Egyre többen keresik a hűtött áruk szállításának lehetőségét – interjú a DHL Freight Magyarország üzletágvezetőjével

0

Egyre nagyobb az igény a hűtött áru szállítmányozása, valamint az e területen kínált személyre szabott megoldások iránt. Az egyik legnagyobb szolgáltató, a DHL Freight Magyarország évente több mint 5000 rakomány hűtött árut kezel, ez az elmúlt évhez képest 21 százalékos növekedést jelent. Az üzletág vezetője, Kapczár Tamás szerint már érezhető, hogy az ügyfelek figyelmének középpontjában egyre inkább a minőség áll, a korábban tapasztalható fokozott árérzékenység enyhülni látszik.

 – Mennyire számít ma Magyarországon ismertnek a hűtött áru szállítmányozásának lehetősége?

– Tapasztalataink szerint egyre nagyobb az igény a hűtött áru szállítmányozása, valamint az e területen kínált személyre szabott megoldások iránt. A megbízóink hűtött/hőmérséklet-kontrollált áruinak 98–99 százalékát közúton szállítjuk, védelmük érdekében megbízható fuvareszközökre és magasan képzett szakemberekre van szükség. A közúti szállítás nagy előnye, hogy GPS-alapú követőrendszerünkkel nagy pontossággal tudjuk ellenőrizni az áru útját, prognosztizálni a várható érkezést, ezáltal elősegíteni, egyszerűsíteni megbízóink logisztikai folyamatait. A hűtött áru szállítmányozása azért is örvend növekvő népszerűségnek hazánkban, mert Magyarország az elhelyezkedéséből adódóan kiválóan megközelíthető központ ezen áruk regionális szétosztására.

 

Kapczár Tamás

Kapczár Tamás

– Hogy látja, mennyire van szükség edukációra a lehetséges ügyfelek körében?

– Ügyfeleinknek egyre pontosabb elképzelései vannak a hűtött áruk szállítmányozására vonatkozóan, de természetesen igyekszünk őket minél jobban felvilágosítani a rendelkezésükre álló lehetőségekről, és megtalálni az adott helyzethez legjobban illő és leghatékonyabb termék- és ügyfélspecifikus szállítmányozási módot. Az elmúlt években olyan újdonságok jelentek meg a piacon, melyek révén még gyorsabbá, biztonságosabbá, megbízhatóbbá és egyszerűbbé vált a hűtött áruk szállítmányozása – többek között GPS-alapú nyomkövető rendszer, online hőmérséklet-megfigyelő és riasztórendszerek, ajtónyitás-érzékelők –, ezeket igyekszünk az ügyfeleinkkel is megismertetni. Érezhető, hogy ügyfeleink figyelmének középpontjában egyre inkább a minőség áll, a korábban tapasztalható fokozott árérzékenység enyhülni látszik.

 – Mik a tipikus, napi rendszerességgel szállítandó árufélék?

– Elsősorban gyógyszereket és élelmiszereket szállítunk napi rendszerességgel, döntően ezek igényelnek különleges biztonsági és hűtési megoldásokat. Az élelmiszerek hozzávetőleg 75 százalékát teszik ki a hűtött áruknak, 25 százalék a gyógyszerkészítmény. Az utóbbiak között számos vérkészítmény, bioazonos származékok, vakcinák és egyéb hőérzékeny anyagok széles spektruma található. Az élelmiszerek és élelmiszer-alapanyagok körében jellemző a szezonalitás, a nyári időszakban domináns a friss gyümölcs, zöldség kivitele, ugyanakkor télen jelentős exporttételt jelentenek a fagyasztott szárnyas termékek a németországi piacokra, illetve szintén télen a szezonális déligyümölcs-import.

Hűtött áruk

Hűtött áruk

 – Kik a DHL legfőbb partnerei ebben a szegmensben?

– A DHL Freight partnerei elsősorban vezető élelmiszer- és feldolgozóipari, valamint gyógyszerkészítményeket előállító nagyvállalatok, ugyanakkor kis- és közepes méretű vállalkozások számára is kínálunk szolgáltatásokat.

– Hogyan változott az elmúlt években az igénybe vett szolgáltatások mennyisége a szegmensben általában és konkrétan a DHL-nél?

– A gazdasági válság korábbi években érezhető szorítása enyhülni látszik, általánosságban elmondható, hogy ügyfeleink az ár mellett egyre inkább a minőségre helyezik a hangsúlyt a szolgáltatások kiválasztásánál, és az árérzékenység már nem olyan erős döntési szempont, mint volt néhány esztendeje. A szolgáltatás minősége az elmúlt évekhez képest jelentősen változott. A hűtött/hőmérséklet-kontrollált áruknál a pontosság, a nyomonkövethetőség, a gyorsaság és a precíz dokumentáció a legfontosabb követelmények. A DHL Freight Magyarország tevékenységének 15 százalékát teszi ki a hűtött áruk szállítmányozása, ez évente több mint 5000 rakomány mennyiséget jelent – az elmúlt évhez képest ez 21 százalékos növekedés.

– Melyek a legújabb piaci újdonságok ebben a szegmensben?

– Nemrégiben indult el ChinaRail szolgáltatásunk, melynek keretében naponta 50 vagonnyi hűtött és fagyasztott áru érkezik Kínából európai csomópontjainkba, Varsóba és Hamburgba, ahonnan LTL, PTL vagy FTL, vasúton pedig FCL módon jutnak el a célállomásra. A szolgáltatás révén egy nyugati folyosót nyitottunk Ázsia és Európa között, ezáltal gyorsan, környezet- és költségkímélő módon jutnak el a régióba a hűtött áruk multimodális megoldással.

– Milyen újdonságokat kínál a DHL?

– A hűtött áruk védelme és még jobb nyomonkövethetősége érdekében a DHL Freight Magyarország GPS-alapú nyomkövető és információközvetítő rendszereket alkalmaz minden áru esetében, emellett elektronikus és mechanikus védelemmel látja el a konténereket. A rendszer figyeli az áru hőmérsékletét, a konténert érő fényt, valamint az azt érő bármilyen ütést, rázkódást. A jövőt egyértelműen a távolról irányítható, illetve felügyelhető rendszerekben látjuk, ennek megfelelően a DHL Freight ügyfelei SMS-ben és e-mailben is értesülhetnek az áruikkal kapcsolatos bármilyen változásról, információról a monitoringrendszerünk által elemzett adatok alapján. Bizonyos fuvareszközeinkben a biztonság érdekében pánikgomb is található, melynek segítségével váratlan helyzetekben is azonnali segítség érkezik a szállítmány védelmére, emellett rendszerünk riaszt nem várt ajtónyitás érzékelése esetén is.

– Az elmúlt években mely területeken változott látványosan a szolgáltatás minősége?

– A fagyasztott áruk kezelése és az azokkal kapcsolatos szállítmányozási megoldások minőségében tapasztalunk jelentős fejlődést. Az ügyfeleink számára nyújtott azonnali és valós idejű ellenőrzési, tájékoztatási és nyomon követési rendszer egyértelmű fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Szolgáltatásainkat az ügyfeleink igényeire reagálva fejlesztjük, ennek során a mind pontosabb és biztonságosabb szállítást tartjuk szem előtt.

– Mi a jellemző magyarországi szállításokra? Inkább ide hoznak, vagy innen visznek hűtött árukat?

– Egyharmad arányban oszlik el az import/export, illetve a tranzit iránya. Jellemző hogy két-három hetes ciklusokat futnak dedikált fuvareszközeink, azaz exportirány után az unióban teljesítenek fuvarfeladatot, majd importmunkát vállalunk, így juttatva haza az eszközt és a gépkocsivezetőt.

 – Mi számít különleges árunak a termoszállítások terén Magyarországon a DHL Freightnél ?

– A közúti szállítmányozás „királykategóriája” a gyógyszerszállítás: a magas áruérték, illetve a kapcsolódó szállítmánybiztonság, az adatközlő és felügyelőrendszerek, a biztonsági szolgálat, valamint a készítmények hőérzékenysége megkövetelik a legújabb technikák alkalmazását a pontos és tervezett időben történő rakodás és érkezés tekintetében. A szállítási, illetve elosztási lánc végén emberek és betegek állnak, így ez a leginkább felelősségteljes fuvarfeladat.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!