Mobilitás csomag – tudja meg, hogyan védheti a cégét veszteségek ellen

0

Már több mint fél éve hatályban vannak a mobilitási csomag rendelkezései, melyek óriási hatással vannak a nemzetközi fuvarozás uniós piacához való hozzáférésre, aminek következtében egyre nagyobb a Work Time Management jelentése. A negatív következmények elkerülésére legjobb módszer a vállalat megfelelő előkészítése a bevezetett forradalomra – technológiai és szakmai szempontból egyaránt. Hogyan védheti tehát a cégét veszteségek ellen? A válasz a cikkben található!

Először is tudnia kell, mi a mobilitási csomag és milyen következményekkel járhat az Ön cégére nézve. Mobilitási csomag az Európai Unióban hatályos, szállításra vonatkozó szabályozásokban bevezetett változások, melyek óriási hatással vannak az összes fuvarozó cég helyzetére. Mobilitási csomag célja a közúti szállítás szabályozása Európai Unióban a már hatályos szabályok módosításával a fuvarozó cégek számára fontos három szempontból:

  • vezetési és pihenési idő valamint menetíró készülékek;
  • járművezetők delegálása;
  • hozzáférés a piachoz.

A véglegesen megszavazott változások növelik a költségeket és csökkentik számos cég versenyképességét, a szolgáltatásnyújtás Európai Unió területén történő megnehezítésével.

Azonos munkáért azonos helyen azonos fizetés jár – ettől kezdődött

Azonos munkáért azonos helyen azonos fizetés jár – ezt az elvet követték a tagállamok, melyek 2015-től kezdve belső szabályozásokat kezdtek bevezetni a területükre delegált munkavállalókra vonatkozó alapvető szabályok tekintetében, különösen a minimálbér vonatkozásában. 2022.02.02-től a minimálbér teljes külföldi bérré változott, mely az egész Európai Unióban hatályos, minden tagállamban a kabotázs és cross-trade fuvarozások teljesítése során. A mobilitási csomag ezen legfontosabb rendelkezései az Európai Unió tagállamaiba fuvarozási szolgáltatásokat nyújtó járművezetők és fuvarozó cégek munkáját befolyásolják. Az új szabályozások nemcsak az adminisztratív munkát növelik, hanem a költségeket is, mivel a delegált munkavállalók bérét ki kell egyenlíteni a nyugati díjtételek szintjére.

A fuvarozó jó hírneve és mobilitási csomag – jobb, ha nem veszti el!

A fuvarozók elszámolási módja óriási jelentőséggel bír a mobilitási csomag bevezetésre kerülő változásai szempontjából. Az EU megszegések új osztályozása következő tételeket vezetett be, melyek kétségbe vonhatják a fuvarozó státuszát olyan illegális gyakorlatok definiálásával, melyek eddig nem voltak meghatározva, és főleg a mobilitási csomaghoz kapcsolódnak. Például olyan megszegés, mely a járművezető a bázisra, a cégéhez vagy haza való négyhetenkénti visszatérés megszervezésének elmaradását foglalja magában, eddig semmilyen módon nem volt osztályozva. Érdemes megjegyezni, hogy ezentúl minden ország köteles minden kategorizált megszegést ellenőrizni az egész Európai Unióban, így köteles alkalmazkodni a mobilitási csomag rendelkezéseihez. A megszegések osztályozásában bevezetett változások előtt egyes államok ezeket az új megszegéseket nem is ellenőrizték.

Sőt, a rögzített megszegési rendszer olvashatóan kategorizálja a meghatározott helyzeteket. A legsúlyosabb (LM) megszegések olyan körülményeknek felelnek meg, melyek legerősebben avatkoznak be az elfogadott normákba. A következő szint a nagyon komoly megszegések (NKM), melyeknek a delegálás bejelentésének elmaradása vagy a kabotázs szabályok be nem tartása minősül. Az utolsó pont komoly megszegésekre (KM) vonatkozik, melyeket szintén figyelembe vettek a mobilitási csomag rendelkezéseiben.

Jelenleg csak egy legkomolyabb megszegés, melyet egy fuvarozó cég elkövet az Európai Unió területén, maga után vonja a jó hírnév értékelésére vonatkozó eljárás indítását. Az ilyen szabálysértésnek legtöbbször a kötelező jármúvezetői kártya nélkül történő vezetés, vagy más személy járművezetői kártyának használata minősül. Másrészt a nagyon komoly és komoly megszegések gyakori elkövetése szintén olyan értékelő eljárásoknak az oka, melyek során eldöntik, hogy a fuvarozó folytathatja-e tevékenységét. Megjegyzendő, hogy komoly megszegések regisztrálásra kerülnek európai nyilvántartásban, ami azzal jár, hogy a belföldi ellenőrző szerveket értesítik az Európai Unió más tagállamában elkövetett szabálysértésről.

Úgy elemezze a munkaidőt, mint az ellenőrző szervek.​

A mobilitási csomagból eredő változások kontextusában még inkább kulcsfontosságúvá válik a járművezetői kártyák és menetíró készólékek leolvasási időpontjának a kérdése, illetve a munkaidő járművezetők általi megszegésének teljes képe. Fontos a munkaidő bérszámfejtés szempontjából történő elemzésének a lehetősége, illetve a járművezetők és gépkocsik kezelése is. Érdemes ezt pontosan és részletesen, sőt az ellenőrző szervek módszereihez hasonlóan végezni. A megoldás Tachoscan Web (https://tinyurl.com/4p97ve7u ), melynek „motor” funkcionalitása és elemzési mechanizmusa azonos, mint az ellenőrző szerveknek dedikált Tachoscan Control terméké, amelyet 44 ellenőrző szerv használ 24 országban. Tachoscan Web egy egyszerűen használható és online elérhető eszköz, mely SaaS modellben működik, avagy „szoftver mint szolgáltatás” – így nem kell tartania a bonyolult telepítéstől vagy további berendezések vásárlásától. Tachoscan Web révén gyorsan hozzáférhet az archív és aktuális járművezetői kártya és menetíró készülék adataihoz egyaránt. Emellett ellenőrizheti, hogy történt-e a munkaidő túllépése kamionos részéról, illetve információkat kap arról, hogy a cégre kiszabható-e büntetés közúti ellenőrzés esetén. A megszegések olvasható formában kerülnek megjelenítésre.

Teljes ellenőrzés ingyenes jelentési modullal!

Tachoscan Web a fuvarozókra gondolva került kifejlesztésre és az igényeikhez igazodik. Figyelembe véve az adatok különféle vizualizálási és prezentációs módszereit új jelentési modult fejlesztettek ki, ami az idei év végéig teljesen ingyenes. Már most meggyőződhet arról, mennyire könnyen generálhatja és nyomtathatja a riportokat az alábbiak ellenőrzéséhez:

  • szabályok megszegése járművezetők által;
  • járművezetői kártya nélkül történő vezetés;
  • járművek nyilvántartása;
  • tevékenységek a járművezetői kártyáról;
  • tevékenységek a menetíró készülékről.

Tudjon meg többet és hozzon létre ingyenes fiókot – https://tinyurl.com/4p97ve7u

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!