Egy termékcsaládnyi tiszta kiválóság

0

Teljessé vált az új CF és XF termékcsalád. A DAF Trucks 11 vontató és merev felépítésű jármű tengelykonfigurációval bővítette új termékválasztékát; nyolc darab 2, 3 és 4 tengelyes merev felépítésű járművel, és három darab 3 és 4 tengelyes vontatóval.

Az új tehergépkocsik akár 7%-kal nagyobb üzemanyag-takarékosságra képesek és akár 100 kg-mal is könnyebbek, ami plusz rakománysúlyt jelent. A beépített felépítményező modulok lerövidítik a felépítményezés időtartamát, és kategóriaelső munkavégzési teljesítményt tesznek lehetővé. A DAF az iparág legmagasabb színvonalú tehergépkocsijainak teljes körű választékát kínálja ügyfeleinek, illetve nyújtja a legnagyobb teljesítményű, testreszabottan készülő megoldásait minden alkalmazáshoz.

Az új vontató és a merev tengelykonfigurációk főbb jellemzői:

 • Akár 7%-kal nagyobb üzemanyag-hatékonyság
 • Új, rendkívül kisméretű EAS
 • Nagyobb rakománysúly: 100-tól akár 250 kg-ig
 • Új, elektrohidraulikus kormányzású követőtengelyek
 • Új, kettős rögzítésű követőtengelyek
 • Új, kettős hajtott kerékagyáttétű tandemtengelyek
 • Új, könnyített 8×4 betonkeverő alváz
 • Az új CF és XF merev felépítésű járművek maximálisan megkönnyítik a felépítményező munkáját
 • Új és innovatív akkumulátortöltöttség-figyelő (BEM) rendszer
 • Új PACCAR MX-11 és MX-13 motorok
 • Új TraXon sebességváltó
 • Új, fokozott hatékonyságú hátsó tengelyek
 • Speciális szoftverfunkciók

A DAF a nyár elején piacra dobta az új CF és XF járművek hosszú fuvarozási verzióit, és most bemutatja többtengelyes és merev felépítésű járműveinek új sorozatát. AZ új járművek immár elérhetők közös és néhány egyedi funkcióval is.

Akár 7%-kal nagyobb üzemanyag-hatékonyság
Minden új DAF tehergépkocsi üzemanyag-hatékonysága akár 7%-kal jobb az akadálytalanul beépített és teljesen új és innovatív fordulatszám-csökkentő erőátviteleknek köszönhetően.

 

Új, rendkívül kis méretű EAS: extra alvázelrendezési opciók és plusz rakománysúly
Az új CF és XF rendkívül kisméretű EAS egysége az új merev felépítésű alváz számára is előnyökkel jár. Az EAS mostantól teljes egészében (vagyis egyetlen egységként) beilleszthető az első és a második elülső tengely közé vagy a második elülső tengely mögé a 8×4 alvázaknál (a FAD típusokon). Ennek köszönhetően a felszabaduló hely felhasználható darutalpak, szerszámos ládák vagy további (üzemanyag) tartályok felszerelésére, megnöveli a keretelrendezési opciók számát, és az 50 kg-os súlycsökkenés következtében a rakománysúly is megnő.

Nagyobb rakománysúly: 100-tól akár 250 kilogrammig
Ehhez hasonlóan a többtengelyes vontatók és merev felépítésű járművek legújabb termékválasztéka is fel van szerelve ezekkel az új fejlesztésű erőátvitelekkel és kipufogó-konfigurációkkal, és átlagosan akár 100 kg-mal is könnyebbek lehetnek, ami pedig a rakománysúly megnövelését teszi lehetővé a DAF ügyfelei számára. Az új tengelyek és tandemtengelyek összesen akár 250 kg súlyt takarítanak meg az építési alkalmazásokra tervezett CF FAD 8×4 típusnál.

Új, elektrohidraulikus kormányzású követőtengelyek
Az egyik leglényegesebb újítás az új CF és XF programban a vontatókon és merev felépítésű járműveken egyaránt alkalmazott új követőtengely, amellyel a lehető legjobb kormányozhatóság érhető el.

Az új követő tengely egy új fejlesztésű EHS (Electric Hydraulic Steering, elektrohidraulikus kormányzás) kormányrendszert tartalmaz, amely 30 kg-mal alacsonyabb súlyával nagyobb rakománysúly elérését teszi lehetővé. A kormányzás rendkívül pontos, mivel az EHS folyamatosan számítja a hátsó tengely kerekeinek optimális kormányszögét a sebesség és a tengelytáv alapján. Az ebből származó előnyök akkor a legfeltűnőbbek, amikor a tehergépkocsit városban vezetik, illetve amikor manővereznek a járművel. A súrlódás okozta veszteség minimálisra csökkentése és az, hogy a kormányszervo-szivattyú csak kormányzáskor kapcsol be, az üzemanyag-fogyasztás további 1%-os mérséklődéséhez vezet.

40 km/h sebesség felett a tengely egyenesen előre mutató helyzetben reteszelődik, ami maximális járműstabilitást nyújt, valamint szintén hozzájárul a gazdaságos üzemanyag-használathoz. Ezenkívül a követőtengely kormányrendszere jelentősen kevesebb alkatrészből áll, ami kivételes robusztusságot és megbízhatóságot garantál.

Az új kormányzott követőtengely 6×2 merev felépítésű járművekre és vontatókra, valamint 8×2 merev felépítésű járművekre is felszerelhető.

Az EHS-t a 6×2 CF és XF FAN járműveken egy új légrugós felfüggesztés egészíti ki, amely gyorsan lesüllyeszthető 90 milliméterrel, illetve felemelhető 185 milliméterrel, felgyorsítva és megbízhatóvá téve a cserefelépítmények fel- és lerakodását.

Új, kettős rögzítésű követőtengelyek
A DAF által most bevezetett új, kettős rögzítésű 10 tonnás követőtengely statikus teherbírása nem kevesebb mint 34 tonna, ami különösen a nehéz konténerek fel- és lerakodásakor hasznos. Az új tengely saját tömege 25 kg-mal alacsonyabb. Ha ezt hozzáadjuk az új CF és XF járművek többi súlycsökkentéséhez, összesen 125 kg plusz rakománysúlyt kapunk.

A DAF új, kettős rögzítésű követőtengelye 6×2 vontatókra és merev felépítésű járművekre, valamint 8×2 merev felépítésű járművekre is felszerelhető.

 

Új, kettős hajtott kerékagyáttétű tandemtengelyek
A DAF a terepen rendszeresen használt járművekhez vezeti be új, kettős hajtott, lassító kerékagyáttétellel rendelkező tandemtengelyét (HR1670T). Ez a tengelykészlet teljesen új, öntöttvas tengelyházzal kerül forgalomba, amely további 60 kg-os súlycsökkenést eredményez.

A lehető leggazdaságosabb üzemanyag-használat érdekében még gyorsabb differenciálmű áttételek (3,46; 3,61; 3,76:1) állnak rendelkezésre. Ezeknek az áttételeknek köszönhetően a motor még alacsonyabb fordulatszámon működhet. Az üzemeltetési költségek minimalizálása érdekében az új tandemtengely készlet olajcsere-időközeit 3 évre vagy 450 000 kilométerre emelték.

Az új, kettős hajtott tandemtengely lassító kerékagyáttétellel 6×4 és 8×4, nagy igénybevételre szánt alkalmazásokhoz való vontatókra és merev felépítésű járművekre rendelhető. Ebbe a termékválasztékba tartozik például a két kormányzott első tengellyel szerelt, általában homok és kavics szállítására szolgáló FAD 8×4 merev felépítésű jármű is. Ezen a típuson az SCR egységet már nem a függőleges kipufogóba, hanem az új EAS egységbe építik be, amely kis méretének köszönhetően teljesen befér a két első tengely közé. Ez a kivitelezés a jármű tömegének 115 kg-os csökkentését eredményezi, ráadásul nagyobb szabad helyet is hagy az alvázon.

Új, könnyített 8×4 betonkeverő alváz egész Európában
A könnyű CF FAD 8×4 betonkeverő alváz mostantól egy 19 tonnás, egyfokozatú lassító áttétellel rendelkező (SR1132T) tandemtengellyel és két 7,1 tonnás első tengellyel rendelhető. Ez az Egyesült Királyságban népszerű, költséghatékony, nagyteljesítményű alváz mostantól kezdve több európai országban is kapható. A kormányrendszer és a felfüggesztés optimalizálása, valamint a tárcsafékek használata és a függőleges végcsővel társított új, kisméretű EAS egység használata következtében a könnyített tehergépkocsi saját tömege mindössze 9150 kg, ami kategóriájában etalonnak számít. Az egyedi betonkeverő alvázat az új PACCAR MX-11 motorral szerelik, amely 270 és 330 kW (370 – 450 LE) közötti teljesítményekkel rendelhető.

Az új CF és XF merev felépítésű járművek maximálisan megkönnyítik a felépítményező munkáját
Annak érdekében, hogy piacvezetővé váljon a felépítményezés megkönnyítésében, a DAF az alvázon is jelentős fejlesztéseket végzett. Az új felépítményrögzítő modul (BAM) fontos szerepet játszik a dobozos karosszériák, nehéz daruk, billenőplatók és kampós emelőrendszerek gyors rögzítésében. Az alváz hátsó végén kialakított új és kibővített furatminta nagymértékben megkönnyíti a hátsó emelők, daruk és dobozos karosszériák felszerelését, valamint leegyszerűsíti az alkatrészek áthelyezését, illetve vonórúd vagy aláfutásvédelem felszerelését. Az új furatminta így csökkenti a felépítményezés költségeit, miközben lerövidíti a jármű leszállításának átfutási idejét is.

Új és innovatív akkumulátortöltöttség-figyelő rendszer
A másik innovatív jellemző az akkumulátortöltöttség-figyelő rendszer, rövidítve BEM (Battery Energy Monitoring). Ez az opcionálisan rendelhető rendszer egy új fejlesztésű érzékelő segítségével méri az akkumulátor pontos töltöttségi állapotát, sőt még a környezeti feltételeket is képes számításba venni annak érdekében, hogy garantálja a jármű megszakítás nélküli üzemelését és maximális rendelkezésre állását.

Új PACCAR MX-11 és MX-13 motorok
A DAF Transport Efficiency filozófiájának megfelelően mindent megtettünk annak érdekében, hogy minden csepp üzemanyagból a lehető legnagyobb teljesítményt hozzuk ki. A PACCAR MX-11 és MX-13 motorokat teljesen átterveztük. Az új erőátviteli egységek fejlesztése során az egyik legfontosabb célunk a motorfordulatszám csökkentése volt, vagyis a fordulatszám-csökkentés, mivel az alacsonyabb fordulatszám kevesebb üzemanyag-fogyasztást eredményez. Ezzel párhuzamosan a PACCAR motorok maximális nyomatékát jelentősen megnöveltük, így most a maximális nyomaték már 900 ford/perc fordulatszám mellett elérhető.

Szinte mindegyik erőátviteli egység teljesítményét 7 – 14 kW-tal/10 – 20 LE-vel megnöveltük, és mindegyik új motor nyomatékát 50 – 200 Nm-rel fokoztuk. A DAF ezenkívül az úgynevezett „többfokozatú nyomatékot” is bevezette a CF és XF új generációjánál, melynek köszönhetően további 100–150 Nm nyomaték vált elérhetővé a legmagasabb sebességfokozatban. Ez azt jelenti, hogy a tehergépkocsi a lehető legtovább képes a legmagasabb fokozatban haladni, ami pedig optimális üzemanyag-fogyasztást és maximális teljesítményt eredményez.

A legújabb TraXon sebességváltó: gyorsabb, kisebb súrlódással
Az új PACCAR MX-11 és MX-13 motorokat alapfelszereltségként a TraXon automata sebességváltók legújabb generációjával vannak szerelve. Ezeket a sebességváltókat kisebb súrlódás okozta veszteség és rendkívül sima fokozatváltási magatartás jellemzi. Külön fokozatváltási stratégia áll rendelkezésre a normál szállítmányozáshoz, a folyadékszállításhoz, a nehézfuvarozáshoz és az Eco kombinációhoz. A DAF CF FAD, FAT (merev felépítésűek) és az FTT (vontató) járművek Construction típusainál a TraXon sebességváltó kiegészítő terep beállítással is rendelkezik, hogy biztosítani tudja az optimális fokozatváltási teljesítményt és tengelykapcsoló-működtetést. A funkció aktiválásakor a TraXon magasabb fordulatszámoknál és rendkívül gyorsan vált a maximális vonóerő megőrzése érdekében.

A hajtáslánc továbbfejlesztett szoftverfunkciói
Az elsőként bevezetett új CF és új XF konfigurációkhoz hasonlóan az új DAF
többtengelyes típusokon is teljesen új elektromos és elektronikus szerkezet került kialakításra, amely egy új vezérlőegység segítségével, integrált módon kezeli az erőátvitel minden részegységét. Az olyan funkciókat, mint az EcoRoll és a sebességtartás, tovább bővítették, jelentősen megnövelve ezzel hozzájárulásukat az optimális gazdaságos üzemanyag-használathoz.

Fokozott hatékonyságú hátsó tengelyek
Az új, gyorsabb erőátviteli egységek egyik legfontosabb részegysége a DAF által tervezett és gyártott hátsó tengely. Mostantól már gyorsabb, 2.05:1 lassítóáttételek állnak rendelkezésre, ami a hajtáslánc specifikációitól függően már 1000 ford/perc fordulatszámon lehetővé teszi a 85 km/h utazósebesség tartását. A hátsó tengely differenciálművek legújabb generációjánál úgy tervezték át a tányérkereket és az adapterperselyt, hogy biztosítani lehessen a lehető leghosszabb üzemélettartamot és az optimális hatékonyságot, valamint a rendkívül alacsony zajszintet.

A nyolc 2, 3 és 4 tengelyű merev felépítésű jármű és a három 3 és 4 tengelyes vontató forgalomba hozatalával jelenleg a Pure Excellence számít a szabványnak a DAF teljesen új tehergépkocsi termékválasztékában. A Pure Excellence nagyszerűen kifejezi a DAF Transport Efficiency filozófiájában megfogalmazott törekvésünket, hogy a legalacsonyabb üzemeltetési költségek mellett a járművek maximális rendelkezésre állását biztosítsuk. Emellett két szóban összefoglalja az új CF, az új XF, valamint az új LF makulátlan gyártási minőségét és páratlan járművezetői kényelmét.

Forrás: DAF Trucks N.V.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!