Mit tehetnek a fuvarozók és személyszállító cégek, hogy a rájuk kiszabott bírságok összegét minimalizálni tudják?

0

A járművezetők munkaidő-számolása nem művészet, ha helyesen értelmezik a jogszabályt. Így nem csak a büntetés kerülhető el, hanem a napi feladatok tervezése és kivitelezése is stresszmentesebb.  A munkáltatóknál mik a legtöbbet és leggyakrabban előforduló hibák?

Mit tehetnek a fuvarozók és személyszállító cégek, hogy a rájuk kiszabott bírságok összegét minimalizálni tudják?

Ahhoz, hogy a vállalkozások minimalizálni tudják a rájuk kiszabott bírság összegét, nagyfokú  szemléletváltás szükséges, és valódi együttműködési készség. Szerencsére már egyre több cégvezető ismeri fel ennek a nagy jelentőségét, és folyamatosan tesznek azért, hogy jogkövetőek legyenek.

Én úgy gondolom, hogy ha egy fuvarozó vagy személyszállító cég az általunk kidolgozott 3 alappillért bevezeti és betartja, akkor lehet a legjobban minimalizálni a rájuk kiszabott bírságok összegét. Vegyük is sorra mi a három alappillér!

1. Naprakész, felkészült jogszabályismeret:

Ezt általában egyszerűbb és jobban megéri kiszervezni egy ezen szakterülettel foglalkozó cég számára. Az ilyen cégek csak ezen a területen dolgoznak, és a speciális szakértelem birtokában vannak.

A vállalkozó számára nem lehet kifogás az egy szabálysértés esetén, hogy nem ismerte az éppen aktuális áruszállítással kapcsolatos nemzetek közötti egyezményeket, az Európai Unió szabályozásait, az egyes országok különböző szabályait (gondoljunk csak arra, hogy némelyik országban büntetik már a kabinban töltött 45 órás pihenőt, némelyikben nem), vagy éppen a magyar jogrendszer összes felelősségre, rakodásra, Kreszre, vámra és más ágazataira vonatkozó törvényeit, mivel a jogszabályismeret már nem csak az AETR-egyezményre, 561/2006/EK rendeletre és a kapcsolódó jogszabályokról szól, hanem a minimálbér törvényekre, a közigazgatási, szabálysértési törvényekre, sőt, sajnos egyre több esetben a büntető eljárási jogra is vonatkozik. Ezek folyamatosan változnak több okból kifolyóan is, a vállalatirányítás mellett nehéz mindig képben lenni. Tévedni viszont drága mulatság.

2. Pontos és folyamatos adminisztráció és archiválás:

Meg is mondom miért, rettenetesen fontos a pontos és folyamatos adminisztráció és archiválás. Sajnos a piacon nagyon sok fajta kiértékelő programot lehet kapni, de saját tapasztalatunk szerint ezeknek csak a töredéke megfelelő a kiértékelések elvégzésére. Viszont egy erre a munkára szakosodott cég, csakis a legjobb – és ebben az esetben ez a legdrágábbat is jelenti –  szoftvert használhatja, ami a kisebb cégeknek megfizethetetlen.

A legtöbb cég, nagy mértékben csúszik már az adatok letöltésével is, ezen kívül a kiértékelés annyiban merül ki, hogy elkészítik a hiba jegyzőkönyvet, de fogalmuk sincs arról, hogy ez koránt sem elég. Ehhez még kellene még

  • vezetési és esemény lista,
  • jelenléti ív is, ahol fel van tűntetve, hogy a sofőr mikor volt betegállományban, szabadságon, hogy egy esetleges munkaügyi ellenőrzésnél is el tudjon minden idővel számolni.
  • sofőrönként a járműhasználatok.
  • telephelyi ellenőrzéskor biztos kérni fogja a hatóságok, a kinyomatokat, tachográf javítási számlákat, munkalapokat, a kártya nélküli vezetéseket, out-os időszakok nyilatkozatait, esetleges kompjegyeket stb., a teljesség igénye nélkül.

Ha valaki pontosan és rendszeresen elvégzi a kiértékeléseket, akkor nem csak a törvényi előírásnak tesz eleget, hanem a munkáltatónak és a munkavállalónak is lesz egy visszajelzése az elvégzett munka szabályosságáról, és nem egy esetleges kontrollkor derül ki, hogy hibás jogszabályismeret miatt bírságot kell fizetni, hanem korábban lehet orvosolni a hibát.

3. A munkavállalók folyamatos oktatása és felkészítése:

Nem csak azért kell oktatást tartani vagy tartatni, mert jogszabály írja elő, hanem azért, hogy mind a munkaadó, mind a munkavállaló tisztában legyen a rá vonatkozó aktuális jogszabályokról, és azoknak a betartásával tudja mindenki a munkáját végezni. Ez közös érdek kell, hogy legyen. Ezen kívül azt is kell tudni, ha a munkaadó nem tesz eleget az oktatási kötelezettségének, akkor a hatóság a legtöbb esetben nem mérlegel a felelősség megállapításánál, amelyik szabályszegésnél lehetne, hanem biztos, hogy a teljes felelősséget és a teljes bírságösszeget a munkáltatóval fizetteti meg.

Nem érdemes csak papíron elvégezni az oktatást, mert tapasztalat, hogy a kérdések száma az oktatásokon szinte végtelen, és nagyon kacifántosak mindegyik oldalról. Ráadásul a rossz metódusokra és jogszabályértelmezésre ilyenkor derül fény igazán.

Központosított kockázatelemző és -értékelő rendszer

Miért fontos még a második és harmadik pillér? Bevezetésre kerül az EU minden tagországában egy központosított kockázat elemző és -értékelő rendszer. Ami arra hivatott, hogy bármely tagország ellenőrző szerve, bármely tagország területén kiszabott bírság okát, összegét meg tudja nézni, és ezek gyakorisága esetén akár magasabb, vagy sokkal drasztikusabb szankciót vezessen be a sofőrrel vagy a céggel szemben. Valamint azt is látni kell, hogy a sok bírságot kapó cégeknél sokkal nagyobb a valószínűsége egy telephelyi ellenőrzésnek. Viszont, ha a kiértékelés folyamatos, akkor a hibák hamar felfedésre kerülnek, és ha ezek értékelésre is kerülnek, akkor egy oktatáson már példaként lehet felhozni, és a többi munkavállaló, vagy akár a munkaadó sem fogja ugyan azt a hibát elkövetni.

Forrás: Tacho Center

Szerző: Kis-Petik Ferenc

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!