Magyarországon is növekedést terveznek – interjú a UPS magyarországi országigazgatójával

0

Tim Helsen személyében novemberben ismét új országigazgatót kapott a UPS magyarországi leányvállalata. A szakember a logisztika.comnak elmondta, hogy a társaság számára kiemelt fontosságú területnek számít az egészségügyi iparág. E téren a többek között a Cemelog felvásárlása is a fejlődést szolgálta, ami után Európában nem zárható ki további, hasonló profilú társaság akvizíciója sem. A UPS ezenkívül még az e-kereskedelem kiszolgálásában lát hosszú távú fantáziát. A tervek itt-ott még képlékenyek, de egy biztos: növekedést elérni Európában és Magyarországon egyaránt.

– Miért tartozik egy vezetés alá a magyarországi, a román és a görög piac? Ez szokatlan módja a régiós vezetésnek.

– A UPS globális vállalat. Világszerte több mint 220 országban és területen szolgáljuk ki ügyfeleinket, számos nemzetközi régióban működünk számos menedzsmentstruktúrában. Sok tényezőtől függ ezek eloszlása: például a nyelv, a földrajzi elhelyezkedés vagy akár helyi operációink mérete az egyes országokban. Bizonyos esetekben ésszerű az egyes menedzsmenti, pénzügyi és adminisztratív funkciók konszolidációja, így alakulhatnak ki ezek a régiók. Ezek a menedzsmentstruktúrák idővel változhatnak az egyes piacok szükségletei alapján.

– Az elmúlt év igen mozgalmasan alakult a UPS számára Magyarországon a felső vezetés körében. Mit gondol, miért volt szükség a márciusban kinevezett Iulia Nartea leváltására és az ön kinevezésére?

– Vállalatunk egyik stratégiai erőssége, hogy a munkatársaink ott állnak munkába, ahol leginkább szükség van rájuk. Az egyes belső mozgások célja a szervezetünk megerősítése. Olyan lépésekre gondolunk itt, mint az előléptetések, a felelősségi körök kibővítése vagy az áthelyezések. A megbízatások megváltoztatása a vállalat érdekei mellett az egyes menedzserek személyes fejlődése szempontjából is fontos. A belső mobilitás a UPS üzleti filozófiájának szerves része. Iulia az olaszországi UPS országigazgatója lett, ami számára is új lehetőséget jelent, illetve fontos lépés a UPS európai hálózatában is. Iulia egyébként a magyar UPS-leány vezetése mellett 2008 óta a romániai, 2012 óta pedig a görög céget is irányította.

Tim Helsen

Tim Helsen

Magam is számos hasonló állomáson mentem már át a karrierem során a Benelux államokban vagy a Közel-Keleten. Most pedig felkészültem, hogy Magyarországon és a másik két, a régióhoz tartozó országban is tovább fejlesszem a UPS tevékenységét a helyi csapat élén.

– Folyamatban van a Cemelog integrációja, a vállalat új néven, UPS Healthcare Hungaryként működik, és már át is adtak egy regionális disztribúciós centrumot Budaörsön. Mit várnak a létesítménytől? Hány év alatt térülhet meg a befektetés?

– A Cemelog felvásárlása három új létesítménnyel és 24 ezer négyzetméter raktárterülettel növelte a UPS európai hálózatát. A UPS Healthcare budaörsi telephelye fontos része az egészségügyi hálózatunknak, és a Közép-Kelet, valamint Európa országait szolgálja ki. A megtérüléssel kapcsolatban nem adhatunk pontos számokat, de azt elmondhatom, hogy a hálózatunk és az egészségügyi kompetenciáink növelését hosszú távú befektetésnek tekintjük. Az egészségügyi iparág az egyik legfontosabb terület számunkra. Az egészségügyi cégek stratégiai partnerséget, növekedési lehetőségeket, technológiai beruházásokat és új disztribúciós modelleket keresnek az ellátási láncaik terén. Éppen ezért hajtunk végre komoly beruházásokat a globális egészségügyi hálózatunk terén, ideértve a telephelyeket, a technológiákat és a testre szabott megoldásokat is, párhuzamosan az ügyféligények alakulásával, vagy gyakran meg is előzve azt.

cemelog

A Cemelog integrációja még folyamatban van, és ez a folyamat nagyban segíti, hogy régiós ügyfeleink hozzáférhessenek a UPS vezető világszintű egészségügyi logisztikai hálózatához. Üzleti szempontból pedig még több vállalati ügyfelet várunk a lépéstől. A Cemelog volt az egészségügyi logisztika vezető vállalata a régióban, és biztosak vagyunk benne, hogy a UPS Healthcare Hungary képes megtartani ezt a pozíciót a jövőben is. Az új, 12 országot kiszolgáló, az MSD számára dedikált regionális disztribúciós központ fényes bizonyítéka e törekvésünknek. A UPS Healthcare Hungary önálló cégként működik tovább Magyari Éva vezérigazgató irányítása alatt.

– Esetleg várható még hasonló lépés Magyarországon vagy a régióban?

– A UPS mindig is azon volt, hogy növelje üzleti lehetőségeit mind organikusan, mind akvizíciók révén, és ha olyan lehetőséget látunk, amelyet arra érdemesnek tartunk – mint a Polar Speed, a Cemelog, a Kiala vagy legutóbb a lengyel Poltraf esetében –, akkor eszerint cselekszünk. Ezzel együtt a jövőbeli tervekről nem áll módomban beszámolni.

– Miért éppen az egészségügyi logisztika területén hajtott végre befektetéseket a társaság? 

– Ahogy már korábban mondtam, az egészségügyi logisztika stratégiai üzletág számunkra. A UPS-szolgáltatások és -megoldások széles körét nyújtja a hőérzékeny termékek szállítására, védelmére, többek között minőségbiztosítási támogatás és folyamatos monitoring nyújtásával. Ez a terület nagyon kompetitív, és a közelmúlt stratégiai beruházásai segítségével reményeink szerint a UPS lesz az első számú választás az egészségügyi szállítmányok célba juttatására mind a magányszemélyek, mind a cégek számára a világ bármely pontján.

– Az év elején úgy nyilatkoztak a UPS részéről, hogy a logisztikai iparban olyan trendek figyelhetők meg, amelyek segítik a UPS működését. Akkor úgy látták, hogy a cégek nem regionális, hanem világméretű kereskedelmi tevékenysége figyelhető meg; az internetes rendelésnek egyre jelentősebb a szerepe; a legnagyobb társaságok pedig logisztikai szereplőkre bízzák az ellátási láncuk működtetését. Beigazolódtak ezen várakozásaik? Változott-e ezek közül bármelyik is számottevően?

– Igen, ezek a trendek továbbra is megfigyelhetők világszerte, így Magyarországon is. Különösen igaz ez az e-kereskedelem esetében, hiszen mind többen rendelnek termékeket online. Az Ecommerce Europe jelentése például a GDP 2,2 százalékára teszi az európai internetes kereskedelmet, mely 2016-ra várhatóan megduplázódik, 2020-ra pedig triplájára nő. Úgy hisszük, kiváló helyzetben vagyunk e trend kihasználására.

– A társaság korábban az európai csomagfelvételi pontok bővítését ígérte. Hol tart most a folyamat a márciusban közölt 11 ezer darabhoz képest? A fejlesztések mely területeken és piacokon hangsúlyosak igazán?

– Jelenleg több mint 13 ezer UPS Access Point található Európa-szerte.

– Tervezik Európába is bevezetni az Orion nevű szoftvert, amelynek segítségével az Egyesült Államokban komoly költségcsökkentést sikerült elérni?

– Habár használunk fejlett úttervező technológiát Európában is, az Orion jelenleg nem elérhető a kontinensen. Ugyanakkor jelentős sikereket tapasztaltunk az Egyesült Államokban a szoftver terén, így jelenleg azt mondhatjuk, érdemes nyomon követni ezt a területet.

– Az Európai Bizottság tavalyi döntése nyomán a UPS nem vásárolhatta fel a versenytárs TNT vállalatot. A felvásárlási szándék napirenden van még valamilyen formában? Esetleg terveznek más akvizíciót Európában?

– A bizottság döntése óta továbbléptünk, a UPS más területeken folytatta növekedési stratégiájának kibontakoztatását. A TNT Express akvizíciójának terve csak az egyik eleme volt e stratégiának. A UPS továbbra is arra koncentrál, hogy szigorú üzleti stratégiájának végrehajtása mellett kihasználja a kínálkozó növekedési lehetőségeket Európában és szerte a világon egyaránt. Néhány példa: a már említett, az egészségügyi szegmensben végrehajtott akvizíciók; a kölni légiközpont 200 millió dolláros bővítése, illetve a termékportfóliónk kiszélesítése – Worldwide Express Freight, illetve a Preferred Less-than-Container-Load Freight termékekkel – az előző év elején. Mindenképpen meg kell említenem még az új fogyasztói szolgáltatások, a UPS Access Point és a UPS My Choice elindítását és folyamatos bővítését is.

– Korábbi nyilatkozat szerint a társaság Magyarországon az elkövetkezendő két évben tovább szeretné erősíteni a pozícióit. Mely területekre fókuszálnak, és hogyan szeretnék elérni ezt az erősítést?

– Sajnos konkrét terveket nem oszthatok meg, de azt elmondhatom, hogy a stratégiánk és a terveink is ugyanazok Magyarországon, mint Európa-szerte, nevezetesen, valamennyi szegmensben növekedni akarunk. A UPS további befektetéseket hajt végre szállítási hálózatába és a munkaerőbe Magyarországon, hogy tovább építhessen erősségeire és kihasználhassa a korábban említett piaci trendeket.

– Várhatóan milyen teljesítménnyel zárja a társaság az évet globális szinten, valamint Magyarországon?

– A teljes éves jelentésünk 2015 januárjában lesz elérhető, így jelenleg nem áll módomban konkrét számokat mondani. 2015-re a UPS optimistán tekint mind Európában, mind Magyarországon. Jók a pozícióink ahhoz, hogy segítsük ügyfeleinket, azok méretétől függetlenül, hogy kiküszöbölhessék a világkereskedelem nehézségeit, és sikeresek lehessenek a globális piacon.

– Miért nem közölnek konkrét magyarországi adatokat?

– Az Egyesült Államokban jegyzett globális vállalatként a UPS csak világszintű volumen- és eredménybeli számokat tesz közzé.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!