Mit jelent Prof.Dr.Knoll Imre számára a Logisztika Napja?

0

Az idén 94. éves prof. emeritus Dr., Dr. hc. Knoll Imrével az MTA doktorával beszélgettünk arról, hogy számára mit jelent a Logisztika Napja. A First ELA Fellow, az  MLE és az MTA Logisztikai Bizottság alapító elnöke a mai napig aktívan követi a szakma történéseit, tudományos munkássága, oktatási és közéleti tevékenysége, aktivitása a vállalat- és gazdaságfejlesztésben és szerepe az állami gazdaság- és kutatásfejlesztésben vitathatatlan.

Professzor úr, mit jelent az Ön számára a Logisztika Napja?

Prof.Dr.Knoll Imre: Ahhoz, hogy a mai, 2016. évi rendezvényhez, vele a logisztikához, annak definíciójához és az együtt történtekhez eljussak, rögzítenem kell életutam felejthetetlen napját 1944. december 9-ét, amikor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen,  műszaki és közgazdasági oklevelemet átvettem. 1940-ben a Gépész Karon kezdtem el tanulmányaimat, melyhez Heller Farkas hírneves közgazdász professzorunk az Egyetem vezetőségénél 1941-ben  „kierőszakolta”, hogy új szakként az érdeklődő 20 hallgató  (köztük én is) , többlet tananyag, külön diplomaterv és sikeres közgazdász államvizsga után “kettős diplomát” kaphasson.

Első munkahelyemen, már 1945-től, a a Ganz Magyar Hajó-és Darugyár 150 fős szerelő üzemének  15 évig vezetőjeként dolgoztam.   Előnyömre szolgált,hogy irányítói, szervezői, sőt pénzügyi-  gazdasági ismeretekkel  rendelkeztem. Viszont sokat tanultam a fizikai dolgozókkal egyre pozitívabban kialakuló emberi kapcsolatból, és az ipari termelést-értékesítést magában foglaló, sőt az akkori, sajátos „jóvátételi megrendelésekből”.

Logisztika.com: Mi is történt ezután?

Prof.Dr.Knoll Imre: Röviddel ezután egy volt tanársegédem aki „beszervezett a Műegyetemből kiszakadt Mezőgép Főiskolára oktatónak,mellyel elkezdődött és egyre lelkesebben folytatódott ,több évtizedes tanári pályám. Hogy mit is tettem azóta, ehhez előbb idéznem kell annak a  Rubin oklevélnek „kísérő szövegét, amelyet a BME aulában, 70 év után, egy megható ünnepségen  vettem át:

”Hét évtizede végez felsőoktatási oktató és kutató munkát  és ezek gazdasági és kiemelten logisztikai folyamatainak gyakorlatba átültetett  innovációs megoldásaival, a hazai és nemzetközi életben számos vállalatfejlesztési és egyéb ésszerűsítési eredményt ért el beleértve ezek társadalmi kisugárzását is”

Hogyan tervez a  jövőre Professzor úr?

Prof.Dr.Knoll Imre:  Természetes, hogy  vezérfonalam és súlypontjai a kutatás és a fejlesztés – köréjük kapcsolom,és most előveszem azokat a kiemelt mondatokat, melyeket az MTA nemrég megválasztott elnöke, Lovász László az elmúlt években többször is nyomatékosan  hangoztatott. Bővebben kitérek előbbiekre,mivel szakmai életem legutóbbi időszakában ezekkel sokat foglalkoztam.Ugyanis  Elnök Úr –előzők kapcsán személyes levélben kérte, főként az MTA doktorokat és akadémikusokat, hogy tudományos törekvéseikben  igyekezzenek a jövőben a magyar  gazdasági szféra vállalkozás-fejlesztéseiben fokozott aktivitással részt venni. Mindezt kéri azért, hogy  eredményeinkkel, termékeinkkel  országunk versenyképessége  jelentősen javuljon.Nem titkolom, meglepetésemre  hallgattam mindezt, mivel, magam és Tanácsadó cégem munkatársai az elmúlt időszakban – közel 15-20 hazai vállalat, korszerűsítését,saját innovációs módszereinkkel, már  ebben a szellemben végezték. Fontosnak ítélem,és ezért kiemelem közgazdasági téziseink közül  a vállalati  hatékonyságot,– melynek  belső „partnerei” között súlypontnak tekintem az élőmunkát, mint legfontosabb erőforrást,valamint optimális felhasználását.  Ehhez viszont nekünk a jövőben, oktatásban és továbbképzésben is nagyon sokat kell tennünk.

Informálna minket Tanár Úr az idei Logisztika Napja kapcsán, a „LOGISZTIKA”  hazai születéséről?

Prof.Dr.Knoll Imre:  Mint szakmabeliek  előtt ismert – ennek most van éppen 30 éve-, egy Darmstadt-i (volt NSZK) konferencián, négy országgal együtt eldöntöttük,hogy társ alapítói leszünk a European Logistics Asssociation-nak (ELA). Szerényen elárulom, első alelnökké engem választottak. Mindez pedig azt hozta, hogy.itthon azonnal igyekeztünk bepótolni azt a hiányt, hogy a logisztika „fogalmat” minél intenzívebben megtöltsük elméleti anyagokkal (Első Logisztikai Tanszék a Gödöllői Egyetemen). A szakma az ország szinte minden régiójában pedig többféle logisztikai szervezetbe tömörült.  Ez természetesen magával hozta, hogy az elméleti és gyakorlati logisztika művelői  közösen kapcsolódva egymáshoz, mind saját, mind makrórégiójuk gazdasági, vele együtt társadalmi  fejlődése, és benne a hatékonyságrohamosan  növekedett.

Oktatás- és tantárgyfejlesztésben kiemelkedő volt, amikor 2001-ben 3 szaktanárral alapítottuk meg a Heller Farkas közgazdasági Főiskolát, melyen belül  dolgoztam ki, az akkreditáltságot is elnyert Közgazdasági-Logisztikai Szakirányt, melynek hallgatói kettős oklevelet is kaptak. Közülük kb. 8 fő ma is a győri Audiban tölt be közép-vezetői pozíciót.

Saját innovációs alapon fejlesztett tantárgyaim (időszakosan): Közgazdasági logisztika (szigorlattal),Turizmust támogató logisztika (Master szakon), E-business és logisztika. Szervezéseim közé tartozott az eddigi Logisztikai Napok mindegyikének Tudományos vitanapja, moderátorként.

Az Ön, szinte állandó fejlesztésre, fejlődésre törekvésének vannak-e  olyan elemei, melyekről még nem tett említést?

Prof. Dr.Knoll Imre:  Súlyozás nélkül  fontosnak ítélem azt a számos szakmai utazást, melyet az ELA keretében, vagy egyetemi  vendég-professzorként tettem meg, szinte egész Európában, Ázsiában, sőt Afrikában. „Izgalmas” tevékenységem volt, amikor a World Bank logisztikai tanácsadója, sőt szakmai előadó-tanára voltam, Budapesti székhellyel (1988-94.) Mielőtt továbbmennék, egyértelműen  kijelentem, akinek úgy tetszik elárulom,  nagyon szerettem emberek között lenni, a tisztességesekkel együtt alkotni, akiknek kellett, őket tanítani, benne együtt gondolkodni, a sikereknek közösen örülni.  Nehogy kimaradjon, élveztem, a generációk közötti kooperációt, főként, ha szorgalmasan figyelt egyik a másikra. Az irigyeket nem vettük be magunk közé.

Jelentős tudományos aktivitásomat igényelte az a már több mint 30 év, amely alatt a Magyar Tudományos Akadémia különböző bizottságaiban, alapító (logisztika), vezetőségi tag vagy tag voltam, sőt több helyütt vagyok ma is.

Nemrég kérte egy konferencia szervezőit, hogy neve elé ne a VIP  betűket írják, hanem a következőt:  VAP. Mi is jelent ez?

Prof. Dr.Knoll Imre: Very Active  Person. Igyekszem ennek megfelelni a jövőben is!

Értékes és maradandó munkásságához szívből gratulálunk, egészségben gazdag és izgalmasan nyugodt hosszú nyugdíjas éveket és további eredményes alkotómunkát kívánunk.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!