Kiterjesztett valóság – a legérdekesebb megoldások

0
Mind a mindennapi életben, mind vállalati szinten egyre elterjedtebb a kiterjesztett valóság használata. Melyek a legérdekesebb megoldások, amelyeket a technológia tartogat?

2018 rengeteg új technológiával kecsegtet. Nehéz lenne felsorolni mindet, de az biztos, hogy a kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR) az egyik legizgalmasabb közülük, amely olyan megoldásokat rejt magában, amelyek megváltoztathatják mindennapi életünket – legyen szó akár az orvostudományról, közlekedésről, vagy akár a mindennapi kommunikációról. Mai cikkünkben a technológia legérdekesebb alkalmazásait gyűjtöttük össze.

Kiterjesztett valóság – hogy működik?

Aki találkozott már a Pokémon Go!-val, annak már ismerős lehet a kiterjesztett valóság fogalma. A technológia (amelyet gyakran “mixed reality”-nek is nevezünk) lényege, hogy egy számítógép által generált képet ad hozzá az általunk érzékelt valósághoz.

Az utóbbi időben egyre kifinomultabbak lettek az AR által kínált megoldások. Vegyük például a lakberendezést. Néhány országban az IKEA már bevezetett egy AR-technológiával működő programot, amely a vásárló valódi lakhelyének adottságait veszi figyelembe, hogy az ügyfél számára legmegfelelőbb bútorokat kínálhassa. A vásárló a számítógép vagy egy okostelefon kijelzőjén előre láthatja, hogy egy adott bútordarab hogy fog kinézni a saját nappalijában.

Ebben a példában (és általában) az egyik kihívás az, hogy a program által generált kép maximálisan megfeleljen a valóságnak – vagyis hogy a kijelzőn megjelenő kép konzisztens legyen a helyiség világításával, méretarányos legyen, és hogy az adott bútordarab a lehető legkevésbé térjen el a valós környezet adottságaitól.

A jövőben pedig valószínűleg egyre interaktívabbak lesznek a kiterjesztett valósággal működő alkalmazások – vagyis könnyebben irányíthatók lesznek (akár egy előző cikkünkben említett hangvezérléssel vagy érintéssel is). Szintén megoldható lesz majd, hogy a virtuálisan megjelenő tárgy reagálni tudjon a környezet változásaira (például a fényekre és árnyékokra).

A legérdekesebb megoldások

Orvostudomány

Kétségkívül az orvostudomány az egyik legfontosabb terület, ahol a kiterjesztett valóság technológiát a hasznunkra fordíthatjuk. Bizonyos esetekben életeket menthet egy AR-technológiával működő alkalmazás. Különleges megoldásai felhasználhatók szinte minden szakaszban a diganosztizálástól a gyógyszeriparon keresztül egészen a műtétek elvégzéséig.

  1. Két kanadai egyetemista például egy olyan AR-szoftveren dolgozik, amelynek segítségével az emberek “beláthatnak” a bőrük alá, így könnyebben meg tudják mondani az orvosnak, hogy pontosan mi fáj és hol. A technológiát a big data segítségével fejlesztették ki: röntgenfelvételeket és CT-felvételeket vettek alapul, hogy megállapítsák, az adott személynél pontosan hol helyezkednek el a szervek. A projekt sikerességét a szakértők abban látják, hogy segítségével könnyebben elvégezhetők majd a laparoszkópos műtétek, illetve a diagnózis felállításában is jelentős szerepet játszik.
  2. Nem új találmány az okos kontaktlencse, hiszen a Google már létrehozott egy ilyen megoldást – bár az ő kontaktlencséjük “csak” abban segíti a cukorbetegeket, hogy a könnyük összetételéből megállapítja a vércukorszintet, és figyelmezteti a beteget, ha az érték túl magas.
    Azonban egy AR-rel működő kontaktlencse segítségével sokkal többre is képesek lehetünk. Már olyan technológiákkal is kísérleteznek, amely lehetővé teszi, hogy a gyengénlátók is érzékelhessék a valóságot (hiszen a látás folyamatában nem csupán egyetlen érzékszerv vesz részt, hanem az agynak is jelentős szerepe van benne). Lényege, hogy a kinti világból érkező ingereket úgy erősíti fel, hogy azok teljesebb képet mutassanak a gyengénlátó ember számára.

Közlekedés

A következő iparág, amelyet véleményünk szerint megváltoztathat az AR-technológia, nem más, mint az autóipar. A design szakaszától egészen a vezetési élményig terjednek a már tesztelt és a még nem elérhető funkciók.

  1. Amikor még csak az autó tervezésének szakaszában vagyunk, a kiterjesztett valóság lehetővé teszi, hogy módosításokat hajtsunk végre a félig kész autón. Tesztelhetünk különböző megoldásokat, kinézeteket. Ezzel rengeteg időt és pénzt lehet spórolni, hiszen nem szükséges legyártani az egyes verziókat. Az AR-rel készült képeket felhasználva eldönthetjük, hogy melyik design a legmutatósabb vagy a legpraktikusabb. A látványterveket is sokkal könnyebb elkészíteni egy 3D-s kép alapján.
    Ha a design szakasznak vége, még mindig hátravan az összeszerelés szakasza. Ebben a fázisban pedig úgy segíthet a kiterjesztett valóság, hogy a már elkészült elemekhez AR-ben meg lehet tervezni, és virtuálisan össze lehet illeszteni a részeket. A gyárak dolgozóinak oktatóanyagokat is össze lehet állítani, amelyek a 3D-s képek segítségével hatékonyabbá és gyorsabbá teszik a munkát. A németországi Volkswagen már sikeresen alkalmazza ezt a módszert az autók gyártásánál.
  2. Maga a vezetés is könnyebbé válhat a technológia segítségével. Az AR-technológiát lehet használni szemüvegekben, de akár magában a szélvédőben is, amely képernyőként is funkcionálna a vezető számára – egy kanadai cég pedig AR-tükrökkel kísérletezik.
    Többféle megoldáson is dolgoznak: a két legfontosabb csapásirány közül az egyik a képernyőn megjelenő értesítések (például e-mailekről vagy SMS-ekről). Ennél a verziónál azonban óvatosnak kell lenni, hogy a felugró ablakok ne vonják el a sofőr figyelmét az útról, és valószínűleg szigorúan fogják szabályozni, ha bevezetik a technológiát. Az AR-technológiában rejlő másik legfontosabb megoldás célja pedig a vezetés segítése. Ez olyan objektumokat helyezne el a “képernyőn”, amelyek felerősítik a vizuális ingereket, figyelmeztetnek az esetlegesen megjelenő veszélyekre.

Kommunikáció

Ha belegondolunk, a nem személyesen zajló kommunikáció – melybe a tömegkommunikáció is beletartozik – általában egyetlen csatornán zajlik: vagyis vagy csak írásban (mint az e-mail vagy az SMS), vagy csak szóban (mint a telefonálás vagy akár a chatbotok). A kiterjesztett valóság segítségével azonban ez megváltozhat, és minden kommunikációban részt vehetnek mind a vizuális, mind az audiális ingerek. Ezzel pedig kiegészíthető a már létező videós vagy Skype-on zajló kommunikáció, és teljesebb élményt biztosíthat a felek számára.

A kiterjesztett valóság az üzleti kommunikációt is teljesen megváltoztathatja. Több kreativitást vihetünk majd a reklámozásba és az ügyfelekkel való kommunikációba. Ahogy azt már többször is hangsúlyoztuk, fontos, hogy lépést tartsunk a változó trendekkel, hiszen a fogyasztóknak folyamatosan változnak az igényeik és nő az ingerküszöbük. Minél több csatornán tudjuk megszólítani ügyfeleinket, annál nagyobb az esélye, hogy hűséges vásárlóink és klienseink maradnak. Az augmented reality további használata az üzleti életben pedig úgy érezzük, külön bejegyzést igényel – így hamarosan azzal is jelentkezni fogunk.

A kiterjesztett valóság, vagyis az augmented reality máris megváltoztatta az életünket – elég, ha csak a két évvel ezelőtt kezdődő Pokémon Go-őrületre gondolunk, amely az egész világon végigsöpört. Biztosak lehetünk benne, hogy a kiterjesztett valóság nemcsak múló trend. Egyre csak fejlődni fog, így megkönnyítve életünket mind a mindennapok során, mind az üzleti szférában.

Forrás: Régens Zrt.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!