DAF Trucks – Innovatív szállítási megoldások 90 éve

0

Hub van Doorne holland mérnök 1928. április 1-jén útjára indított egy kis gyártóműhelyt a hollandiai Eindhoven városában. A szerény kezdetek után a DAF egy világméretű vezető tehergépkocsi-gyártóvá fejlődött, amely az innovációra, a minőségre és a szállítási hatékonyságra helyezi a legnagyobb hangsúlyt.

Kilencven évvel ezelőtt a rendkívül tehetséges Hub van Doorne Eindhovenben, a helyi Coolen sörgyár egyik épületének sarkában megnyitotta kis műhelyét. Kezdetben hegesztési, illetve kovácsolási munkákat végzett a városnak és helyi vállalatoknak, például a lámpákat és rádiókat gyártó Philipsnek. A nagy gazdasági világválság arra ösztönözte Hub van Doorne tulajdonost – és bátyját, Wimet –, hogy kibővítse szolgáltatásait. A műhely így pótkocsigyártó vállalkozássá alakult át 1932-ben, és ennek megfelelően a nevét is megváltoztatták: Van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek (Van Doorne pótkocsigyára), rövidítve DAF.

Hegesztett alvázuknak köszönhetően a kis gyárból kikerülő pótkocsik és félpótkocsik nagy teherbírásukkal tűntek ki versenytársaik közül. A pótkocsik gyártása során alkalmazott hegesztés egyedülálló innovációnak számított akkoriban, amely jelentősen csökkentette a saját tömeget.

Szintén páratlan találmánynak számított a DAF 1936-ban bemutatott konténerszállító pótkocsija, amelyet arra terveztek, hogy gyorsan lehessen fel-, illetve lerakodni konténereket vasúti kocsikról. Ez egy nagyon korai példája volt az intermodális fuvarozásnak, amellyel a DAF a világ egyik első, konténerszállító pótkocsikat gyártó vállalatává vált.

Új tehergépkocsi-gyártó született

Majd 1949-ben legördült a gyártósorról az első DAF tehergépkocsi, a vállalatot pedig ismét átnevezték: Van Doorne’s Automobiel Fabriek, azaz Van Doorne autógyára. Egy évvel később felépült egy üzem kifejezetten tehergépkocsik gyártására, ahol megkezdték három-, öt- és hattonnás tehergépkocsi-alvázak előállítását, és ezzel útjára indult az a tehergépkocsi-gyártó vállalat, amelyet ma is ismerünk.

Élen a motorfejlesztésben

Kezdetben a DAF Hercules és Perkins benzin-, illetve dízelmotorokat épített a járműveibe, ám 1957-ben az eindhoveni vállalat megtervezte és sorozatgyártásba állította az első DAF márkájú motorokat. Két évvel később a DAF turbófeltöltővel látta el a DD575 dízelmotort, amely egy újabb úttörő fejlesztésnek számított. A DAF az iparágban elsőként vezette be a töltőlevegő-hűtést 1973-ban. Ezt a technológiát eredetileg azért fejlesztették ki, hogy megfeleljenek a nagyobb motorteljesítmény és a kisebb üzemanyag-fogyasztás iránti igényeknek, azonban kiderült, hogy ez a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez is nélkülözhetetlen megoldás. Az 1980-as években a DAF bemutatta az ATi, azaz Advanced Turbo intercooling (fejlett turbófeltöltés és töltőlevegő-hűtés) technológiát, amely tovább növelte a teljesítményt és a hatékonyságot a továbbfejlesztett befecskendezés, illetve az égéstér optimalizált alakja révén.

Majd 2005-ben a DAF megalkotta a PACCAR MX motort. Ma ez kerül a DAF összes nehéz-tehergépkocsijába és a Kenworth, illetve Peterbilt teherautók több mint negyven százalékába. A legújabb generációs MX-13 és MX-11 motorok rendkívül hatékonyak és kis fordulatszámra hangoltak, amelyekhez intelligens hajtásláncok és hatékony hátsó tengelyek társulnak. Ennek eredményeként már figyelemre méltóan kis motorfordulatszámnál is nagy nyomaték áll rendelkezésre a páratlan üzemanyag-hatékonyság és a legmagasabb szintű járművezetői kényelem érdekében. A fejlett járművezérlő szoftverekkel, a kiváló aerodinamikával és az új, kompakt kipufogógáz-utánkezelő rendszerrel együtt a DAF ezen innovációi lenyűgözően, hét százalékkal javították az üzemanyag-hatékonyságot. Ez a vállalat történelmében valaha elért legnagyobb mértékű javulás az üzemanyag-hatékonyság terén.

Új mércét felállító fülkék

Az első DAF tehergépkocsik az 1940-es évek végén, illetve az 1950-es évek elején még csupán önjáró alvázként hagyták el a gyárat, a hét krómozott csíkkal ellátott, karakteres hűtőráccsal a motor előtt és egy fából készült ideiglenes üléssel. A DAF alvázak felépítményezőkhöz kerültek, ahol egyedi, helyben készített fülkét kaptak. A DAF 1951-ben mutatta be saját fülkéjét, a kedvezőbb légellenállás érdekében lekerekített sarkokkal és döntött hűtőráccsal. A járművezetők kényelmét rugózott ülés fokozta.

Az 1960-as években a DAF tovább javította a járművezetői kényelmet az első, nemzetközi fuvarozásra tervezett fülkével. A DAF 2600 két fekhelyet kínált, a körbeüvegezés pedig tágas térérzetet és optimális kilátást nyújtott. A fék- és a kormányrásegítés megkönnyítette a járművezetők nehéz munkáját. Ma már úgy tartják, hogy a 2600-as volt az első nemzetközis tehergépkocsi a piacon.

A DAF 1969-ben az elsők között vezette be a fülkebillentő mechanikát a bulldogfülkés modellekhez, amely jobb hozzáférhetőséget biztosítva jelentősen megkönnyítette a járművek szervizelését. A Space Cab fülkekoncepció bevezetésével 1988-ban a DAF megerősítette vezető pozícióját olyan tehergépkocsi-gyártóként, amely az üzemeltetési költségekre és a járművezetőkre egyaránt teljes mértékű hangsúlyt fektet.

A nevezetes Space Cab koncepcióval a DAF ismét új mércét állított fel a fülkék mérete és kényelme terén a nemzetközi fuvarozásban. Az 1994-ben bemutatott, még tágasabb Super Space Cab változattal a DAF fülkék továbbra is etalonnak számítottak a járművezetői kényelem és a térkínálat terén.

DAF, a PACCAR cégcsoport tagja

A DAF 1996-ban a PACCAR cégcsoport tagjává vált. Azóta a DAF továbbra is megtartotta élenjáró szerepét, mint globális technológiai vezető jelentős fejlesztésekkel a tehergépkocsik, a motorok és a legkorszerűbb létesítmények terén.

Kiváló tehergépkocsik a piacon

A DAF az új LF, CF és XF típust 2001-ben és 2002-ben mutatta be, a díjnyertes XF105 típust 2005-ben, és az Euro 4-es, illetve 5-ös termékprogramot 2006-ban. Az új, rendkívül tiszta Euro 6-os típusok teljes választéka 2013-ban került gyártásba. Majd 2017-ben az új CF és XF nyerte el a 2018-as Év Tehergépkocsija címet a kategóriájukban élenjáró szállítási hatékonyságért és a lenyűgöző mértékben, hét százalékkal javított üzemanyag-hatékonyságért. Még szintén 2017-ben az Egyesült Királyságban az új LF kapta a Commercial Fleet magazin Év Tehergépkocsija díját. (Commercial Fleet Truck of the Year).

A DAF minőség iránti elkötelezettsége már öt Év Tehergépkocsija (ITOY) díjat hozott a vállalatnak, amely az iparág legrangosabb kitüntetése:

  • 1988 – DAF 95
  • 1998 – DAF 95XF
  • 2002 – DAF LF
  • 2007 – XF105
  • 2018 – CF és XF

A jövő technológiáinak fejlesztése

A DAF 2015-ben bemutatta a tehergépkocsi-konvojozást. Az EcoTwin járműrendszer lényege, hogy a konvoj járművei automatikusan követik a felvezető tehergépkocsit, kisebb üzemanyag-fogyasztást, csökkentett CO2-kibocsátást és a forgalom gördülékenyebb áramlását eredményezve. Az EcoTwin sikerének köszönhetően 2017-ben kizárólag a DAF-ot választották ki arra, hogy részt vegyen az angliai konvojozási kísérletekben. A DAF vezető európai technológiafejlesztési projektekben is részt vesz, hogy széles körű tapasztalatokat szerezzen az alternatív elektromos és hibrid hajtásláncokkal.

Világméretű kiválóság

A DAF üzleti tevékenysége világméretűvé fejlődött a 21. században. Kategóriájukban élenjáró teherautói Hollandiában, Belgiumban, az Egyesült Királyságban és Brazíliában készülnek, a DAF termékeit pedig öt földrészen 1100 független márkakereskedő értékesíti.

A DAF tehergépkocsik mellé a PACCAR Parts és a PACCAR Financial által nyújtott élenjáró szolgáltatások biztosítanak támogatást. A flottákat Európa legjobb országúti segélyszolgálata, az International Truck Service (ITS) és a DAF Connect, a DAF fejlett flottamenedzsment-rendszere támogatja.

„A DAF kiváló tehergépkocsik teljes választékával áll rendelkezésre, amelyek az iparág legkisebb üzemeltetési költségeit, legnagyobb szállítási hatékonyságát és legmagasabb szintű járművezetői kényelmét kínálják” – mondta Preston Feight, a DAF elnöke. „A minőségi tehergépkocsikat, motorokat, alkatrészeket és szolgáltatásokat megtervező, legyártó, értékesítő és támogató több mint tízezer elkötelezett dolgozóból álló csodálatos csapatnak köszönhetően a DAF megfelelő helyzetben van ahhoz, hogy világszerte sikeresen folytassa növekedését.”

A DAF történelme

1928   A Hub van Doorne Machinefabriek en Reparatie-inrichting megalapítása Eindhovenben

1933   Megkezdődik a pótkocsigyártás

1949   Elindul a tehergépkocsi-gyártás

1955   Elkészül a tízezredik tehergépkocsi-alváz

1957   Átadják a DAF motorgyárát

1958   Megkezdődik a tengelygyártás

1959   Bemutatják az első turbófeltöltős DAF motort

1964   Elkészül az ötvenezredik tehergépkocsi-alváz

1965   Megkezdi működését a fülke- és tengelygyár Westerlo városában (Belgium)

1972   A DAF útjára indítja a nemzetközi országúti segélyszolgálatát (ITS) – Európában elsőként

1973   A DAF a tehergépkocsi-gyártók közül elsőként vezeti be a turbófeltöltős motorokon a töltőlevegő-hűtést

1979   Befejeződik a pótkocsigyártás

1984   Elhagyja a gyártósort a 250 ezredik tehergépkocsi

1985   Bemutatkozik az ATi, vagyis az Advanced Turbo intercooling (fejlett turbófeltöltés és töltőlevegő-hűtés)

1987   Bemutatják a 95-ös típust

1987   A DAF 95-öst választják az 1988-as Év Tehergépkocsijának

1993   A DAF újraindulása DAF Trucks N.V. néven

1994   Az első Super Space Cab bemutatása

1996   A DAF Trucks a PACCAR cégcsoport tagjává válik

1997   Bemutatják a DAF 95XF típust

1997   A DAF 95XF elnyeri az 1998-as Év Tehergépkocsija díjat

1999   Elkészül az 500 ezredik teherautó

2001   Bemutatkozik a CF típus

2001   Bemutatják az LF típust

2002   Az XF típus bemutatása

2002   A DAF LF kapja a 2002-es Év Tehergépkocsija díjat

2005   Bemutatkozik az XF105

2006   Az Euro 4-es, illetve Euro 5-ös LF és CF típus bemutatása

2006   A DAF LF hibrid elosztó tehergépkocsi prototípusának bemutatása

2006   Az XF105 típust tüntették ki a 2007-es Év Tehergépkocsija díjjal

2007   A DAF motorgyártása és motorfejlesztése ötvenéves jubileumának megünneplése

2007   A DAF fokozottan környezetkímélő járműveinek (EEV) bemutatása

2008   A DAF motortesztelő központjának hivatalos megnyitása

2011   Új tehergépkocsigyár átadása Brazíliában

2011   Elkészül a kétmilliomodik DAF tengely a westerlói üzemben

2012   Bemutatkozik az Euro 6-os LF, CF és XF

2013   Elkészül a kétezredik tehergépkocsi Tajvanban

2015   Elhagyja a gyártósort az egymilliomodik DAF tehergépkocsi Eindhovenben

2016   A DAF megünnepli a belgiumi Westerlo városában folyó fülkegyártás ötvenedik évfordulóját

2017   Az új LF, CF és XF bemutatása

2017   A DAF-ot választják ki az Egyesült Királyság kormánya által kezdeményezett tehergépkocsi-konvojozási kísérlethez

2017   Az új fülkefényező üzem hivatalos átadása Westerlo városában

2017   A CF és XF típus kapja a 2018-as Év Tehergépkocsija díjat

2018   90 éves a DAF

Fotók: DAF Museum

Forrás: DAF Hungary Kft.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!