A termőföld előállítása, szállítása és felhasználhatósága

0

A jó minőségű termőföld alapvető fontosságú lehet a legkülönfélébb ház körüli munkálatok során. Ilyen ömlesztett anyaggal tudunk általános talajfrissítést végezni, megsüllyedt területi egységeket visszatölteni, de gyakran alkalmazzák díszkert építése során, illetve különféle mélytelepítéseknél, mint például esővízgyűjtő- vagy szennyvízülepítő tartályok szakszerű kivitelezésénél.

Nehezen képzelhető el tereprendezés, házfelújítás, illetve új ingatlan építése anélkül, hogy ne legyen szükségünk hozzá megfelelő minőségű termőföldre, azonban fontos tudnunk, hogy egyáltalán mit nevezünk ezen a téren prémium kategóriának, milyen típusai ismertek, illetve milyen utat jár be az előállítástól kezdve a felhasználási pontig a kérdéses ömlesztett anyag? Ezekre kereste a választ Kiss Norbert, a Békás Logistic tulajdonosa.

Mi az a termőföld?

A közhiedelemmel ellentétben a termőföld korántsem azt jelenti, hogy egy ismeretlen eredetű helyről kitermelt földréteget egyszerűen feltesznek teherautóra, majd elszállítják a rendeltetési helyére. Éppen ellenkezőleg! A termőföld alapja minden esetben a gondosan megválogatott, kiemelkedő minőségű, szennyeződésektől és mindennemű hulladéktól mentes föld, melyet a kitermelés után jellemzően nem szállítanak azonnal a helyszínre. Bár létezik ilyen opció, az így keletkező ömlesztett anyagot azonban legfeljebb alapozó felületként, töltésként lehet alkalmazni, ellenkező esetben már a sok zöldhulladék és földhant is rengeteg kellemetlenséget okozhat.

A jó minőségű termőföld ismérve a tisztaság és a porhanyós jelleg, aminek az oka abban keresendő, hogy a kitermelést követően a földet ledarálják, megtisztítják a nagyobb rögöktől, a gyomoktól és az egyéb nem odavaló összetevőktől, majd ebben a formájában, azonnali felhasználásra készen szállítják tovább elsőként. A normál, egyszer darált típus mellett két további változatát ismerjük, ezáltal beszélhetünk komposztált, illetve komposztált és trágyázott alternatíváról, ha olyan friss földfelületet szeretnénk kialakítani, ami rendkívül gazdag a tápanyagokban. Lássuk azonban egy kicsit alaposabban ezt a témakört!

A termőföld típusairól és felhasználhatóságukról

Mint a fentiekben említettük, a felhasználhatóság függvényében a termőföldnek többféle típusa ismert, tehát lényeges mindig az adott munkához igazítani, hogy melyiket választjuk belőle.

Bár a minőségi ömlesztett anyagok kategóriájába egyáltalán nem sorolható, azonban a termőföldnek létezik egy feldolgozatlan, nyers típusa, mely csak és kizárólag olyan helyeken alkalmazható, ahol nincs szükség finom munkálatokra. Példának okáért ide sorolhatók a különféle földes utak, a süllyedő területszakaszok, de az egyszerű, leginkább hatékonyságot, mint esztétikai értéket követelő rézsűk kialakítása sem jelent kivételt. Szintén kitűnő választás akkor, ha olyan jelentős tereprendezés zajlik, hogy a friss rétegnek meg kell alapozni, a mélyben pedig elfér a rögös, esetleg köves-rögös-agyagos földszerkezet is. Sokan alkalmazzák ezt a megoldást füvesítésre, hiszen ilyenkor a felső rétegen a kertészek rengeteget dolgoznak, gereblyéznek, eltávolítják a hantokat a vetés előtt, végezetül pedig mindig hengereznek, tehát kis túlzással elvégzik azt a munkát, amit a daráláskor kellene.

A termőföld következő szintjét a darált változat képviseli. Ez ugyanúgy egy normál összetételű, általános tulajdonságú földtípus annyi különbséggel, hogy átvezetik egy speciális darálógépen, amivel nemcsak az állaga lesz porhanyósabb, könnyebben felhasználhatóbb, de a tartalma is lényegesen tisztábbnak tekinthető. Ezzel a típussal sokkal egyszerűbb lesz füvesíteni és terepet rendezni, de határozottan jó döntés a legtöbb kertépítési munkálathoz, valamint olyan esetekre, amikor lényeges a földfelszín aprólékos eligazítása.

Ezen felül beszélhetünk még specializált termőföldtípusokról, melyeknek a normál, darált változatok adják az alapot, azonban a felhasználás függvényében különféle anyagokkal frissítik. Ha például lényeges a friss talajfelület kapcsán az, hogy tápanyagokban gazdag legyen a szép termések vagy a mielőbb kizöldülő gyep miatt, akkor komposztált, vagy komposztált és tárgyázott termőföldre lesz szükségünk. Ez a változat jellemzően úgy készül, hogy a darálás során természetes szarvasmarha trágyát adagolnak a komposztált termőföldhöz, mely ettől visszanyeri tápanyagokban gazdag mivoltát. Utóbbiak kifejezetten kedveltek virágágyások, virágládák, kaspók, dézsák felfrissítésekor, de gyakorlatilag bárhol megállják a helyüket.

A termőföld szállításáról

A logisztika tekintetében a termőföld szállítása semmivel sem okoz nagyobb fejtörést, mint bármelyik más hasonló ömlesztett anyagé. Jellemzően azonban nem speciális bányákból, hanem művelésből már korábban kivont, tiszta és hulladéktól mentes területekről termelik ki, bár léteznek úgynevezett földbányák és töltések, melyek kifejezetten erre a célra lettek kialakítva. Ezeken a helyszíneken a talajminőséget jellemzően mindig ellenőrzik, pláne abban az esetben, ha a termőföld lakókörnyezetbe kerül, hiszen ilyenkor a szennyeződések nem megengedhetők.

A kitermelés után a földet egyébiránt jellemzően még a helyszínen darálják, illetve kiegészítik a szükséges alapanyagokkal a felhasználási mód függvényében, Ez a gyakorlatan azt jelenti, hogy az ömlesztett anyag a bányából, illetve a kitermelési helyről rendszerint azonnal a felhasználási pontra kerül. Ez azért is lényeges, mert minél frissebb, annál egyszerűbb lesz eldolgozni, hiszen még a darált termőföld is hajlamos a súlya alatt hosszabb tárolás során ismét összeállni, rögösödni. A logisztika során rendkívül lényeges a megfelelő, billenthető platós teherautó használata, mely szükség esetén takarható is. Utóbbi csapadékos időben nagyon lényeges, előbbi pedig a lerakodást segítheti meg. A szállítás költségei nyilvánvalóan attól függenek, hogy milyen távolról, illetve milyen mennyiségben rendeljük a kérdéses ömlesztett anyagot.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!