugrásszerűen megemelkedett, ezáltal pedig a a rendelések is megsokszorozódtak. Egy online megrendelés során minden rendelt terméknek saját csomagolásra van szüksége. Egy csomagolás elkészítése pedig – az alapanyag kiválasztásától egészen a szállításig, majd a célba érkezésig – jóval több tervezést és szervezést igényel, mint azt gondolnánk. Ebben segít nekünk a logisztika.

A Wanapack-Miniker Kft. 1991 óta rendelkezik csomagolóanyag kínálattal. A standard dobozok és csomagolóanyagok mellett az egyedi dobozgyártásra is van lehetőség, kis darabszámtól a nagy mennyiségig is. Legyen szó költözésről vagy csomagküldésről, biztosan megtalálod a számodra megfelelő csomagolást.

További részletekkel kapcsolatban, látogass el a honlapjukra.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!