Elfogadta a kormány a Wáberer-tervet: külföldi kamionosokat csapol majd meg az állam

3

Ha Magyarországra jössz külföldi kamionosként, fizethetsz mostantól több bírságot, hogy abból több kedvezményük legyen a magyar kamionosoknak – lényegében ez áll abban a határozatban, ami Wáberer György fuvarozó cégvezető/miniszterelnöki megbízott ötleteit váltja valóra. Wáberer már korábban beszélt arról az ötletéről, hogy a külföldi sofőrök szigorúbb ellenőrzésével és bírságolásával kellene megteremteni a pénzt ahhoz, hogy több sofőrt lehessen képezni Magyarországon, a Világgazdaság viszont most azt írja, hogy ötletei úgy mentek át a kabineten, mint kés a vajon.

Alig egy hónap elég volt Wáberer Györgynek, hogy elfogadtassa a hazai fuvarozók érdekében szükségesnek tartott intézkedéseket. A külföldi kamionosok ellenőrzését fokozzák, a magyarok kedvezményeket kapnak.

Jött, látott és győzött Wáberer György, akit Orbán Viktor kormányfő alig egy hónapja bízott meg a magyar logisztika és közúti fuvarozás fejlesztésének elősegítésével összefüggő feladatok ellátásával: a miniszterelnöki megbízott 16 pontos programját máris elfogadta a kormány. Azt eddig is lehetett tudni, hogy Wáberer György – aki a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke, valamint saját cége, a Waberer’s International Zrt. elnök-vezérigazgatója – ötmilliárdos támogatást ért el a hivatásos jogosítványok megszerzéséhez, de a kabinet mostani döntéséből az is látszik, hogy elképzelései úgy mentek át, mint kés a vajon, a szektor kívánságlistája mostantól végrehajtandó kormányhatározat.

A most megjelent határozatban csak úgy sorjáznak a feladatok és a határidők a minisztereknek. Ilyen például az, hogy az érintett miniszterek a miniszterelnöki megbízottal együttműködve a hazai fuvarozási piac és a magyar fuvarozási vállalkozások védelme érdekében október 15-ig fokozzák a  külföldi fuvarozók tevékenységi jogosultságának ellenőrzését, és teremtsék meg a hatékonyabb ellenőrzés személyi szervezeti, technikai és pénzügyi feltételeit. Ezenfelül növeljék a bírságtételeket, és készítsenek tervet a jogosulatlan tevékenység visszaszorítására. Azt is feladatul kapták a tárcák vezetői, hogy a közigazgatási eljárás szabályainak módosításával tegyék lehetővé a helyszíni bírságolást, a külföldiekkel szembeni eljárás idejének lerövidítését, valamint a bírságok behajthatóságát.

A sofőrhiány megszüntetése érdekében Varga Mihály nak szeptember 30-ig ki kell alakítania a  hivatásos gépjárművezetők „C”, „D”, „C+E”, „D+E” és „GKI” alapkategóriájú állami finanszírozású képzését. (Ez elvileg több, mint amit nemrégiben bejelentettek, hiszen akkor 6000 hivatásos jogosítvány megszerzéséhez adtak ötmilliárdot, a határozat viszont már általában állami finanszírozásról ír.) Emellett felülvizsgálják a képzési rendszer szabályait, a feleslegesnek ítélt vizsgaelemeket megszüntetik. A sofőrhiányt másként is orvosolnák: szeptember végi határidővel megvizsgálják a 18 éves korhatár visszaállításának lehetőségét a belföldi árufuvarozásban. A kabinet azonban a konkurenciának is szabadabb utat engedne: a fuvarozási területen egyszerűsítik az uniós országokból érkezők foglalkoztatásának feltételeit.

A kormány felülvizsgálja azokat a rendelkezéseket, amelyek „az árufuvarozást végző gépjárművezetők munkája jellegéből adódóan nem tarthatók be”. Az adózásuk is jobb lesz, mert a belföldi fuvarozást végző gépkocsivezetők kiküldetési költségtérítési átalányát valószínűleg megemelik, emellett csökkentenék a tehergépjárművekhez kapcsolódó adminisztrációs terheket.

Várhatóan az új haszonjárműveket műszaki vizsga nélkül lehet majd forgalomba helyezni, a más EU-államból beszerzett haszonjármű érvényes vizsgáját pedig el fogják ismerni. A haszonjárművek esetében nem kell majd visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni. A gépjárműadót pedig „közelítik az európai uniós irányelvben kötelezően meghatározott legalacsonyabb mértékhez”. A kormány növelné emellett a kamionparkolók számát, javítaná felszereltségüket és védettségüket, valamint közlekedési szolgáltató állomások hálózatát hozná létre.

Megosztás

3 hozzászólás

 1. Ez a tervezet arról szól, hogy mi jó, (mi lenne jó) a fuvarozó cégeknek!
  Arról viszont mélyen hallgat, hogy miért alakult ki ez a helyzet, és hova lettek az országból a Magyar gépkocsivezetők.
  Ez a tervezet nem tesz semmit azért, hogy a Nyugat-Európai bérekhez közelítse a magyarországi gépkocsivezetők bérezését. (Ha már ugyanott, ugyanazt csináljuk, miért van nagyságrendnyi különbség a bérünkben?)
  Nem tesz semmit a munkáltatók bérfizetési moráljának a helyre állításáért.
  (Ma a munkáltatók szinte azt csinálnak amit akarnak. A megkeresett bérből különböző jogcímeken rengeteg pénzt húznak le, (lopnak el) a gépkocsivezetőktől.) Ugye így van kedves Waberer György!
  Mondjuk az utolsó 5 évben, hány gépkocsivezető dolgozott az ön cégénél, és hány hagyta ott néhány hónap után, amikor a borítékban csak a fele fizetése volt, mint amennyi járt volna? 6500? Miért csodálkozik, csodálkoznak, mert ez vonatkozik a többi munkáltatóra is, tisztelet a kivételnek, hogy nincs gépkocsivezetőjük?
  A szamarat csak egyszer lehet a jégre vezetni. A mi adónkból milliárdokért frissen “kiképzett” szamarak, még nem jártak a jégen, de hamarosan fognak. A munkáltató gazdagodik a gépkocsivezetők ki nem fizetett béréből, de hamarosan újra sofőr hiány lesz. Újra milliárdokért képzünk majd új embereket, az adófizetők pénzéből, azokat is lehúzzuk, az a pénz a mi zsebünkben landol, és ez egy végtelen körforgás.

  Ez a tervezet nem tesz semmit, egy erős érdekvédelmi szervezet létrehozásáért, amely képes a gépkocsivezetőket itthon is, és külföldön is védeni. (Igaz, ez a munkáltatóknak kifejezetten nem érdeke.)
  Nem tesz semmit azért, hogy a gépkocsivezetők fizetéséből semmit ne lehessen levonni.
  Amíg alapvető kérdések nincsenek megoldva, addig nem is lesz gépkocsivezető, mert a jelenlegi szabályozás a nullával egyenértékű.
  És ez a tervezet, úgy ment át a kabineten, mint kés a vajon. Nem csodálkozom!!!
  Ha ezeket a milliárdokat az alapvető gondok orvoslására fordítanák, akkor hamarosan megoldódna a sofőrhiány, és többé nem alakulna ki ilyen helyzet. Igaz akkor a gépkocsivezetők megkapnák a bérüket, jogilag biztonságban érezhetnék magukat. Az is igaz, hogy akkor a munkáltatók nem jutnának hatalmas profithoz abból a pénzből, amit a gépkocsivezetőiknek kellett volna kifizetni.

 2. Szilàgyi Csaba |

  Waberer’s? Gratulálok az egész marhasághoz! A sofőrhiánynak 2 oka van! 1 a sok külföldön töltött hétvége 2. A kinttöltött időhöz mérten kevés pénz!!! Azon is el kellene gondolkodni hogy a W GY mit keres kormánymegbízottként! Miatta menekülnek a sofőrök magyarországból! Embertelen milyen sok hétvégét töltenek kint a Waberers-es sofőrök. És amúgy is csak olyan cégeknél van sofőrhiány, ahol sok hétvégét kell kint tölteniük a soföröknek!!! Mikor jutunk már el odáig hogy a sofőroket kérdezik meg nem pedig a vállalkozókat a sofőrhiány okairól!

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!