Hatalmas lendületben a Gefco Magyarország – interjú Vecsera Zsolt ügyvezető igazgatóval

0

Mostanra nyugodtan kijelenthető, hogy a Gefco Magyarország Kft. növekedési pályára állt: a 2011-es 16 millió eurós árbevétel után tavaly 25 milliós forgalmat bonyolított le, míg az idei évre a tervek szerint 35 millió euró lesz az árbevétel. A bővülést alapvetően a közúti, a tengeri és légi szállítmányozás, valamint a kész autók logisztikája területei hajtják, de nagyon kedvezők a tapasztalatok a tavaly bevezetett intermodális szállítmányozással kapcsolatban is, amelytől középtávon erőteljes fejlődést vár Vecsera Zsolt, a társaság ügyvezető igazgatója.

Vecsera Zsolt a Gefco Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójaVecsera Zsolt ügyvezető igazgató

A Gefco Magyarország Kft. 2005 óta működik, de a közelmúltig nem igazán jelent meg a szélesebb nyilvánosságelőtt. Mi az oka annak, hogy az elmúlt hónapokban változtattak ezen, és nagyobb bepillantást engednek a tevékenységükbe?

A cég kilenc éve alakult, én 2011-ben csatlakoztam a csapathoz azzal a nem titkolt feladattal, hogy növekedési pályára állítsam. A Gefco gyökerei a Peugeot–Citroën autógyárakhoz kötődnek, ennek megfelelően az árbevétel is a velük való az együttműködésből realizálódott. Azonban egyre inkább erősödött az az igény, hogy nem a cégcsoporthoz tartozó tevékenységből származó árbevétel-növekedést érjen el a magyar egység is. Három év után az idén jutottunk el olyan szintre, hogy úgy döntöttünk, érdemes megjelennünk, mert van mondanivalónk, hiszen sikeres időszakot élünk meg.

 

Milyen sikereket ért el a társaság az elmúlt három évben?

A Gefco Magyarország az erőforrásait az utóbbi időben döntően három szegmensre összpontosította, így a közúti, a tengeri és légi szállítmányozás, valamint a kész autók logisztikája területei állnak a középpontban. Ezekben a szegmensekben sikerült markáns növekedést elérnünk, és meghatározó, valamint sikeres termékeket kialakítanunk. Az elmúlt időszakban újabb termékekkel jelentünk meg a piacon. Most olyan területeken tudunk kurrens szolgáltatásokkal színre lépni, amelyek iránt nagyobb keresletet tapasztalunk a megbízói oldalról.

Visszaigazolják a sikereket a számok is?

A fejlődés számszerűleg is egyértelműen látszik: 2011-ben 16 millió eurós árbevétellel vettem át a céget, tavaly pedig az eddigi legjobb eredményünket értük el, 25 millió euró (7,75 milliárd forint) forgalmat realizálhattunk, míg a 2014-es terveinkben már 35 millió euró szerepel.

Az idei tervek igen ambiciózusak. Mi lesz a nagyjából 40 százalékos növekedés fő motorja?

Figyelembe véve az első fél év eredményét, azt mondhatom, hogy az ambiciózus cél inkább realisztikussá válik, hiszen az első hat hónapban közel 52 százalékkal múltuk felül a tavalyi év azonos időszakának számait. Az idei eredményeinket is az előbb említett három fő szegmens kiváló teljesítménye segítette.

A Gefco-csoport globálisan is igen nagyra törő terveket fogalmazott meg. A célkitűzés szerint 2020-ig a valaha mért legnagyobb forgalmát, a tavalyi négymilliárd eurós árbevételét szeretné megduplázni. Ezek a tervek a hazai egységnél is állnak? Mivel tud ehhez a magyarországi cég hozzájárulni?

A cégcsoport eredményei is mutatják, hogy a Gefco bebiztosította a helyét a tíz legnagyobb európai logisztikai integrátor között. Egy vállalatcsoport részeként csapatjátékosok vagyunk. Én is futballozom, így magaménak érzem a hasonlatot, miszerint ha 11 játékos van a pályán, és abból az egyik éppen a Gefco Magyarország Kft., akkor maximálisan hozzá kell tennie mindent annak érdekében, hogy a csapat a világbajnokság döntőjéig is eljuthasson. Éppen ezért a 2020-as célok ránk is vonatkoznak, és nagy örömmel vesszük ki a közös célból a részünket.

Van-e a bármilyen vállalás a magyar egység részéről 2020-ra?

Egyelőre a cégcsoport célkitűzéseit fogalmazták meg, de hamarosan az országokra lebontott tervek is konkretizálódnak. Természetesen a Gefco Magyarországnak is megvan a saját célkitűzése, aszerint pedig a múlt év eredményeit mi is meg szeretnénk duplázni 2020-ra.

Lehet tervezni ilyen hosszú távra globálisan, illetve Magyarországon?

Azt gondolom, hogy – mind egy vállalat vezetőjeként, mind magánemberként – fontosak a kitűzött hosszú távú célok. Ilyenkor mindig Kemény Dénest szoktam idézni, akinek a szavait az üzleti életre is le lehet fordítani: ha nem fejlődünk, akkor stagnálunk, majd lemaradunk, végül a piac elmegy mellettünk. Látva a konkurencia éhségét, lépést kell tartanunk a többi piaci szereplővel. Ez nem csak a cégcsoport elvárása, itt nálunk, a vállalaton belül is megfogalmazott célunk.

Új szolgáltatásként jelent meg az intermodális szállítás. Ez csak Magyarországon újdonság?

A Gefco-csoport néhány éve bővítette ki termékeinek körét az intermodális szállítmányozással, válaszul a hatékonyabb, gazdaságosabb és környezettudatosabb logisztikai szolgáltatások iránti növekvő igényre. Mivel a cégcsoport már jelentős tapasztalatokat szerzett az intermodális áruszállítás terén, 2013-ban láttuk elérkezettnek az időt arra, hogy Magyarországon is bevezessük ezt a szolgáltatást.

 

Mely területeken jöhet leginkább szóba az intermodális szállítás?

Egyértelműen a keleti országok felé irányuló közúti-vasúti szállítás kombinálásának során van erre látható igény, ráadásul az Orosz Államvasutak (RZSD) másfél évvel ezelőtti megjelenésével teljesen más helyzetbe került a Gefco. Ennek két oka van: ha állami vasúttársaság áll egy logisztikai szolgáltató mögött, akkor egészen más lesz a piaci pozíciója annak a vállalatnak, amelyik ilyen együttműködést alakít ki. A másik ok, hogy a vasút rendkívül beruházásigényes fuvarozási forma, ahol az RZSD eszközparkja és tudása kombinálva a Gefco ügyfélcentrikus tevékenységével nagyon jó elegyet biztosíthat a piacon. Az üzleti portfólióban jelen volt ez, azonban az intermodalitás felé való nyitás és a konténerforgalom intermodális lebonyolítása az Orosz Államvasutak tulajdonosi megjelenésével kezdett el felértékelődni.

A Gefco cégcsoportnak hagyományosan erős kapcsolatai vannak az autóiparban. Ezek a megállapodások és megbízások központilag dőlnek el, vagy minden országban külön-külön meg kell „harcolni” az ügyfelekért?

Ezzel a kérdéssel mi is sokat foglalkozunk, mert érdekes szempont, hogy kinek mekkora hatása van a döntési folyamatra. A multinacionális vállalatok azt a modellt alkalmazzák, hogy a beszerzés és az operáció különválik egymástól. Ez egy összetett rendszer, amelyben a beszerzőnek az a feladata, hogy jó minőséget és megbízhatóságot biztosítson az operáció számára a lehető legalacsonyabb beszerzési áron, míg az operációnak az a legfontosabb, hogy igény esetén az azonnal, illetve a megegyezett időpontban elérhető legyen a szóban forgó termék. Az autógyártókkal a Párizsban lévő központi osztályunk segít a tárgyalásokat lefolytatni, de mi is szoros együttműködést alakítottunk ki a gyártóegységekkel, hiszen a termékeket és szolgáltatásokat mi képviseljük, így ezek elegye adja azt a sikert, amely látható a Gefco Magyarország esetében. Korábban az a mondás járta a logisztikában, hogy a „jól, olcsón és pontosan” közül kettőt választhat az ügyfél, azonban ma már egyre inkább abba az irányba haladunk, hogy egyértelmű elvárás ezek együttes nyújtása.

A logisztikai szolgáltatók képesek a gazdaság aktuális hangulatáról valós képet adni, valamint előre jelezni a gazdaság várható állapotát. Tapasztalataik szerint mire számíthatunk?

A logisztika valóban képes arra, hogy lássa a közeljövőt, hiszen dolgozunk a gyártó cégekkel és a beszállítóikkal egyaránt. Most jó hangulatról tudok beszámolni, Magyarországon is látszanak a pozitív elmozdulás jelei. Mi szívből örülünk annak, ha az emberek többet fogyasztanak, hiszen akkor többet is kell szállítmányozni. A magyar cégek kibocsátásain is látjuk a jó hangulatot. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy az áruk mennyisége csökkenő tendenciát mutat. Ez ránk olyan szempontból hat, hogy egyre nagyobb szerepe lesz a gyűjtőszállításnak.

A Gefco Magyarország működési területei

– overland: közúti gyűjtő, részrakós és komplett szállítmányozás
– FVL (finished vehicle logistics): kész járművek szállítmányozása
– overseas: tengeri és légi szállítmányozás
– raktározás
– customs: egyéb vámtevékenységek

A Gefco-csoport

A 2013-ban megnyitott három új leányvállalattal – Dubaj, Mexikó, Horvátország – immár 37 leánycég tartozik a társasághoz, 350 telephellyel. Ezekkel összesen 150 országban vannak jelen, mintegy 11 500 embert foglalkoztatva. A Gefco folyamatosan bővíti tevékenységét Közép-Ázsiában, Közép- és Kelet-Európában, a Közel-Keleten, Kelet-Ázsiában, valamint Dél-Amerikában.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!