Érdekesség érdekesség hátán a HG Media Logisztika konferenciáján

0

A HG Media gazdasági konferenciasorozatának következő eseményén, június 13-án a logisztikai ágazat lehetőségei, a piaci szereplők előtt álló kihívások kerülnek terítékre. Szó lesz természetesen a leginnovatívabb megoldásokról, újdonságokról is.

Június 13-án a Courtyard by Marriott Budapest City Centerben rendezik a HG Media Fókuszban című, januárban indított gazdasági konferenciasorozatának következő eseményét, amely a logisztikai ágazat helyzetét veszi górcső alá. Az aktuális trendeket, várható kihívásokat ezúttal is elismert ágazati szereplők – cégvezetők, állami szervezetek, szakmai szövetségek képviselői – vitatják meg interaktív beszélgetések során.

A programból szemezgetve összefoglaltunk néhány fontos és érdekes cégsztorit, projektet. További részletek és jelentkezés:

http://konferencia.hgmedia.hu/fokuszban-a-logisztika/

 

Célegyenesben a PAN – LNG projekt

Még az idén elkészül az az öt LNG töltőállomás, amit a TEN-T folyosókon közlekedő LNG-üzemű távolsági kamionok és a CNG-s személyautók, haszonjárművek is használhatnak majd. Ezzel utolsó fázisához érkezik a PAN-LNG projekt megvalósítása, amelynek elsődleges célja a földgáz alapú közlekedés fejlesztéséhez szükséges infrastruktúra magyarországi kiépítésének előkészítése, az első töltőpontok megvalósítása, és azok gázellátásának biztosítása.

A 17 millió eurós projekt gazdája a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE). A beruházás 85 százalékos európai uniós forrásból, mégpedig az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) számunkra elkülönített kohéziós keretéből valósul meg.

„A PAN – LNG révén végre lendületbe hozhatjuk Magyarországon az évtizedes lemaradásban lévő gázalapú közlekedést” – véli Domanovszky Henrik, az MGKKE elnöke.

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) Magyarország számára elkülönített kohéziós kereteiből a PAN – LNG mellett jellemzően nagy vasúti és közúti fejlesztések, légiforgalmi és hajózást segítő projektek valósulnak meg. Az MGKKE kormány által támogatott pályázatai révén egyébként az elérhető összeg 99,2 százalékára, mintegy 1070 millió euróra sikerült szerződést kötni.

 

Költségtizedelő elektromos autók

 „Olcsó, megbízható és elnyűhetetlen” – sorolja az elektromos személy- és teherszállító autók előnyeit Nagy Zsombor, a BirdieCar alapító-tulajdonosa. A cég az elmúlt 11 év során 600-700 elektromos járművet értékesített. Nagy Zsombor szerint húsz év múlva is itt lesznek, és ha az eddigi ügyfélközpontúságot sikerül megtartani, sokkal nagyobb volumenben keresik majd a megoldást a kisebb-nagyobb cégek éppen náluk a szállítás hatékonyabbá tételére.

„Az elektromos járművekkel a költségek akár meg is tizedelhetőek. Nem csak az üzemanyagra, hanem a szervizelésre fordított összeg is lenullázható. Ezeket a gépeket csak fel kell tölteni konnektorról, és a környezetszennyezés minimalizálásával addig használhatók bármiféle javítás nélkül, amíg valaki padkára nem hajt velük, vagy más módon le nem amortizálja az eszközt” – mondja Nagy Zsombor.

Járműveiket használják személy-, teher- és sportszer-szállításra, nagy területű ipari és logisztikai parkokon belüli közlekedésre is. „Van olyan partnerünk, aki tojásszedéshez használja az elektromos szállítóautót, mert az állatok nem rettennek meg a hangjától, ráadásul nem pöfög káros anyagot az orruk alá. Másutt biztonsági őröket, betegeket, vagy éppen turistákat szállítanak a segítségükkel, a Nyíregyházi Állatparkban pedig saját számításaik szerint évente 15-20 millió forintot spórolnak azzal, hogy elektromos szállításra váltottak” – sorolja Nagy Zsombor.

A BirdieCar családi vállalkozás. Az 1991-ben alakult cég eredeti profilja a papírkereskedelem volt, Nagy és Fiai Kft. név alatt 2006 óta foglalkoznak elektromos járművek forgalmazásával – eladásával, bérbe adásával – is.

Több mint tíz milliárd forint EU-pénz érhető el

„Nem maradnak lehetőségek nélkül az uniós pályázat iránt érdeklődők sem” – az aktuális logisztikai kiírásokról Lukács János, a Vanessia Kft. ügyvezetője beszél.

A mikro-, kis- és középvállalkozások logisztikai szolgáltatás-igénybevételének támogatására szánt GINOP keretében várhatóan 150-250 beadvány érkezik majd be. A keretösszeg 5,47 milliárd forint, a kiválasztási eljárásrend pedig egyszerűsített, ami azt jelenti, hogy beérkezési sorrendben bírálják el a pályázatokat. A támogatás összege minimum 5, maximum 25 millió forint (50 százalékos támogatási intenzitás mellett).

A pályázati kiírásra olyan vállalkozások nyújthatnak be támogatási kérelmet, amelyek a benyújtást megelőző két naptári évben a felhívás erre vonatkozó mellékletében szereplő minősített logisztikai szolgáltatók egyikétől sem vettek igénybe logisztikai szolgáltatást.

A logisztikai szolgáltató központok fejlesztésére szánt forrásokra január közepe óta pályázhatnak azok a cégek, amelyek főtevékenység szerint is logisztikai alapszolgáltatást nyújtanak. A keretösszeg 6 milliárd forint, amelyre eddig mindössze 16 pályázat érkezett be 2,8 milliárd forint értékben. A támogatás összege minimum 25, maximum 250 millió forint (50 százalékos támogatás mellett).

A megszerezhető források révén támogatható a többi között a projekt előkészítés, új eszköz vagy szoftver beszerzése, de ingatlanépítés, korszerűsítés, bővítés is.

 

Folyamatos fejlesztések és szakembervadászat a SPAR-nál

Tavaly közel 135 millió karton árut szállított ki üzleteibe a SPAR  Magyarország. Két logisztikai központjukban (Bicskén és Üllőn) a munkatársak száma – beleértve a szállítással foglalkozó személyzetet is – megközelíti az 1300-at.

A fejlesztések folyamatosak: minden évben frissítik és bővítik a tehergépjármű és targonca flottát, az elmúlt időszakban pedig automata göngyöleg szortírozó és felismerő rendszert is telepítettek, ami nagyban javítja a szolgáltatás színvonalát.

A napi munkát a logisztikai központokban kamion- és hűtőkombimosó automata is segíti.

„Jelenleg a közép- és hosszú távú logisztikai kapacitások biztosításának mikéntjén dolgozunk” – mondta el Csönge Norbert, a SPAR Magyarország logisztikai vezetője.

Az egyik legnagyobb kihívást jelenleg a szakemberhiány jelenti. „A 2016-os évben az álláspiac más területein tapasztalt trendekhez hasonlóan a SPAR-nál mi is szinte minden fizikai munkakörben küzdöttünk a hiánnyal. Immár a logisztikai területen is kínálunk fejlődési és előrelépési lehetőséget kollégáinknak belső képzés keretein belül. Ilyen például a tehergépjármű és targoncás jogosítvány megszerzésének lehetősége. Ezekkel az intézkedésekkel sikerült stabilizálni a szükséges létszámot, és az elvégzett munka minősége is javult. A tehergépjármű vezetői pozíciókban azonban továbbra is nagy kihívást jelent tapasztalt sofőröket találni” – tette hozzá Csönge Norbert.

Ami pedig a társadalmi szerepvállalást illeti, az egyre több helyről érkező igénynek megfelelően a SPAR a lejárt szavatosságú termékeket az üzletekből és a logisztikai központokból az állatvédőkhöz juttatja el.

„A megfelelő hatóságokkal történt egyeztetések után nyílt meg a lehetőség erre. Az üzleteinkben keletkező, eladhatatlan minőségű melléktermékeket – zöldséget, gyümölcsöt, pékárut, tej- illetve húskészítményeket – adományozás keretében adjuk át az állatvédelmi szervezeteknek. Jelenleg 101 szervezettel állunk kapcsolatban és járulunk hozzá rajtuk keresztül a mentett vagy támogatott állatok élelmezéséhez. Ez egy tökéletes együttműködés, ahol mindkét fél nyertes” – mondta el Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője.

A megmaradt élelmiszer melléktermékeket 2010 óta egy biogáz üzemben hasznosítják. Ezt a technológiát egyébként az élelmiszer-kereskedelmi láncok közül elsőként alkalmazta a cégcsoport.

http://konferencia.hgmedia.hu/fokuszban-a-alogisztika

Forrás: HG Media

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!