A DB Schenker és az Einride az önvezető járművek bevezetéséért

0

Mats Grundius és Robert Falck egyetértenek abban, hogy a teszteket mar ősszel megkezdjék. A világ első önvezető teherautója már az ősszel közúton valósággá válik. Akkor állítja forgalomba a DB Schenker és az Einride a világ első önvezető, elektromos árammal üzemeltetett szállítórendszerét nagy súlyú szállítmányok részére közúton.

“Részese akarunk lenni a fenntartható és költséggazdaságos szállítás fejlesztésének. Az együttműködés az Einride-vel egy nagy lépés ebbe az irányba,” – mondta Mats Grundius, a Schenker vezérigazgatója.

Amennyiben a Szállítási Igazgatóság engedélyt ad erre, már ősszel megkezdődik az együttműködés. Akkor indítja el az Einride az elsö T-podot – egy önvezető, operátorral ellenőrzött járművet – a DB Schenkernél Jönköpingben. A jármű a DB Schenker két telephelye között fog közlekedni, az út egy része közút.

Forradalom

“Elektromos es az önvezető teherautók két fontos technológia, amik át fogják alakítani a globális szállító- és logisztika piacot. Örülünk , hogy lehetőséget kapunk ennek a két technológiának az együttes kipróbálására. Ez az együttműködés csak egy része a mindent átölelő stratégiának, az innovációs megoldások fejlesztésének, hogy a jövőben is a legjobb minőséget és szolgáltatást tudjuk nyújtani a vevőinknek”, – mondta Ewald Kaiser, vezetőségi tag a DB Schenkernel.

A T-pod-nak nincs vezetőfülkéje, mivel a sofőr távolból irányítja a teherautót, mikor az nem önvezető üzemmódban van.

Fenntartható szállítási rendszer

Az együttműködés lehetőséget ad, hogy fenntartható szállítási rendszert teremtsünk és hogy fejlesszük mindkét vállalatot. A gyors fejlődés az akkumulátortechnikában es mesterséges intelligencia lehetővé teszi a károsanyag-kibocsátás csökkentését, növeli a költséghatékonyságot és a közlekedés biztonságát – egy jövő, aminek szívesen vagyunk a része, fejtette ki Mats Grundius.

Irányítás

“Az együttműködés hatalmas lehetőséget ad a DB Schenker részére. A közúti szállítás az elsődleges felelős a széndioxid-szennyezésért és a veszélyes részecskék levegőbe jutásáért. Nagyon örülünk az együttműködésnek a DB Schenkerrel, aki így éllovasa lesz a szállítási rendszer új alapokra helyezésének,” -jelentette ki Robert Falck, az Einride vezérigazgatója.

A T-podról

A T-pod önvezető, de egy operátor ellenőrzése alatt áll majd, aki szükség esetén a távolból irányítani tudja a járművet. Egy operátor/kezelő egyszerre több járművet tud ellenőrizni. A jármű teherbírása kb. 20 tonna, hatósugara 200 km egy töltésre.

Így fog működni

A DB Schenker az Einride-dal együtt fogja kipróbálni a világ első autonóm teherautóját közúton Jönköpingben. A terv az, hogy a jármű nehéz rakományt fog szállítani a DB Schenker két telephelye között. Linda Borgenstam, a DB Schenker projektfelelőse válaszolt kérdéseinkre.

 

Hogyan fog ez működni?

 • A járművet T-podnak hívják és arra van programozva, hogy egy bizonyos útvonalon közlekedjen Jönköpingben. A biztonság kedvéért van egy operátorunk, aki monitoron figyeli a járművet, ha valami baj lenne.

A vezető nem is tartózkodik a járműben, hogy beavatkozhasson hiba esetén?

 • Nem, a T-pod vezető nélküli, még vezetőfülke sincs rajta.

Mikor és hol történnek a tesztek?

 • Nagyon fontosnak tartjuk, hogy apró lépésekben haladjunk előre, és megtanuljunk mászni, mielőtt menni tudunk, hogy tudjunk menni, mielőtt futunk. Ezért kezdjük Jönköpingben, ahol alacsony a forgalom, egy gyárterületen, ahol a legtöbb jármű a sajátunk. A terv szerint ősszel kezdünk, feltéve, hogy megkapjuk az engedélyt a Közlekedési Igazgatóságtól.

Honnan tudja a T-pod, hogy mikor kell kanyarodnia?

 • Oda-vissza fog közlekedni a raktárunk és az iroda között. A T-pod arra van programozva, hogy ezen az útvonalon haladjon és van benne egy radar, ami érzékeli, hogy hol van és a környezetében levő közlekedést is.

Hogyan lehet ez világelső? Kísérletek már több helyen folynak, többek között Amerikában.

 • Ez a világ első járműve nehézrakomány számára, ami közúton fog közlekedni, anélkül, hogy ember lenne a fedélzeten. A T-podnak vezetőfülkéje sincs és monitoron keresztül ellenőrzik.

Volt néhány baleset önjáró autókkal, honnan tudják, hogy a T-pod nem fog balesetet okozni?

 • Nem lesz üzembe helyezve, mielőtt teljesen biztosak nem vagyunk abban, hogy a technika működik. A közlekedés biztonsága egy sarokkő nekünk, és nem komolytalankodunk vele. A közlekedés, a szállítás a mi munkánk és soha nem tennénk olyat, ami minket vagy másokat veszélybe sodor.

Ha hirtelen felbukkan egy akadály az autó előtt, pl. egy biciklista, egy macska vagy egy másik nagy sebességgel közlekedő jármű, akkor mi történik?

 • Akkor padlóféket nyom a T-pod. Hihetetlenül gyors a reakció ideje, és biztonságosabb alternatíva, mint egy ember reakció ideje. Neki garantáltan nincs máshol az esze, a tekintete, mint a jármű körül. És ha véletlenül olyan helyen áll meg, ami nincs benne az útvonalában, addig áll, míg az operátor újra nem indítja.

Mit lát az operátor, aki a T-podot irányítja?

 • A jármű kamerákkal és szenzorokkal felszerelt, amik teljesen kontrollálják az összes lehetséges látószöget a jármű körül. Az operátor normális helyzetben ugyanazt látja, mint egy vezető, tehát előre a szélvédőn át és hátra a visszapillantó tükörből. De az operátor tetszőleges látószöget választhat.

De ha egy operátor kell egy teherautóhoz, akár igazi sofőr is vezethetne azt?

 • A pilótaprojekt során Jönköpingben egy autót és egy operátort tesztelünk. A továbbiakban egy operátor akár 10 járművet is ellenőrizhet.

Hogyan lehetséges ez, hogy a biztonság továbbra is megmaradjon?

 • Természetesen nincs az az ember, aki 10 autót tudna ellenőrizni városi forgalomban, vagy egyéb komplikált közlekedési környezetben. Viszont olyan útvonalakon, amik kevésbé komplikáltak, mint pl. egy autópálya, vagy mikor a T-pod áll és töltődik, nincs szükség aktív ellenőrzésre. Úgy gondoljuk, ez a technika főleg a nagy távolságokon lesz használva. Az operátor figyeli a T-podot, míg az pl. elhagyja az állomáshelyét és beáll egy sávba az autópályán. Ezután nincs szükség ugyanakkora figyelemre. Mikor a jármű elhagyja az autópályát, a kontroll újra felerősödik.

Mit nyer a DB Schenker ezen?

 • Mi úgy gondoljuk, két oka van annak, hogy a jövőben szükséges a vezetőnélküli, árammal üzemeltetett jármű. Az áram-meghajtás elkerülhetetlen, ha a kőolajszármazékoktól függetlenek akarunk lenni, ezt már most el kell kezdenünk. A vezetőnélküliség pedig emeli a közlekedés biztonságát azon keresztül, hogy kikerüli az emberi tényezőt, ami a legfőbb okozója a közlekedési baleseteknek. Biztosak vagyunk benne, hogy ez az új technika javulást eredményez biztonsági szempontból. Vegyük példának a repülést, ami manapság szinte teljesen automatizált. A pilóta a fedélzeten igazából csak ellenőrzi, hogy semmi váratlan nem történt-e, egyébként a repülő csinál mindent felszállástól leszállásig. És minél kevesebbet kell a pilótának beavatkoznia, annál biztonságosabb lesz a repülés.

Ezen kívül?

 • Lehetőségeket látunk pl. az éjszakai szállításnál is. Ez manapság nehéz, mivel a dízel autók túl hangosak ahhoz, hogy lakott területre szállítsanak éjszaka. Kiküszöbölhető a vezetés- és a pihenő idő is.

Ez azt jelenti, hogy sofőr szakma nemsokára csak egy emlék?

 • Egyáltalán nem, de a szakma természetesen változni fog. A fejlődést, amit épp elkezdtünk, hasonlíthatjuk a járműipar fejlődéséhez, ami most is folyamatban van.  A járművek előállításában egyre nagyobb szerepet kapnak a robotok. Ez nem jelenti azt, hogy azok az emberek, akik dolgoznak, elvesztettek a munkájukat. csak más feladatokat kaptak. Hogy pontosan mit fog ez jelenteni a mi sofőrjeinknek, arról természetesen még fogalmunk sincs, de nehéz pl. elképzelni, hogy egy önjáró jármű fogja helyettesíteni napjaink szállítóit Stockholm belvárosában. Egyrészt a közlekedés miatt, másrészt valakinek át kell adnia a szállítmányt.

Forrás: DB Schenker

Fordítás: Bea Schwabli

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!