Szép új világ?

0

Mindannyian kíváncsian és valljuk be, némi félelemmel gondolunk arra a jövőre, amikor megeshet, hogy a munkánkat egy robot fogja elvégezni. A tudat, hogy pótolhatók vagyunk, ösztönözhet azonban arra is, hogy az élet más területén próbáljuk ki magunkat, és szerencsére még időben vagyunk akkor is, ha az új szakmához tanulásba kell kezdenünk. Mielőtt azonban lázasan belevetnénk magunkat a tanfolyamok világába, nézzük meg, hogy melyik szakmákat érinti majd először a technológia fejlődése.

Tömegközlekedési- és taxi sofőrök

A koppenhágai metrón már most is egészen szokatlan élmény elöl utazni, hiszen mivel egy teljesen automata járműről beszélünk, a szerelvényekből hiányzik a sofőr fülke. Egy ilyen fejlesztés nagy befektetés a tömegközlekedést üzemeltető szervezetek számára, ugyanakkor azokban az országokban, ahol magasak a munkabérek, logikusan gyorsabban megtérül egy ilyen beruházás. Ráadásul a robotok napi 24 órás működést biztosítanak anélkül, hogy elfáradnának vagy extra bérigényük lenne. Bár Indiában például a kormány pont a munkahelyek megőrzése érdekében tiltja az önvezető járművek használatát, Európában várhatóan pár éven belül hódítani fognak a robotok.

Gyári dolgozók

A futószalagok mentén már évtizedek óta helyettesítik a gépek az emberi munkaerőt, különösen a fejlett gazdaságokban. A technológia fejlődésének köszönhetően a jövőben egyre több vállalat engedheti meg magának a viszonylag gyorsan megtérülő automatizációt, ami érthető, hiszen ebben az esetben is igaz, hogy a gépek képesek megállás nélkül dolgozni extra igények, fáradtság vagy betegségek nélkül.

Futárok

A gyártás mellett a logisztika és a közlekedési eszközök fejlődése is figyelemre méltó. Napjainkban már elindultak a tesztüzemek, tehát már csak idő kérdése, hogy ez említett két szektorban is átvegyék a hatalmat az önvezető robotok, akár kerekeken, akár a levegőben, leváltva az embereket.

Orvosok

Az orvostudományban már évek óta alkalmaznak robotokat, például szem műtétek, illetve egyéb operációk során. A robotkarok a legtöbb esetben önállóan is képesek a feladatuk elvégzésére, de akár a világ másik feléről, emberi irányítással is vezérelhetők. Emellett a diagnózisok kialakításában is egyre inkább elterjedtek a chatbotokhoz hasonló orvos programok, amik a kérdéseikre adott válaszaink alapján szűkítik a lehetséges kórmeghatározást. Nagy előnyük, hogy az élő orvosokhoz képest sokkal nagyobb és naprakészebb adatbázissal dolgoznak, így sokkal gyorsabban és pontosabb eredményekkel dolgoznak.

Biztonsági őrök

A robot őrök alkalmazása sem teljesen új, bár manapság még az emberi munkaerő van többségben. A hatékonyságukat tekintve azonban vitathatatlan, hogy a technológia vívmányai jobban állnak a humánerőforrásnál, hiszen egyedül képesek akár egy egész épület ellenőrzésére a mozgás és hangérzékelő egységeikkel.

Könyvelők

Az élő munkavállalókhoz képest a robot könyvelők már most is sokkal gyorsabban kielemzik a pénzügyi adatokat, ráadásul kutatások igazolják, hogy jóval kevesebb hibával dolgoznak. A bevezetésüket elősegíti, hogy ha mégis hibáznak, kisebb és könnyebben helyreállítható kárt okoznak például az önvezető autóknál.

Katonák

Ez az a terület, ahol igazán örülhetünk a technika fejlődésének, hiszen ha már a háborúkat nem tudjuk megszüntetni, legalább az emberi életeket megóvhatjuk robotok alkalmazásával. Az Egyesül Államok hadserege már éles bevetésen is alkalmaz fegyveres drónokat.

Értékesítők

Egy profi értékesítőnek valószínű, hogy a jövőben is nehezen akad párja, viszont a telemarketing terén a mesterséges intelligencia várhatóan 2024-re átveszi az emberek helyét. A gépek gyorsabban elemzik a hívott fél válaszait, majd beépítik a stratégia alkotás során, tehát egyre szélesebb tanult adatbázist hoznak létre, amit a másodperc töredéke alatt meg is tudnak osztani egymással. Ennek köszönhetően az értékesítésben is új dimenziókra számíthatunk.

Gazdák

A termőföldeken dolgozó robotok nagy mennyiségű terményt képesek elültetni, gondozni és begyűjteni. Egyszerűen programozhatók, sőt a legoptimálisabb termés érdekében maguktól képesek megfigyelni az időjárást, és annak megfelelően például öntözni, permetezni vagy szüretelni. Japánban már ma is előszeretettel alkalmazzák őket, hiszen képesek egész nap dolgozni szó nélkül a perzselő napsütésben is.

Recepciósok, pultosok, felszolgálók

Napjainkban is sok helyen találkozhatunk automata beengedéssel. Nem csak az airbnb világában, hanem hotelek, sőt Belgiumban már kórházak esetén is. Az IoT vagy valamilyen humanoid mesterséges intelligencia könnyedén beenged és kiszolgál minket. Egy ilyen robot több mint 20 nyelven képes felismerni az emberi hangot, illetve azt is, hogy nő, férfi vagy gyerek beszél hozzá.

Magyarországon eddig az Enjoy Budapest Cafe-ban alkalmaznak hasonlót, aki üdvözöl, leültet, szórakoztat, felveszi a rendelésünket és fel is szolgálja a végén. Az itt működő rendszert ráadásul egy magyar cég, az integrált rendszereket fejlesztő E-Szoftverfejlesztő Kft. dolgozta ki.

Mielőtt arra a következtetésre jutnánk, hogy a robotok elveszik az emberek elől a munkát, gondoljunk vissza az ipari forradalom korára, amikor a gépesítés következményeként rengeteg új, emberbarát munkahely született, és bízunk benne, hogy ezúttal is hasonló pozitív következményekkel jár majd a folyamat. Emellett pedig arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Magyarországon tapasztalható egyre súlyosbodó munkaerőhiányra is megoldást nyújthat a munkáltatójukhoz végtelenül lojális robotok alkalmazásra.

Amennyiben a Te munkád nem szerepelt a felsoroltak között, de tovább kutatnál az esélyeidről,  a www.willrobotstakemyjob.com oldalon izgalmas információkat találhatsz.

Forrás: Proptech Hungary

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!