„A legkisebb óriás” – interjú Szabó Györggyel, a Prévost Hungária Kft. ügyvezetőjével

0

Az idei negyven nyerges vontató beszerzésével az év végére lezárul a Prévost Hungária Kft. flottájának bővítése, 2015-től már csak frissítés várható. A korszerű járműparkkal a társaság célja a legjobb minőség és a legnagyobb fokú hatékonyság elérése a légiáruk közúti fuvarozása terén. Erőfeszítéseiket a piac is honorálja: a cég meghatározó jelentőségű, többek között a térség összes menetrend szerinti járatára kiterjedő üzletrészt szerzett az év első felében.

Szabó György ügyvezető Igazgató, Prevost Hungária Kft

Szabó György ügyvezető Igazgató, Prevost Hungária Kft

 • Követve a Prévost Facebook-oldalát és böngészve a cég honlapját, az látszik, hogy folyamatosan újabb vontatókat vásárolnak.
 • Valóban, a beszerzések nálunk rendszeresek, 2010 óta folyamatos ütemezéssel éves szinten nagyjából negyven vontatót vásárolunk. Eddig bővültünk, a jövő évtől azonban csak frissítést tervezünk. Ebből adódóan a nagyjából 160 vontatót négyéves korukban lecseréljük, sőt, az Euro 6-osok esetében a terv szerint háromévente újabbakat vásárolunk majd.
 • Mi lehet elérni a folyamatosan frissülő flottával? A piacon ez az állomány mire lehet elegendő?
 • Mi szeretnénk a legkisebb óriás vagy a legnagyobb törpe lenni ebben a szakmában, a folyamatos beszerzéseink is e stratégia mentén valósulnak meg. Semmiképpen nem akarunk túl nagyra nőni, azt azonban belátjuk, hogy a szakmában létezik egy olyan kritikus minimumszint, amely alatt nem lehet labdába rúgni. Míg évekkel korábban ötven kamion volt az a szint, amely biztosította, hogy egy vállalkozás ne legyen a tápláléklánc végén, addig ez a szám szép lassan százra, mostanra pedig nagyjából 150-re emelkedett. Azon vagyunk, hogy az optimálisan minimális méretet megtartsuk. Ez biztosítja számunkra a rugalmasságot, az alkalmazkodóképességet és persze a sikerünk kulcsát: az igazi ügyfél-orientáltságot. Befelé bizalmas, baráti légkört, a vevőink felé pedig olyan minőséget és igényességet biztosítunk, amilyenre csak a kkv-k képesek, a beszerzések és általában a költségeink optimalizálásában viszont már a multik módszereitől sem riadunk vissza.
 • A klasszikus logisztikai szolgáltatásokon kívül mit kínálnak még, mivel különböztetik meg magukat a versenytársaktól?
 • Mint minden piacon, úgy a miénken is specializált szolgáltatással lehet igazán eredményt elérni. Mi sem teszünk másként, így kimondottan egy szakterületre, a légiáruk közúti fuvarozására koncentrálunk, ebben akarunk a legjobbak lenni. Azt életveszélyesnek tartjuk, hogy mindenesek, amolyan átlagosak, vagyis mindenben középszerűek legyünk.
 • Milyen különleges módszerei vannak a Prévostnak?
 • Ebben a műfajban a pontosság és a különböző nagy értékű árukkal kapcsolatos teendők teljes körű biztosítása, a különleges feltételek garantálása a kulcs. Ilyen többek között a meghatalmazott ügynöki státusz is, ehhez kötődik az exkluzív minőség és a speciális biztosítási háttér, ezek az ügyfelek számára hívószavak lehetnek.
 • Ezek együttes szolgáltatásával milyen ügyfeleket szólíthattak meg? Kik a meghatározó partnerek?
 • Stratégiai ügyfeleink közé tartozik a Lufthansa, az Air France–KLM csoport, valamint a DHL Aviation. Ez a három partner már biztosítja a forgalmunk 80 százalékát, és ez jóval több is lehetne, ha lenne rá kapacitásunk.
 • Sikerült-e mostanában új üzletet szerezni a társaságnak?
 • Az idén kiírtak egy tendert, amelyen az Air France–KLM csoport összes, a térséget érintő fuvarját megszereztük, így kiszorítottuk a piacról az addig meghatározó szereplőnek számító osztrák és holland konkurenciát. A lépéssel érthető módon nemcsak barátokat szereztünk magunknak, de végeredményben sikerült elérnünk, hogy mi lettünk a régió domináns résztvevője, és mindenkinek hozzánk kell alkalmazkodni. Ennek köszönhetően az árakat is mi határozzuk meg ezen a piacon. Ennél is fontosabb azonban, hogy ez az együttműködés egy olyan lehetőséget biztosít számunkra, hogy a gépjárművezetőinket rendszeresen és megbízhatóan tudjuk kijuttatni a Benelux államokba, Franciaországba és Németországba, illetve könnyebben tudjuk onnan hazahozni őket. Ez azért fontos, mert a Frankfurt–Amszterdam–Párizs arany háromszögben egészen más feltételekkel lehet dolgozni, ott már érdemes fuvarozni.
A Prevost Hungária Kft. vecsési központja

A Prevost Hungária Kft. vecsési központja

 • A társaságnál felvállalt szándék az alkalmazottak életminőségének érezhető javítása. Ez a különböző iparági fórumokat olvasva sok helyen problémás kérdéskör, vagy legalábbis nincs mindenhol teljes megelégedettség. Miért tartják ezt fontosnak?
 • Ez mindig is az első számú szempontok között szerepelt nálunk. Ez oda vezethető vissza, hogy életem egy szakaszában magam is gépjárművezető voltam. Ennek megfelelően él bennem egyfajta nosztalgia és szolidaritás a mozgóállománnyal szemben. 1992-ben, amikor a Prévost Hungariát alapítottam, kimondottan azért társultam a Prévost France-szal, mert ők voltak akkor a legsofőrbarátabb cég odakint.
 • Mi látszik most a keresleti oldalon? A Prévostnál is érezhető, hogy mintha ébredezne a gazdaság, és talán-talán jobb teljesítményt nyújtana az elmúlt évekhez képest?
 • Az látszik, hogy már van kereslet a fuvarkapacitásra. Az már más kérdés, hogy ez a kereslet mennyire életképes. A válság éveiben az volt a helyzet, hogy sok esetben csak azért akadt fuvar, mert a vállalkozások olcsón adták a szolgáltatásaikat. Egyes megbízók számára nemritkán költséghatékonyabb volt folyamatosan fuvaroztatni az árut, mint azt raktározni. Ennek azonban nyilván csak addig van értelme, amíg abszurd módon alacsony fuvardíjon is van kapacitás. Amint a kereslettől meglódulnak a díjak, vérszemet kapnak a vállalkozók, ezek a fuvarok kikopnak a piacról, ez pedig újabb átrendeződést okozhat.
 • A Prévostnál milyen stratégiát követtek a válság keményebb éveiben? Hogyan lehetett túlélni azt az időszakot?
 • Akkoriban sikerült igazán betörni olyan piacokra, amelyeken addig jóval magasabb fuvardíjakkal dolgoztak, így a megbízói oldal rákényszerült, hogy keresse a váltás lehetőségét. Minőségi szolgáltatásokat kínáltunk az adott piacon megszokottnál alacsonyabb, de az átlag kelet-európai mércével mérve még mindig látványos árszinten. A válság számunkra lehetőséget biztosított, amellyel tudtunk is élni.
 • Igaz, hogy egyfajta tisztulás megy végbe a szakmában?
 • Igen, a tisztulás már látszik egy ideje. Hol a fuvarozók között van tisztulás, hol a piac tisztul, de előfordul, hogy mindkettő. Mindenesetre most eljutottunk oda, hogy már kapacitáshiányról beszélhetünk.
 • Hogyan lehet ezt a helyzetet kezelni?
 • Sokáig azt kellett megszoknunk, hogy meg kell küzdeni az üzletért, de legalább van megbízható humánerőforrás. Ebből a helyzetből hasznot tudtunk húzni. Most fordult a kocka, az eddig elérhetetlennek tűnő megbízókat alig győzzük kiszolgálni, a kihívás pedig az, hogy megfelelő minőségű emberállományt biztosítsunk a folyamatos növekedés mellett. Itt érezzük végre igazán hasznát és előnyét emberi léptékünknek, értékrendünknek.
 • Milyen évre számítanak az idén?
 • A jelenlegi trendekből az látszik, hogy mozgalmas és üzletileg gyümölcsöző időszaknak nézünk elébe. Természetesen bármikor bekövetkezhet valamilyen előre nem látható geopolitikai esemény. De ha így is lesz, abból mi mindenképpen jól jövünk ki, mert a versenytársakhoz képest gyorsabban tudunk alkalmazkodni. Ami a számokat illeti – bár én nem élek ezek bűvöletében –, úgy tűnik, hogy az idei árbevételünk jelentősen meghaladja majd a tavalyit, így 2014-ben nagyjából hatmilliárd forinttal számolunk. Természetesen az eredményünk is olyan lesz, hogy a bankok is örüljenek neki.
Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!