Új szolgáltatással jelentkezik a nyár végén a Gebrüder Weiss a B2C szegmensben

0

A tavalyi évet jól zárta a Gebrüder Weiss hazai leányvállalata, 10 százalékkal bővült a forgalom 2013-hoz képest, idén pedig nagyságrendileg a tavalyi eredmény megismétlésére számítanak.  A társaság szempontjából Budapest és környéke mellett hazánkban egyelőre Győr a második legjelentősebb logisztikai központ, ebben a régióban hajtottak végre folyamatos fejlesztéseket. Varga Bálint, értékesítési osztályvezető szerint növekszik az igény a B2C feladatok iránt, ennek megfelelően a vállalatnak kész megoldással kell rendelkeznie mind a raktározás, mind az árukiszállítás sajátos folyamataira. Konszernszinten komoly fejlesztések történtek ebben az irányban, a nyár végén pedig Magyarországon is megjelenik a pro.line home szolgáltatás.

– A legutóbbi közleményük szerint a Gebrüder Weiss globálisan nagyjából 5 százalékos növekedést ért el 2014-ben. Mely szegmensek teljesítményének köszönhető a bővülés?

Varga Bálint

Varga Bálint, értékesítési osztályvezető

VB: Logisztikai megoldások, közút, légi és tengeri szállítmányozás a legnagyobb forgalmat generáló három szegmens. Minden területen történt fejlődés, de a megoldások növekszik a leggyorsabban.

– Hogyan alakult a tavalyi év a magyarországi egységnél?

VB: A logisztikai iparág azonnal érzi mind a pozitív, mind a negatív piaci változásokat. 2014 nagyon erősen indult, majd nyár vége óta tapasztaltunk egy kis lendületvesztést, de még mindig pozitív tartományban zártunk a szintén kedvező 2013-as évhez képest – nagyságrendileg 10 százalékkal bővül a forgalom és az eredményesség is.

– Magyarországon mely szolgáltatások a legkeresettebbek hagyományosan? Látni-e ilyen szempontból változást?

VB: Erősödik az export igény, örömteli fejlemény a közepesebb méretű vállalkozások külpiacok felé való nyitása, pro.line és direct.line szolgáltatásainkkal igyekezzük segíteni a magunk módján fejlődésüket. Emellett fontos megemlíteni, hogy számos nagy nemzetközi vállalat régiós elosztó központja is vagyunk, így az ágazat teljesítménye a környező országok fejlődésétől is erősen függ.

Határozott az élénkülés a raktározás területén, de még mindig annyi a szabad kapacitás a budapesti régióban, hogy az árakban ez a hatás egyelőre korlátozottan jelentkezik. Vidéken ezzel szemben hiánycikk a minőségi raktári ingatlan, több projekt kényszerül emiatt a főváros környékére. A megbízói oldal gyakoribb tendereztetése (sokszor csak a piac szondázása végett), és az erős árverseny mind több és több erőforrást köt le az árképzés és pályázatkészítés területeken.

Milyen eredményre számítanak az idei évben Magyarországon?

VB: Nagyságrendileg a tavalyi számainkat hozzuk, így óvatos optimizmussal nézünk az idei év elébe.

– A társaság számos fejlesztést hajtott végre az utóbbi időszakban a régióban. Ebbe a folyamatba a hazai cég hogyan tud bekapcsolódni?

VB: Hazai forgalmunkban nagyobb súllyal szerepel az export mint a környező országok leányvállalatai esetében, ami az azzal magyarázható, hogy több nagyvállalat – kihasználva az ország központi elhelyezkedését – ide telepítette disztribúciós központját. Ebből fakadóan sikerességünk nagyon nagymértékben függ külföldi hálózatunktól.

Előremenekülve konszernszinten minden erőnkkel keleti jelenlétünk fokozásán vagyunk, középtávú figyelmünk a kaukázusi régió felé irányul, véleményünk szerint középtávon komoly potenciállal rendelkezik a térség. Kicsit bealudtuk Törökország gyors felzárkózását Európához, ezt a hiányosságot egy isztambuli fuvarozó vállalat év eleji felvásárlásával pótoltuk. További cégakvizícióknak köszönhetően a tavaly megnyitott Tibiliszi (Grúzia) mellett Moszkvában, Naberezsnije Cselniben (Oroszország) és Asgabadban (Türkmenisztán) is rendelkezünk már irodával.

– Hol vásárolt a vállalat Magyarországon bérleményeket az utóbbi időszakban?

VB: A Gebrüder Weiss szempontjából Budapest és környéke mellett hazánkban egyelőre Győr a második legjelentősebb logisztikai központ, ebben a régióban hajtottunk végre folyamatos fejlesztéseket. A keleti országrészben csak egy raktár nélkül működő, operatív feladatokat ellátó telephelyet tartunk fenn.

– Ez a lépés a látható igények kiszolgálása miatt volt szükséges, vagy inkább a pozitív jövőképnek tudható be?

VB: Stratégiai lépésnek tartjuk a telephely megnyitását, amit elsősorban Győr fejlődése indokolt. A városnak mindig is nagy logisztikai potenciálja volt, mert a Bécs-Pozsony-Budapest háromszög középpontjában fekszik. Mivel egy gyűjtőraktár egy körülbelül 150 kilométer sugarú területet tud úgy kiszolgálni, hogy a működése hosszú távon gazdaságos legyen, Győrből mindhárom fővárossal aktív kapcsolatot lehet fenntartani.

– Várható-e Magyarországon bármilyen újítás, illetve innovatív fejlesztés?

VB: Növekszik az igény a B2C feladatok iránt, kész megoldással kell rendelkeznünk mind a raktározás, mind az árukiszállítás sajátos folyamataira. Konszernszinten komoly fejlesztéseink történtek ebbe az irányba, nyár végén Magyarországon is megjelenünk pro.line home termékünkkel.

  • Mi ez az új termék pontosan?

VB: A pro.line home termék B2C szolgáltatást jelent, azaz a jövőben gyűjtőszállítmányozóként a csomagoknál, azaz 31,5 kg-nál nagyobb termékeket immár magánszemélyek otthonába is szállítjuk, tehát a korábbi B2B szolgáltatásunk portfóliónkon belül kibővül B2C megoldásokkal is.

VB: Gondoljon például egy webshopos hűtőmegrendelésre! A megrendelést otthonról könnyű leadni, de sok embernek nincs autója, nincs autós segítsége, ezért mindenképp kér házhoz szállítást. Ezt a megoldást kínálja most már a GW is a webshopokon keresztül a megrendelőnek. Azonban nagyon fontos, hogy a GW-t nem a hűtő közvetlen megrendelője bízza meg a szállítással, hanem a cég, akitől a magánszemély a hűtőt rendelte. Ilyen üzlet fut már a GW égisze alatt, például a mall.cz és mall.hu.

– A System Alliance Europe idei partnertalálkozóján az „Év újítója” díjat a Gebrüder Weiss első ízben kapta meg. Mi áll a díjazás hátterében és minek tudható be ez az elismerés?

VB: Egy „aldjról“ van szó, német leányvállalatunk veszélyes árukezelésének fejlesztését díjazta a szervezet (ADR).

Miről szól pontosan a Gebrüder Weiss Agenda 2020 programja? Hogy áll ennek megvalósítása?

VB: Az Agenda 2020 nem egy időben behatárolt projekthalmaz, inkább vállalatunk folyatos fejlesztésének szimbóluma. Célunk ügyfeleink elkápráztatása elvárásainak túlteljesítésén keresztül – ezt nevezzük szolgáltatási kiválóságnak, tartalmazva az operatív minőséget és az értékesítésorientált vállalati kultúrát.

Mitől egyedi a társaságnál alkalmazott, tectraxx márkanévvel fémjelzett high-tech logisztikai szolgáltatás?

VB: Vállalatunk a gyakorlatban kipróbált értéknövelt logisztikai szolgáltatásokat kínál elsősorban számítógépek, szerverek, perifériák, irodai felszerelések, telekommunikációs és szórakoztató-elektronikai termékek részére. A normál raktározási és áruterítési feladatok mellett az alábbi többletszolgáltatásokat nyújtja:

  • összeszerelés
  • szétszerelés
  • működésellenőrzés
  • szoftverfrissítés / feltöltés
  • üzembe helyezés
  • speciális kiszállítás
Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!