Fedezd fel a logisztikai ágazatot

0

A logisztikai iparág világszerte, így Magyarországon is óriási méreteket ölt. 2015-ben például logisztikai csarnok épült Székesfehérváron, amely széleskörű szolgáltatásaival nemcsak a magyar cégeknek tud segíteni, de számos új munkalehetőséget is teremt azoknak a vállalkozószellemű embereknek, akik ebben az ágazatban keresnek állást Székesfehérváron.

Ha téged is érdekel ez a lehetőség, olvass tovább és tudd meg, mi is pontosan a logisztika, milyen munkakörök léteznek, és mit kell tenned, ha Te is ebben az ágazatban szeretnél elhelyezkedni.

Mi is az a logisztika?

Valószínű, hogy életed során már többször részesültél közvetlenül ennek az iparágnak a szolgáltatásaiból. Emlékszel, mikor átvettél egy csomagot a DHL futártól? Vagy mikor UPS-es vagy FedEx-es teherautókat láttál vezetés közben? Ha ezek közül valamelyik ismerős neked, akkor bizony már láttad a logisztikai ipart működés közben.

Sokan úgy gondolják, hogy a logisztika csak egy másik szó a szállításra, de ne hagyd, hogy megtévesszenek. Az Encyclopedia Britannica szerint a logisztika “az áruk, szolgáltatások és egyéb kapcsolódó információk hatékony, eredményes áramlásának és tárolásának tervezési, végrehajtási és ellenőrzési folyamata a származási helytől a fogyasztási helyig, a vevői igényeknek való megfelelés érdekében”. A logisztika során felhasznált erőforrások közé tartozhatnak például az élelmiszerek, berendezések és egyéb fizikai tárgyak, de például az információ és az energia is.

Mekkora az iparág?

A logisztikát gyakran nevezik a nemzetközi kereskedelem gerincének, mivel világszerte használják. Ahogy az 1950-es években a fogyasztói társadalom viharszerűen meghódította a világot, a logisztika egyre fontosabbá és ennek következtében egyre nagyobbá vált. A logisztika ma már jelentős globális iparág, melynek értéke a becslések szerint 2018-ban meghaladta a 6,5 billió dollárt.

Az előrejelzések szerint pedig ez a szám csak tovább fog emelkedni – egyesek szerint 2023-ra meghaladhatja a 15 billió dollárt. Ez a növekedési ütem óriási, és jól mutatja, hogy a logisztikai iparág hogyan alakítja a világ globális piacait, arról nem is beszélve, hogy az ágazat így folyamatosan új munkahelyeket teremt.

Nem lehet kétségbe vonni a logisztika globális jelentőségét. Az egész világ GDP-jének nagyjából 12%-át adja. Ez a szám sokkal magasabb is lehetne, de figyelembe kell venni azt a sok országot, ahol az ellátási láncok nem hatékonyak, mert ez megemelkedett költségszerkezethez vezet.

Milyen álláslehetőségek vannak a logisztikai ágazatban?

A nagy és változatos logisztikai ipar számos különböző lehetőséget kínál. Vannak kulcsfontosságú területek, de ezeken belül is több karrierlehetőséget találhatsz.

A COVID-19 világjárványt övező eseményeknek köszönhetően új foglalkoztatási lehetőségek is megjelentek, melyek közül nem kevés valamilyen új technológiával kapcsolatos. Ha tehát attól tartottál, hogy a logisztika elsősorban a szállításra összpontosít, akkor kellemesen fogsz csalódni. Nézzünk meg néhányat a lehetséges szerepkörök közül.

Szerepkörök az ellátási láncban

Az “ellátási lánc” kifejezés gyakorlatilag egy áru előállításának és elosztásának folyamatát jelenti, amely a logisztikai folyamatok szerves részét képezi.

A logisztikai iparágban számos olyan szerepkör áll rendelkezésre, amely az ellátási láncra összpontosít. Ezek a kínálatlánc-menedzsmenttől és a szakértői munkaköröktől kezdve az ellátási lánc innovációjára összpontosító, technológiai szempontból fontos szerepekig terjednek. Ide tartoznak a fejlesztési és tervezési szerepek is.

Készletezési szerepkörök

A “készletek” kifejezés minden olyan anyagra vagy árura utal, melyeket egy raktárban vagy tárolóhelyen tárolnak, vagy azon áthaladnak. A különböző típusú készletek kezelése alapvető fontosságú.

Ez a logisztikai ipar egyik kritikus munkaköre. Leltárkezelőként Te irányítod és felügyeled a beszerzéseket, a készlet tárolását, és a megrendelések teljesítését. Léteznek koordinációs és felügyelői szerepek is, valamint lehetsz akár leltárfelelős, ami kezdőként az egyik legkönnyebben megszerezhető állás.

Beszerzési szerepkörök

A beszerzés a logisztikai folyamatok azon része, amikor más termékek előállításához szükséges anyagokat szerzel be. Szorosan kapcsolódik a leltározáshoz. Egyesek úgy is tekintik ezt a párost, mint a logisztika “yingjét” és “yangját”.

Minden logisztikai szolgáltatónak szüksége van beszerzési stratégiákra. Itt jön képbe a beszerzési menedzser, aki pontosan ezt a feladatot látja el. Kezdőként, egy ennél könnyebben megszerezhető pozíció a beszerzési asszisztens.

Elemzői szerepkörök

Az egész logisztikai folyamat egyik legfontosabb része annak biztosítása, hogy a szolgáltató képes legyen kezelni a beszerzett- és kimenő áruk hatékony mozgatását.

Ahhoz, hogy ezt meg tudja tenni, a logisztika minden elemét integrálnia kell – a készletezéstől a szállításig. Ennek leghatékonyabb módja pedig az egyes szférák elemzése. Egy logisztikai elemző a teljesítmény optimalizálása érdekében betekintést nyújt a logisztikai vezetőnek az egyes folyamatok működésébe.

Szállítási szerepkörök

A logisztika középpontjában az áruk A-ból B-be történő eljuttatása áll. Ez lehetséges teherautók segítségével, de akár légi vagy tengeri szállítás útján is.

Ebben a szférában az adminisztrátori és tervezői pozícióktól kezdve a vezetői és koordinációs szerepeken át egészen a volán mögé kerülésig elérhetők álláslehetőségek. Egy logisztikai szolgáltató szemszögéből nézve a folyamat legfontosabb része annak biztosítása, hogy a beszerzett vagy beérkező tételeket sikeresen és hatékonyan szállítsák le az ügyfeleknek.

Karrierépítés a logisztikában

Oktatás és képzések

A logisztikai pályán valószínűleg a ranglétra alján kezdesz majd, ahonnan gyorsan lehet felfelé haladni. A kezdő pozíciókhoz, mint például a raktárosok és járművezetők, nem szükséges diplomával vagy bármilyen felsőfokú végzettséggel rendelkezned. A különböző szerepkörökkel járó feladatok nagy része munkahelyi tanulással elsajátítható, a nehezebb pozíciókra vonatkozó képzések és mentorálás pedig legtöbbször szintén házon belül zajlik.

Tapasztalat

Lehet, hogy nem kezdhetsz logisztikai vezetőként – de ha a raktári asszisztenstől kezdve végigjárod a lépcsőfokokat, megszerezheted az ehhez a szerepkörhöz szükséges tapasztalatot.

Kapcsolatépítés

A kapcsolat- és karrierépítés gyakran kéz a kézben jár. Nincs ennél jobb módja annak, hogy megismerd a különböző szerepkörökkel járó feladatokat. Építheted a kapcsolataidat online – például a LinkedIn segítségével – de akár részt vehetsz néhány webináriumon és online konferencián is, hogy tanulj és megismerkedj a szakmabeliekkel.

Miért érdemes a logisztikai ágazatban gondolkodnod?

Karrierépítési lehetőségek

A karrierépítés a logisztikai ágazat alapvető része, amely meglehetősen gyors ütemben teljesíthető. Ahogy arról már szó volt, tapasztalni fogod, hogy milyen sok lehetőséged van a munkahelyi képzésekre, melyek segítik a folyamatos előrehaladásodat.

Emelkedő bérek

A logisztika területén az átlagbér 8%-kal nőtt az utóbbi időben. Az egyes vállalatok emellett a lojalitást is díjazzák, így attól függően, hogy mennyi ideig maradsz ugyanannál a cégnél, további fizetésemelést is kaphatsz.

A logisztikai iparág nagyon stabil

A világ alapvetően a logisztikán múlik. A megfelelő készségekkel nem elég, hogy bármilyen munkakörben foglalkoztatható leszel, de szinte bármelyik országban találhatsz munkát.

Mit tegyél?

Most, hogy sokkal jobban átlátod a logisztikai folyamatokat és tudod, hogy milyen sok munkalehetőség áll a rendelkezésedre, ne habozz tovább! Építs karriert a logisztikai iparágban!

 

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!