A munkagépek kezelésére és karbantartására vonatkozó kulcselvek

0

Az emelő és egyéb munkagépek használatára rengeteg szabály és irányelv vonatkozik, hiszen jellegüknél fogva veszélyesek. Alapszabály, hogy a munkagépek működtetését kizárólag a gép kezelésére képzett szakember végezheti, akinek érvényes vizsgákkal, tanúsítvánnyal és jogosultsággal kell rendelkeznie. Mindazonáltal ennyi természetesen nem elég, hiszen a munkagépek rendszeres és körültekintő karbantartása a minőségbiztosítás másik lába. A teljes stabilitáshoz természetesen a menedzsmenttel tökéletesen együttműködő személyzet és a következetesen vezetett dokumentáció is szükséges. A következő kulcsfontosságú területek szabályozzák az emelő- és rakodógépek, az áru- és személyemelés folyamatának biztonságát.

A tervezés

A munkafolyamatok előzetes, átfogó, minden részletre kiterjedő megtervezése – beleértve azt is, hogy egészen pontosan milyen rakodógépek, targoncák, teher- és személyemelők, valamint gépkezelő személyzet szükségesek a munkavégzéshez – képezi az első lépést. Ideértve akár a munkagép kiszállítását is, ami egy nagy méretű eszköznél kritikus feladat és költséges szállítási folyamat is egyben.

A veszélyek azonosítása, a kockázat felmérése, és kiértékelése szintén a tervezési folyamat részét alkotja, enélkül a terv nem képes felkészíteni se a munkavállalót, se a céget a megvalósítás valós kockázatot jelentő kihívásaira.

A munkagépek és a kezelőszemélyzet ellenőrzése

Bár a gépet effektíve egy személy működteti, valójában az alkalmazottak munkacsoportokban dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy még a munka elkezdése előtt ki kell jelölni az emelésért felelős személyt, aki a teljes munkafolyamat során ellenőrzi, és biztosítja, hogy a tevékenységet az előírásoknak és a munkatervnek megfelelően végzik-e.

Mindemellett hivatalos ellenőr is kirendelésre kerülhet a munkagép kezelésének ellenőrzése céljából, így központi elvárás is, hogy rendben legyen minden a gépekkel (is).

A személyzetnek a gép kezelésére alkalmas állapotban kell munkára jelentkeznie, azaz:

 • Nem lehet akut beteg, például lázas.
 • A magasban végzendő munkát alapvetően kizárja a tér- és magasságiszony, valamint
 • egyes gyógyszerek szedése, és
 • természetesen az illuminált vagy egyéb okból befolyásolt állapot.

A kommunikáció biztosítása és ellenőrzése

 • A munkavégzés biztonságos kivitelezéséhez elengedhetetlen a valós idejű, kétoldali kommunikáció biztosítása.
 • A csoportvezetőnek tehát még a munka megkezdése előtt arról is meg kell bizonyosodnia, hogy a csoport minden tagja tisztában van a rádió kezelésével, és hogy érti annak szükségességét.

Megfelelő emberek a megfelelő helyen

Szintén a munkacsoport vezetőjének a feladata, a gépeket kezelők egyéni feladatainak kiosztása, és annak ellenőrzése, hogy a munkanaplóban rögzítésre kerüljön az elvégzett munka.

 • Az ellenőrzés folyamatos tevékenység, ami azt is jelenti, hogy a munkaterülettől távol kell tartani a munkacsoporton kívül mindenki mást.
 • A legcélszerűbb, ha a például a rakodóterületre kizárólag olyan személyek léphetnek be, akik:
  • tisztában vannak a munkafolyamatokkal,
  • annak kockázataival,
  • a munkavédelmi előírásokkal,
  • elsajátították a munkavédelmi/egyéni személyi védőfelszerelések használatát, és
  • viselik is azokat.

Kompetencia

Már esett szó arról, hogy a gépkezelést csakis az arra képzett ember végezheti, ugyanez természetesen érvényes a munkagépek karbantartására is. A gépkezelő – általában – nem karbantartó és ez fordítva is igaz.

Éppen ezért nem várható el, és tilos is a munkaterületen a gépkezelőnek az adódó mechanikai és/vagy elektromos, etc… problémákat helyben “megoldani”.

 • A munkagép esetleges hibáit jelenteni kell szóban és írásban egyaránt a közvetlen felettesnek, valamint a munkacsoport vezetőjének, illetve az emelőgépnaplóban bejegyezni azt.
 • Kardinális, helyben nem javítható hiba esetén a gépet ki kell vonni a munkavégzés alól és a karbantartására szakosodott részlegre vagy külsős vállalkozóra/a gépet bérbe adó cégre bízni a javítást, szervizt.
 • A gépkezelésre vonatkozó tanúsítványok, vizsgák és jogosítványok beszerzése nem egyszeri folyamat. A frissítő képzések, időszakos értékelések fontosságát nem lehet felülbírálni, sem megkerülni.

A munkagépek és a csatlakoztatott berendezések állapota

A munkagépeknek és a csatlakoztatott, például kommunikációs és biztonsági berendezéseknek a rendeltetésüknek és a működési feltételeknek megfelelő állapotban kell lenniük a műszak kezdésekor, azaz, alkalmasnak kell lenniük a munkavégzésre.

A tárolás kérdése

A beltéri munkagépek esetében a tárolás nem történhet az időjárásnak kitett területen, a kültéri munkagépek azonban jellegüknél fogva nem kényesek az időjárásra, itt annyi a megkötés, hogy amit lehet, azt ki kell talpalni.

A munkagépek karbantartásának rögzítése

A munkagépek megfelelő műszaki állapotát fenn kell tartani a munkavégzés teljes folyamata alatt. Az esetleges hibákat az észlelésekor fel kell tüntetni az emelőgép naplóban.

Mi az az emelőgépnapló?

Az emelőgépnapló az emelőgépek üzemeltetésének és karbantartásának rögzítésére rendszeresített nyomtatvány. Naplót kell vezetni, abban a műszakonkénti vizsgálatokat és az esetleges meghibásodásokat, azok elhárításának tényét, valamint a felülvizsgálatokat rögzíteni kell.

A 2020-ban korszerűsített szabványlapok mindegyike előírja a műszakonkénti vizsgálat tematikáját, amit a munkáltatónak ki kell adnia az emelőgép kezelőjének.

E szabvány változásának figyelembevételével az emelőgépnaplóban:

A emelőgépek időszakos vizsgálata

 1. Az emelőberendezéseket és – felszereléseket legalább 12 havonta. (Az egy évre szóló fővizsga magába foglalja a négy hónapos szerkezeti vizsgát is.)
 2. Az emberek emelésére használt berendezéseket legalább 6 havonta részletes/alapos vizsgálatnak kell alávetni.
 3. A biztonságtechnikai vizsga 5 évre szól.

A műszak megkezdése/műszakváltás előtt – még a használatba vételt megelőzően – az emelőeszközt és minden csatlakoztatott berendezést szemrevételezéssel át kell vizsgálni, az esetleges hibákat, hiányosságokat feljegyezni.

A terhelés integritása és stabilitása

 1. A terhelés nem haladhatja meg az emelőgép dinamikus és/vagy statikus kapacitását, ezért még emelés előtt ellenőrizni kell a terhek épségét és stabilitását.
 2. A kültéren használt emelőgépeket minden esetben ki kell talpalni, mégpedig a terepviszonyok figyelembevételével.
 3. Ha az adott munkagép nem talpalható ki biztonságosan az adott terepen, akkor nem szabad vele elkezdeni a munkát, másik, a célra alkalmas munkagépet kell választani.

A személyzet felemelése

Mindig az úgynevezett ésszerűen kivitelezhető legalacsonyabb kockázatot szem előtt tartva dolgozzunk a munkagépekkel.

 • Ha a munka elvégezhető személyemelés nélkül, akkor mindig azt az opciót válasszuk, amelyhez nem szükséges személyemelő-gép használata.
 • Amennyiben ez kivitelezhetetlen, az emelt személyt megfelelően rögzíteni/biztosítani kell esés/zuhanásgátló szerelékkel, hacsak az írásos eljárások és a kockázatértékelés másként nem rendelkezik.

Menedzsment és dokumentáció

Az emelést igénylő munkavégzés dokumentált irányítási és minőségbiztosítási rendszer szerint történik, melynek mikéntjével minden, a munkavégzésben részt vevő személynek tisztában kell lennie.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!