A Gebrüder Weiss Kft 2014. évi beszámolója

0

A Gebrüder Weiss terjeszkedési stratégiája 2014-ben is eredményesnek bizonyult, a tavalyi évben is pozitív tendenciájú üzletfejlesztési politikát gyakorolt. A nemzetközi szállítmányozási és logisztikai vállalat az előzetes adatok alapján 1,24 milliárd euró nettó forgalmat realizált, amely nagyjából öt százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. „Az Európát jellemző kedvezőtlen gazdasági helyzetben különösen elégedettek vagyunk az idei pénzügyi kimutatással – nyilatkozta az üzleti évvel kapcsolatban Wolfgang Niessner, az igazgatótanács elnöke. – Elértük a kitűzött vállalati célokat, és innovatív fejlesztéseket valósítottunk meg.”

A cikk folytatódik, csatlakozz közösségünkhöz a Facebook-on is:

Az egyes üzletágak sikeres tevékenysége mellett a Gebrüder Weiss fontos innovációs fejlesztéseket indított el az  „Agenda 2020” jövő programja keretein belül. Ezek a multimodális megoldástól az új logisztikai koncepcióig számos témakörre kiterjednek, beleértve a munkaerőpiac jövőjét és a technológiai trendek új szolgáltatásokba való integrációját is. 2014-ben a vállalat nemzetközi hálózatának fejlesztésére ismét nagy hangsúlyt fektetett, és számos új kirendeltség és telephely megnyitásával folytatta keleti terjeszkedését Közép-Kelet Európától a Kaukázusig.

Folyamatos hálózatbővítés

„A Kelet-Európába és Közép-Ázsiába irányuló folyamatos terjeszkedés stratégiánk fontos részét képezi. Az orosz piac meghódításával, valamint a törökországi és grúziai telephelyeink megnyitásával az elmúlt két évben fontos hidat képeztünk hálózatunk térképén kelet és nyugat között.” – nyilatkozta Wolfram Senger-Weiss pénzügyi ágazatvezető, az igazgatótanács tagja. A vállalat központja a voralbergi Lauterachban 2014 nyarán új épületbe költözött, és itt, fő telephelyén egy új logisztikai terminált is létrehozott. Emellett új átrakóraktárakat nyitott Welsben (Ausztria), valamint Szófiában (Bulgária). 2015-ben is számos építési projekt valósul meg: a lauterachi telephelyet jelenleg tovább modernizálják, a dél-németországi Esslingenben pedig átrakóraktár építése zajlik. A logisztikai vállalat tovább fejleszti létesítményeit Hallban (Ausztria), Brnóban (Csehország) és Belgrádban (Szerbia), Dubajban (Egyesült Arab Emírségek) pedig új logisztikai telephely építése van folyamatban.

A befektetésekre fordított összeg (56,4 millió euró) szinte pontosan megegyezik az előző évi adatokkal (2013-ban a vállalat 60,1 millió eurót fordított erre a célra.) A vállalat az alacsony kamatlábaknak köszönhetően Magyarországon és Ausztriában 24,4 millió euró értékben vásárolt bérleményeket, ezzel tovább fokozta rugalmasságát. A saját tőke aránya (55,5 százalék) változatlan maradt az előző évhez képest – ez nagyfokú függetlenséget garantál a vállalatnak a hitelintézetektől (a mutató 2013-ban 56,5 százalék volt). Az alkalmazottak éves átlagos létszáma több mint négy százalékkal nőtt; a vállalat jelenleg 5868 – teljes munkaidőben dolgozó – munkatársat foglalkoztat.

Folyamatos siker a közúti szállítás és logisztikai megoldások terén

A 826,3 millió euró konszolidált forgalmat teljesítő közúti szállítmányozási üzletág növelni tudta forgalmát a 2013-as eredményhez (800,3 millió euró) képest. „Az üzleti tevékenység fejlesztésének központi pilléreit a System Allicance Europe által nyújtott stabil partneri hálózat, a GW saját európai darab- és gyűjtőszállítmányozási terméke adta. Továbbá a GW pro.line pozitív fogadtatása, valamint a GW pro.line háztól házig történő szállítási szolgáltatásának sikeres bővítése Ausztriában és más közép- és kelet-európai országokban” – mondta el Wolfgang Niessner. A Far Freight leányvállalat speciális szakértelme révén a Gebrüder Weiss növelni tudta a szállított árumennyiségét a Kaukázusban és a
FÁK-országokban, emellett pedig fiókvállalatot hozott létre Törökországban. 2014-ben a vállalat közúton mintegy 10,6 millió szállítmányt továbbított. Ez a volumen és a terület sajátossága teszi lehetővé, hogy a Gebrüder Weiss multimodális szállítási megoldásokat Ázsia irányába is kiterjeszthessen.

A logisztikai megoldások területén megvalósított számos kiváló projekt révén a vállalat erősítette pozícióját ügyfélorientált, teljes körű szolgáltatásokat nyújtó logisztikai szolgáltatóként. Ehhez a tectraxx márkanévvel fémjelzett high-tech logisztikai szolgáltatások kiterjesztése, valamint a teljes ellátási láncon belül modulárisan alkalmazható eFulfillment megoldások egyaránt hozzájárultak. A folyamatosan növekvő keresletnek köszönhetően a vállalat az újonnan létrehozott grúziai logisztikai helyszínen is pozitív fejlődést könyvelhetett el.

Fellendülőben a légi és a tengeri szállítás

A légi és tengeri szállítmányozási ágazat forgalma 287,7 millió euró volt, ez több mint 12 százalékos növekedést jelent. A tengeri szállítmányozási szegmensben a szabványosított szolgáltatási szinteknek és a közvetlen tengeri áruszállítási útvonalaknak köszönhetően a GWconsolution gyűjtőáru szállítmányozási szolgáltatás (LCL) megszilárdította helyzetét, és 20 százalékos növekedést ért el az előző évhez képest (az előző évben a szállított mennyiség 433 000 köbméter volt). A légi szállítmányozási szegmensben a vállalat a 2013-as mélypontot követően 10 százalékos növekedést könyvelhetett el 49 500 tonna áru szállításával. Kínában a vállalat a Gebrüder Weiss Automotive Logistics vegyesvállalat megalapításával tovább erősítette jelenlétét az autóipari szektorban. „Ezzel még hatékonyabban ki tudjuk elégíteni ügyfeleink igényeit ebben a fontos piaci szegmensben, és tovább erősíthetjük jelenlétünket Kínában” – mutatott rá Heinz Senger-Weiss, az igazgatótanács tagja.

Az ágazat egyértelmű sikerként könyvelheti el, hogy az újonnan létrehozott terület, a projektlogisztika és a túlméretes áruk szállítása számos összetett különleges szállítmány kezelését látta el, valamint hogy Kínában jelentős mértékű terjeszkedés valósult meg. „Légi és tengeri szállítmányozási hálózatunk folyamatos fejlesztése, a termékek és a szolgáltatások, valamint az Ázsiában megvalósuló logisztikai folyamatok kiterjesztése stratégiánk központi elemeit képezik” – mondta Heinz Senger-Weiss.

Stabil leányvállalatok

Az ausztriai DPD partnere és részvényese, a Gebrüder Weiss Parcel Service (GWP) az erős verseny dacára túlteljesítette tavalyi forgalmát (126,1 millió euró), és 126,3 milliós forgalmat könyvelt el 2014-ben. Az elmúlt évben a csomagszolgálat jelentős mértékben bővítette országos hálózatát: a magánszemélyek immár összesen 580 csomagponton vehetik át küldeményeiket. Az x|vise leányvállalat a számos innovatív logisztikai tanácsadói projektnek, valamint az e-kereskedelem előtérbe helyezésének köszönhetően javítani tudott piaci helyzetén. „Sikeres e-kereskedelmi projekteket valósítottunk meg a B2C piacon, és egyedi webshop-megoldásokat fejlesztettünk ki ügyfeleink részére” – mondta el Peter Kloiber ágazatvezető, az igazgatótanács tagja. Az inet-logistics GmbH ugyancsak nyereséget könyvelhetett el, és az egész világra kiterjedő szállításirányítási rendszere (Transport Management Systems, TMS) eredményesen fejlődött a nemzetközi piacon. A leányvállalat forgalma 14,1 millió euró volt, ami több mint 18 százalékos növekedést jelent.

A Gebrüder Weiss idei céljai között szerepel, hogy tovább erősítse piaci jelenlétét − szolgáltatóként, valamint munkaadóként egyaránt szeretne még vonzóbbá válni a köztudatban. „Értékeink központi eleme a kiváló szolgáltatási színvonal egyértelműen meghatározza kitűzött célunkat – mondta Wolfgang Niessner.– Minden cselekedetünk azt a célt szolgálja, hogy ügyfeleinknek elsőrangú szolgáltatást és teljesítményt nyújtsunk.”

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!