Rekord üzemi eredménnyel zárta 2015 utolsó negyedévét a Deutsche Post DHL Vállalatcsoport

0

Növelte bevételeit és elérte az előrejelzésében meghatározott üzemi nyereséget a világ vezető posta- és logisztika-szolgáltatási vállalataként ismert Deutsche Post DHL Vállalatcsoport a 2015-ös évben. A rendkívül erős negyedik negyedévet követően – mely az üzemi eredményt tekintve a legjobb negyedév volt a vállalat történetében – a 2015. évi EBIT / üzemi eredmény (Earnings before interest and taxes) eredmény 2,41 milliárd euró lett miközben Vállalatcsoport célkitűzésében minimum 2,4 milliárd euró szerepelt. A postai-, e-kereskedelmi- és csomagszolgáltatásokkal foglalkozó (Post -eCommerce -Parcel (PeP)) divízió az előrejelzésnek megfelelően 1,1 milliárd euróval járult hozzá az EBIT-hez, a DHL divíziók pedig 1,66 milliárd euró üzemi nyereséget termeltek. Az éves EBIT a 2014 évi eredményekhez (2014: 2,97 milliárd euró) viszonyított csökkenése egyrészt a Vállalatcsoport által végrehajtott beruházásoknak – többek között a Globális Szállítmányozási üzletág IT-megújítási programjával kapcsolatban felmerült költségeknek – tulajdonítható, másrészt azon egyszeri költségeknek, melyek miatt a Vállalatcsoport már 2015 októberében módosította nyereség-előrejelzését.

A Vállalatcsoport az összes divízióra kiterjedő, fontos előkészítő munkát végzett a 2015-ig tartó stratégiáról a 2020-ig tartó stratégiára való átmenet évében. A cél az volt, hogy, 2016-ra és az azt követő időszakra vonatkozóan növekedésre pozícionálja a vállalatot. A postai-, e-kereskedelmi- és csomagszolgáltatásokkal foglalkozó (PeP) divízió például komoly belföldi és nemzetközi beruházásokat vitt véghez csomagszolgáltatási hálózatának bővítésében annak érdekében, hogy még jobban kiaknázhassa az e-kereskedelem globális fellendülését. A vállalat németországi érdekképviseleti partnerével elért bérmegállapodás és a levélküldemények postai díjszabásának tárgyév eleji emelése ugyancsak megerősítették a jövőbeli növekedés alapját. Az Express divízió jelentős beruházásokat valósított meg hálózati infrastruktúrájának és szolgáltatási színvonalának javításában, tovább erősítve  piacvezető pozícióját.

A cikk folytatódik, csatlakozz közösségünkhöz a LinkedIn-en is:

A Globális Szállítmányozási és Teherszállítási divízió figyelemre méltó eredményeket ért el operatív tevékenységének fejlesztése terén az év második felében, egyidejűleg új irányvonalat határozott meg a divízió IT-megújítását illetően. Az Supply Chain üzletág az év folyamán jelentős összegeket fordított átszervezési tevékenységekre, ezzel komoly előrehaladást ért el tervezett optimalizálási programjában.

„2015-ben jelentős előrehaladást értünk el stratégiai kezdeményezéseink terén. Egész évben azért dolgoztunk, hogy a jövőre nézve megteremtsük a fenntartható siker alapjait. A negyedik negyedévben tapasztalt nyereség-fellendülés ismételten igazolja, hogy vállalatunk erőteljes alapokra épül. Stratégiánk megvalósítása a tervek szerint halad” – mondta Frank Appel, a Deutsche Post DHL Vállalatcsoport vezérigazgatója.

 Kilátások: a Vállalatcsoport megerősítette 2016-ra vonatkozó előrejelzését és hosszú távú célkitűzéseit

A vállalati divíziók strukturális és operatív fejlesztése, valamint a mérsékelt gazdasági növekedés várhatóan jelentős nyereség-növekedést eredményez a 2016-ban. A Deutsche Post DHL Vállalatcsoport ezért megerősítette az idei évre vonatkozó 3,4 milliárd és 3,7 milliárd euró közötti EBIT-előrejelzését. A várakozások szerint a PeP divízió több mint 1,3 milliárd euró, a DHL divíziók pedig 2,45 milliárd és 2,75 milliárd euró közötti EBIT-tel járulnak hozzá a 2016-ra célul kitűzött nyereséghez.

A Deutsche Post DHL Vállalatcsoport a 2016-ot követő időszakra vonatkozóan is fenntartja célkitűzéseit: a 2013–2020 közötti időszakra továbbra is több mint 8%-os éves üzemi eredmény-növekedéssel számolnak (kumulált éves növekedési ráta). A DHL divíziók várhatóan évi átlag 10%-os EBIT-növekedéssel járulnak hozzá az eredményjavuláshoz. A PeP divízió üzemi nyeresége a várakozások szerint évi mintegy 3%-kal nő átlagosan. Ezen felül a Vállalatcsoport azt is célul tűzte ki, hogy a Vállalatközpont költségei és az egyéb költségek 2020-ra a konszolidált árbevétel kevesebb mint 0,5%-át tegyék ki.

 A 2015-ös pénzügyi évben a várakozásoknak megfelelően alakult a nyereség

A konszolidált árbevétel 2015-ben az előző évihez képest 4,6%-kal, 59,2 milliárd euróra nőtt (2014: 56,6 milliárd euró). A DHL divíziók 5,3%-os, a PeP divízió pedig 2,8%-os növekedéssel járult hozzá az árbevételek emelkedéséhez. A németországi csomagszolgáltatási üzletág és a nemzetközi expressz üzletág ismét dinamikus növekedést produkált. A Vállalatcsoport pozitív árfolyamhatásokkal korrigált szerves árbevétele megközelítőleg az előző évivel azonos szinten maradt (-0,4%). Az egyéb tényezők – például az alacsonyabb üzemanyag-pótdíj és a Supply Chain üzletág egyik ügyfélszerződését (NHS) érintő bevételelszámolás-változás – miatti korrekciókat követően az árbevétel az előző évihez képest 2,6%-kal növekedett.

Az EBIT a 2015-ös pénzügyi évben 2,41 milliárd eurót tett ki (2014: 2,97 milliárd euró); ezzel sikerült elérni a módosított nyereség-előrejelzésben meghatározott minimum 2,4 milliárd eurót. A postai-, e-kereskedelmi- és csomagszolgáltatásokkal foglalkozó (PeP) divízió 1,1 milliárd euróval járult hozzá az EBIT-hez (2014: 1,3 milliárd euró), a DHL divíziók pedig 1,66 milliárd euró üzemi nyereséget termeltek (2014: 2,02 milliárd euró). A fenti teljesítménnyel a PeP és a DHL eredményei is megfeleltek a tavaly októberben közzétett várakozásoknak. A Vállalatközpont költségei és az egyéb költségek stabil szinten maradva megközelítőleg 350 millió eurót tettek ki.

A konszolidált EBIT előző évihez viszonyított 554 millió eurós, illetve 18,7%-os (2,41 milliárd euróra) csökkenése főként az egyszeri költségek hatását tükrözte, többek között egy 336 millió eurós tételt, amely nagyrészt a Global Forwarding üzletág IT-megújításával kapcsolatos leírásoknak és tartalékképzéseknek volt köszönhető. A 2015 októberében bejelentetteknek megfelelően a Vállalatcsoport ezen felül még 200 millió euró értékben számolt el egyszeri költségeket. Ebből 81 millió eurót a PeP és a Global Forwarding és a Freight divízió számolt el a harmadik negyedévben. Az év utolsó negyedévében a PeP divízió 57 millió euró összegű, az Express divízió pedig 66 millió euró összegű egyszeri költséget számolt el. A 2015-ös év folyamán a Vállalatcsoport jelentős beruházást tett, hogy felkészítse négy divízióját a 2020-ig tartó időszakra szóló stratégia sikeres végrehajtására.

Az adókulcs a várakozásoknak megfelelően kis mértékben, 16,4%-ra nőtt (2014: 15,5%). A konszolidált nettó nyereség 2015-ben 25,6%-kal, 1,54 milliárd euróra csökkent (2014: 2,07 milliárd euró). Az egy részvényre jutó nyereség hasonlóképpen csökkent, az előző évi 1,71 euróról 1,27 euróra esett vissza.

A cikk folytatódik, csatlakozz közösségünkhöz a Facebook-on is:

Osztalék: a Vállalatcsoport stabil 0,85 eurós osztalékot javasol

A Vállalatcsoport tavalyi üzemi eredményeinek fényében az Igazgatótanács és a Felügyelőbizottság a május 18-i Részvényesek Éves Közgyűlésén a tavalyi évhez képest változatlan, részvényenkénti 0,85 eurós osztalékra tesz majd javaslatot. Amennyiben a részvényesek jóváhagyják, a Vállalatcsoport összesen 1031 millió eurót fizet ki osztalék formájában. Az egyszeri hatásokkal korrigált konszolidált nettó nyereséget tekintve a javasolt osztalék 46%-os osztalékfizetési hányadot jelent. Ezzel a hányaddal a vállalat bőven beleesik a 2010-ben bevezetett pénzügyi stratégiában meghatározott 40–60%-os sávba.

Ezzel egyidejűleg – a jelentős volumenű szabad pénzeszközállomány és az üzemi eredmények várható javulásának fényében – az Igazgatótanács és a Felügyelőbizottság egymilliárd eurós részvény-visszavásárlási programot jelentett be.

 2015 negyedik negyedéve: erős utolsó negyedév, melyben a PeP divízió kétszámjegyű EBIT-növekedést ért el

A negyedik negyedévi árbevétel az előző évihez hasonlóan alakult, mindössze 0,2%-ot csökkent, így 15,3 milliárd euró lett (2014: 15,4 milliárd euró). A Vállalatcsoport pozitív árfolyamhatásokkal korrigált szerves árbevétele 3,3%-kal maradt el az előző évitől. Az alacsonyabb üzemanyag-pótdíjak mellett a fentiekben már említett, Supply Chain üzletág egyik ügyfelét érintő szerződésmódosítás is negatívan hatott az árbevételre. Az egyesült királyságbéli Nemzeti Egészségügyi Szolgálattal (NHS-sel) fennálló szerződést érintő árbevétel-elszámolási változás 465 millió euróval csökkentette a konszolidált árbevételt a negyedik negyedévben.  A Vállalatcsoport fent említett összes pozitív és negatív hatással korrigált árbevétele a 2015. október–december közötti időszakban az előző év azonos időszakához képest 2,3%-kal nőtt. Ezen belül különösen biztató volt a 12%-os bevétel-növekedést elérő e-kereskedelmi- és csomagszolgáltatásokkal foglalkozó üzletág teljesítménye.

A csoportszintű EBIT 5,7%-kal, 957 millió euróra nőtt 2015 negyedik negyedévében (2014: 905 millió euró). Az üzemi eredményeket tekintve ez volt az eddigi legjobb negyedéves eredmény a Vállalatcsoport történetében[1]. A PeP divízióban 14,6%-kal, 487 millió euróra nőtt az EBIT (2014: 425 millió euró), ami elsősorban a csomagszolgáltatásokkal és e-kereskedelemmel foglalkozó üzletág decemberi ünnepi időszakban elért sikereinek tulajdonítható. Az Express divízióban az üzemi eredmény 8,3%-kal, 319 millió euróra csökkent (2014: 348 millió euró) a korábban már említett 66 millió euró összegű egyszeri költség elszámolása miatt. Az EBIT 10,6%-kal haladta meg az említett költséggel korrigált előző évi adatot. A Global Forwarding és Freight divízió EBIT-je 39,4%-kal, 99 millió euróra nőtt (2014: 71 millió euró), legfőképpen a nyereségnövelést szolgáló intézkedések megvalósításának köszönhetően. A Supply Chain divízió üzemi nyeresége 9,3%-kal, 176 millió euróra nőtt (2014: 161 millió euró). Az optimalizálási program első pozitív eredményei és az ingatlan-tranzakciókból befolyó magasabb összegű bevételek bőven ellensúlyozták a 39 millió eurót kitevő átszervezési költségeket.

A negyedik negyedévben a konszolidált nettó nyereség 4,7%-kal, 670 millió euróra nőtt (2014: 640 millió euró), főként az EBIT növekedésének köszönhetően. Ez 0,55 euró összegű egy részvényre jutó nyereséget eredményezett (2014: 0,53 euró).

Tőkeberuházások: a Vállalatcsoport további jelentős beruházásokkal erősíti meg a növekedés alapjait

A jövőbeli növekedés alapjainak további erősítése érdekében a Vállalatcsoport 7,9%-kal növelte a beruházásokra fordított összeget, amely így 2015-ben elérte a 2,02 milliárd eurót (2014: 1,88 milliárd euró). Ez az összeg megfelel a mintegy 2,0 milliárd eurós előrejelzésnek. A beruházások mind a négy üzletágban, a Vállalatcsoport hosszú távú növekedésre való felkészítését szolgálták. A Vállalatcsoport például továbbfejlesztette belföldi és nemzetközi csomagszolgáltatási infrastruktúráját, az Express üzletágban pedig modernizálták a repülőgépflottát, valamint kibővítették a globális és a regionális központokat. A Vállalatcsoport 2016-ban mintegy 2,2 milliárd eurót tervez beruházásokra fordítani.

 Cash flow: Nagyon erős év végi teljesítmény 2015-ben

A vállalat nagy sikerrel összpontosított a pénzeszköz-teremtésre 2015-ben: a működési cash flow az előző évihez képest 13,3%-kal, 3,44 milliárd euróra nőtt. A Vállalatcsoport szabad pénzeszközeinek állománya 1,72 milliárd euró emelkedett; ez nemcsak az előző évben regisztrált 1,35 milliárd eurót haladja meg, hanem teljesíti azt a célkitűzést is, miszerint fedeznie kell a 2015-re kifizetendő 1,03 milliárd euró összegű osztalékot. A pozitív trend elsősorban a működő tőkéből származó magasabb pénzbevételeknek tudható be.

Az erős cash flow eredményeknek köszönhetően a nettó adósságállomány mintegy 400 millió euróval, 1,1 milliárd euróra csökkent az év végére.

Supply Chain üzletág: már látszanak az optimalizálási program első pozitív hatásai

A Supply Chain üzletág árbevétele 7,2%-kal, 15,8 milliárd euróra nőtt a 2015-ös pénzügyi évben (2014: 14,7 milliárd euró). Ez a fejlemény a pozitív árfolyamhatásoknak, az alacsonyabb üzemanyag-pótdíjaknak, valamint az egyesült királyságbéli Nemzeti Egészségügyi Szolgálattal (NHS-sel) fennálló szerződést érintő, negyedik negyedévi árbevétel-elszámolási változásnak tudható be. Ez utóbbi egyébként 465 millió euróval csökkentette a divíziószintű árbevételt. A fentiekben ismertetett összes pozitív és negatív hatással korrigált árbevétel 2,7%-kal haladta meg az előző évit. A 2015-ös év folyamán a Supply Chain üzletág mintegy 1,35 milliárd euró összértékben kötött szerződéseket új és már meglévő ügyfelekkel.

A januártól decemberig tartó időszakban az üzemi nyereség 3,4%-kal, 449 millió euróra csökkent (2014: 465 millió euró). A divízió optimalizálási programjával kapcsolatos mintegy 150 millió euró összegű tervezett átszervezési költséget szinte teljes egészében sikerült ellensúlyozni. A program pozitív hatásai a negyedik negyedévben már láthatóak voltak. A pozitív hatások mellett az ingatlan-tranzakciókból befolyó magasabb összegű bevételek is hozzájárultak az egyszeri költségek ellensúlyozásához.

[1] A Postbank nyeresége nélkül
Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!