A jövő a Raben szerint

0

Automatizált kamionok, drónok, amik kisebb csomagokat szállítanak, szélsebesen száguldó hyperloop vonatok és teljesen automatizált raktárak. Ma így képzelhetjük el a holnap logisztikáját. A Raben Group „Raben – a jövő logisztikája” című legújabb filmjében bemutatásra kerül a TFL ipar jövőjéről alkotott képünk.

Manapság minden logisztikai, szállítási és disztribúciós folyamatba kezd beépülni a digitalizáció. A széles körben értelmezett és fordított Ipari Forradalom 4.0, név szerint Big Data, a Dolgok Internete minden része, automatizálás, a raktári operáció robotikai elemei hamarosan nagy szerepet fognak játszani a TLF ipar fejlesztésében. A már jelenleg is vitatott önműködő autók, vagy a szállítási eszközök nagyobb tömbbe való szervezése (platooning/szakaszozás) nagymértékben fogja befolyásolni a piacot.

“Az IoT (Internet of Things/a dolgok internete) különös figyelmet érdemel. Többek között a szenzorok bevezetése valamint a szállított áruk illetve szállítási eszközök között cserélt széleskörű információ kombinálva a közlekedési információkkal, mint például torlódások vagy közúti balesetek is ide sorolhatóak. Ezen kívül a gyors analízis és az efféle adatok segítségével történő üzleti információkra való reagálás lehetősége hamarosan forradalmasítani fogja az ellátási láncok elemzésének teljesítményét.” – mondja Zbigniew Kępiński, a Raben Group Genius Lab Managere.

Azt is hangsúlyozza, hogy „nem tudjuk, hogy fog kinézni a holnap, de abban biztosak lehetünk, hogy teljesen más lesz.” A jövőnek egyértelműen szerves részét fogja képezni a mesterséges intelligencia, valamint azok a megoldások, melyek az emberi munkát lesznek hivatottak teljes mértékben felváltani. A gépi tanulásnak köszönhetően minden gép és robot képes lesz döntéseket hozni, elvégezni a rájuk bízott feladatokat, és mindenekfelett tanulni, valamint a saját működésüket optimalizálni. A logisztika minden szemszögéből a mesterséges intelligencia döntéshozó szerepkört fog betölteni az optimalizációra, költségcsökkentésre, ökológiára és hatékonyságra vonatkozóan. Az ehhez hasonló fejlett döntéssegítő rendszereknek köszönhetően, a jövőben az ellátási láncokban, az ember elvben csak a folyamatok elindítója lesz, nem pedig azok megvalósítója, mivel ezt összetett algoritmusok és rendszerek fogják végezni. Azonban a logisztikai operátor szerepe nem fog megszűnni. Továbbra is segíteni fogja az ügyfelet céljainak és üzleti terveinek elérésében, annyi különbséggel, hogy több digitális megoldás fog rendelkezésére állni annak érdekében, hogy véghezvigye és fejlessze a végfelhasználó számára a szállítási folyamatot.

Annak érdekében, hogy a logisztikáról alkotott jövőképe eljusson ügyfeleihez és üzleti partnereihez, a Raben Group megalkotta a „Raben – a logisztika jövője” című filmet. A vállalat több éve folyamatosan vezet be innovatív megoldásokat a raktári és logisztikai folyamataiban, valamint az IT eszközeit és rendszereit érintően is. Munkáját segíti a „Genius Lab” nevű kutató és fejlesztő osztály, mely részt vett a film logisztikai jövőképének megalkotásában.

„Egy, a Raben Group számára innovációkat adó illetve elemző, kutató és fejlesztési csapatként büszkék vagyunk rá, hogy segíthetünk jelen anyag megalkotásában.” – mondja Zbigniew Kępiński„Miközben a forgatókönyv megírásán dolgoztunk, rájöttünk, hogy mennyi automatizálási elemet, mesterséges intelligenciát vagy robotikai folyamatot használunk sikeresen vagy fogunk használni hamarosan a logisztikai folyamatainkban és szolgáltatásainkban. A legnehezebb feladat az volt, hogy elképzeléseink minden elemét bemutassuk egy ilyen rövid filmben. Kiderült, hogy a teljes komplexitás, és ezáltal a modern megoldások szépségeinek kiemelése érdekében, képkockánként egy külön sorozatot kellene készítenünk, hogy átfogóan bemutathassunk minden, az adott kép mögött megbújó megoldást.”

A Raben Group Genius Lab osztálya a széles körben ismert innovációkkal, többek között mind jelenleg működő folyamatok optimalizálásával, mind teljesen új operatív modellek kifejlesztésével foglalkozik. Virtuális, papír nélküli szállítmányozás és logisztika, korai figyelmeztető mechanizmusok, melyek képesek megjósolni a kiszállítási időkben történő változásokat, valamint fejlett képfeldolgozási algoritmusok, melyek segítségével a raktárba kerüléskor mérhető a szállítmány magassága. A Genius Lab jelenleg is kutatásokat végez az IoT-vel, valamint az RPA (Robotikus Folyamatok Automatizálása)-val kapcsolatosan, melyekben nagy eséllyel változtathatják meg több logisztikai vállalat folyamatait.

Jelenleg az ePOD2.0 projekt keretein belül, a Raben Group a Várható Érkezési Idő (ETA) alkalmazáson dolgozik. Ennek a megoldásnak köszönhetően ügyfeleink és küldeményeink címzettjei információt kaphatnak küldeményük jelenlegi helyzetéről, valamint annak várható kiszállítási idejéről is. Hála a jármű vezetőjének, valamint a vállalati rendszerek között egy térképpel ötvözött speciális algoritmus segítségével történő online kommunikációnak (GPS/eGPS), minden csomagnak ki lehet számítani a várható érkezési idejét a sofőr útjának egyes kiszállítási pontjaira vonatkozóan, valamint ami még ennél is fontosabb, minden forgalomból adódó késés előre jelezhető. Az ehhez hasonló átláthatóság hatással lesz a Raben Group ügyfeleinek költségeire és elégedettségére.

Forrás: Raben Group

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!