8 ok, amiért a webáruházaknak megéri a logisztikai folyamatok kiszervezése

0

Az elmúlt évben az e-kereskedelem robbanásszerű növekedésen esett át, az egyik legnépszerűbb vállalkozási forma lett a webáruház nyitása. A fulfillment a webáruházak teljes logisztikai háttérfeladatainak ellátását, végrehajtását jelenti. Ez nem csak az árukészlet raktározására terjed ki, hanem a megrendelések fogadására, összekészítésére, csomagolására és akár kiszállítására is. A webáruház üzemeltetés egyik legfontosabb pillérének kiszervezése nehéz és fontos döntés. Összeszedtünk 8 okot, ami segít az elhatározásban és a döntés meghozatalában.

1. Idő

A beérkező rendelések feldolgozása, az azoknak megfelelő csomagok összeállítása, szakszerű csomagolása, szállításra való előkészítése rendkívül munkaidő igényes folyamat. A fulfillment szolgáltatás igénybevételével folyamatos a real-time készletnyilvántartás, a leltározásért és a nyilvántartás pontosságáért a szolgáltató felel. A betárolás nehézségei, a visszáru kezelése, az esetleges hiányzó dokumentáció, EAN kódok ellenőrzése és pótlása hosszú órákat vehet el. Fulfillment szolgáltatás igénybevételével ez az idő megspórolható és másra fordítható. A webáruház életében számtalan olyan döntési helyzet van, ahol mindenképpen jelen kell lennie egy vezetőnek, a logisztika azonban nem ez a terület, hiszen ott az elvárás a kiszámítható, pontos és gyors teljesítés, egyedi döntésre nincs szükség.

2. Helytakarékosság

A legtöbb webáruház saját raktárhellyel indul, ahol a termékek átlátható tárolása egyre nehezebbé válik. A nem szakszerűen kialakított raktárakban való munka rengeteg időt és energiát vesz el, nehézzé teszi a komissiózást (az egy rendeléshez tartozó termékek összekészítését) és a nyilvántartást. A saját raktár mérete rugalmatlan, a hely szűke a növekedés gátja lehet vagy többlet költséget okoz az év jelentős részében a kihasználatlan üres terület. A szakszerűtlen tárolás a termék sérülését is okozhatja. Egy saját raktárban általában nem tudjuk maximálisan kihasználni a teret sem vízszintes, sem függőleges irányban. A fulfillment szolgáltatással nem csak a szigorúan vett raktárhelyet spóroljuk meg, de a betárolás, a csomagolás és rendelés összekészítés helyszíneit is, valamint minden ehhez kapcsolódó tevékenységet kiszolgáló helyiséget is (csomagolóanyag-raktár, árukiadó és áruátvevő stb.).

3. Rugalmasság

Akár a cég növekedéséhez igazodva, akár szezonális jelleghez alkalmazkodva a fulfillment szolgáltató arra törekszik, hogy a lehető legpontosabban teljesítse a webáruházak igényeit. Egy logisztikai központban eleve többfajta termék tárolására, speciális csomagolására vannak felkészülve, így ezen igények is könnyebben kielégíthetőek.

4. Gyorsaság

A megrendelések feldolgozása folyamatos, a beérkezés után rögtön elindul a teljesítés. A feljebb már említett időnyereség nem csak abban mutatkozik meg, hogy az adott folyamatot nem saját magunk végezzük, hanem abban is, hogy az adott folyamat a speciálisan erre kialakított térben és eszközökkel gyorsabb és pontosabb. Egy szobából kialakított tárolóban és egy modern raktárban történő árugyűjtés folyamata és időigénye szinte összehasonlíthatatlan. A fulfillment központ gyorsabban és kedvezőbb áron tud kiszállítást biztosítani a nagyobb volumen és központi lokáció miatt, így a lehető leghatékonyabban jut el a rendelés a vásárlóhoz.

5. Pontosság

Egy szakszerű kialakított raktárban, ahol az árukészletért a szolgáltató felel, a megrendelések feldolgozásának és összekészítésének pontossága is nagyobb, robotizált rendszerek esetében pedig gyakorlatilag hibamentes. A gyorsaság és a pontosság együttesen közvetlen hatással van a vásárlói elégedettségre, hiszen hamar és hiba nélkül ahhoz a termékhez jut, amit rendelt. A pontosság nem csak a vásárló felé adott, hanem a belső elszámolásokban is. A naprakész készletnyilvántartás segíti a pénzügyi tervezést, biztos alapot ad a kiszámítható, kellemetlen meglepetések nélküli működéshez.

6. Modern technológia

A logisztika egy nagyon gyorsan változó és fejlődő területe a gazdaságnak. Új raktározási és informatikai rendszerek, egyre fejlettebb robotizált megoldások jelennek meg, amik még hatékonyabbá tehetik a raktározási folyamatokat. Ezen rendszerek kiépítése, fejlesztése, karbantartása meghaladja egy átlagos webáruház lehetőségeit, nem csak tőkeigényben, de szakértelemben is. A kiszervezett fulfillment igénybevétele esetén a logisztikai folyamatok fejlesztése a szolgáltató feladata és érdeke. Ennek köszönhetően akár a legkisebb webáruházak is ugyanolyan modern, hatékony és robotizált logisztikai folyamatokat tudnak alkalmazni, mint a legnagyobb e-kereskedelmi vállalatok, így nem kerülnek ezen a téren versenyhátrányba velük szemben.

7. Megtérülés (megtakarítás)

A fulfillment szolgáltatás pénzbe kerül, általában ez csomagonként előre számítható nagyságrendű összeg. A már felsorolt előnyök munkaerőt és időt szabadítanak fel, növelik a logisztika hatékonyságát, gyorsaságát és pontosságát. Tehát a meglévő ügyfélkör elégedettsége úgy nő, hogy közben többlet idő és energia fordítható a webáruház más területeire. Átlagosan 30-50%-os megtakarítás érhető el a webshop logisztika kiszervezésével, azon felül, hogy az eddig a termékek beszerzésére, címkézésére, nyilvántartására, raktározására, a megrendelések kezelésére, összekészítésére, csomagolására és futárhoz juttatására szánt nem kevés munkaidő más tevékenységre fordítható, ami már önmagában is hatalmas segítség.

8. Új dimenzió a webshop számára

A webshop logisztika kiszervezése új távlatokat nyit egy webáruház életében. Nem csak a munkaszervezés változik meg egy nagyon fontos partner bevonásával, hanem a vállalkozás szemlélete és lehetőségei is. A logisztikai folyamatok jelentette növekedési plafon eltűnik és a napi ügymenet jelentős idejét kitevő folyamatok jelentette teher megszűnik. Olyan a vállalkozás további fejlődését eredményező tevékenységekre marad megfelelő mennyiségű idő, amikre korábban nem.  A megfelelő logisztikai partner kiválasztása ezért is fontos, mert a vállalkozásunk jövőbeni  sikerének jelentős része rajta is múlik.

+1 Kényelem

Gazdasági döntés esetén a kényelem általában nem szempont, de ha az együtt jár a kedvező ajánlattal, akkor segít a döntésben. Kevesen indítanak webshopot úgy, hogy kedvelt időtöltésük legyen a raktárban való keresgélés, számolás, a csomagolás vagy a szállításra előkészítés. A kötelező, de nem annyira kedvelt tevékenységektől való megszabadulás sokszor már önmagában megéri.

Fulfillment szolgáltatás esetén csökken a stressz, munkaidő és energia szabadul fel. A kezdeti időkben ezt egészen biztosan érdemes a cég fejlődésére fordítani, de csak a saját döntésünk, hogy a felszabaduló időt családunkra, barátainkra, saját feltöltődésünkre használjuk-e. Kevesebbet kell aggódni a webshop működése miatt pihenés vagy betegség esetén, ami jelentős biztonságérzetet ad.

A napi munkamenet úgy lesz nyugodtabb, kellemesebb, hogy közben növekszik a webshop hatékonysága ezért a bevétel növekedése is valószínűsíthető.

A fulfillment szolgáltatás igénybevétele egyszerre segíti a webáruház üzemeltetőjének napi munkavégzését és vállalkozás hatékonyságának a növekedését. A nem hatékony és monoton folyamatoktól való megkönnyebbüléssel együtt a növekedés egyik legfontosabb gátja is eltűnik. A logisztika egy számítható költségszint mellett rugalmassá válik.

A logisztikai problémákra a megoldásokat segít megtalálni egy logisztikai konzultáció. A Boxy fulfillment szakértői segítenek felmérni a jelenlegi folyamatokat és megtalálni a személyre szabott megoldásokat is.

Egy fejlődő webáruház esetében ezért általában nem az a kérdés, hogy megéri-e a fulfillment szolgáltatás igénybevétele, sokkal inkább az, hogy miként tud felkészülni a logisztika kiszervezésére.

 

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!