A Küldönc futár program

0

A Küldönc létrejöttében a legfontosabb szerepet a csomagküldő és futárszolgálatoknak készült programra támasztott igény játszotta 2010-ben. A Mav-IT Kft. ekkor kapott egy (akkor még egyedi) szoftver fejlesztésére megbízást a futár piac egyik gyorsan növekvő szereplőjétől, akinél a növekedést mást észrevehetően gátolta a megfelelő szoftveres támogatottság hiánya. Az azóta már a magyarországi csomagküldő és futárszolgálatok között elterjedt terméket először csak egy futárszolgálat kezdte használni, és velük együtt fejlesztettük ki a legfontosabb alapfunkciókat. Az univerzális használhatóság okán a termék egy webes applikáció, aminek van egy komplex felülete a diszpécser részére, egy az ügyfelek részére, és egy webes a futárnak. (Ez utóbbit mára felváltani látszik egy Android applikáció, de erről lejjebb.) Ügyfeink igénye szerint kifejlesztettünk egy ún “WIM”-et, azaz web integrációs modult, ami az ügyfél weboldalába építve lehetővé teszi az adhoc ügyfelek csomagfeladásait a weboldalon.

A Küldönc főbb funkcióit a legkönnyebben az alábbi felsorolásban tekinthetők át.

A program komplexitása miatt a lista nem teljes, további apró – de annál hasznosabb – funkciókat talhat a felhasználó elrejtve használat közben. A Küldöncbe három módon kerülhetnek feladott csomagok:

 1. Telefonon, közvetlenül a diszpécsernek. Ebben az esetben ő rögzíti a csomag minden paraméterét az adminisztrátor felületen. Új és régi ügyfelek is élhetnek a lehetőséggel, ez máig a legelterjedtebb feladási mód.
 2. Az ügyfél felületen keresztül. Itt a szerződött, “törzsügyfelek” rendelnek, akikkel folyamatos kapcsolatban vannak, és rendszeres a megrendelés. Egyre elterjedtebb a használata, mert nem csak feladni lehet a csomagokat itt, hanem követni is (szó szerint követhető: látni lehet, Google térképen, ahogyan a csomag vándolor a célhoz), ráadásul elmenthetjük a kedvenc címeket, csomagcimkét nyomtathatunk innen és a számlákat is letölthetjük. Az ügyfél felület reszponzív, azaz használható asztali számítógépről (laptopról), tabletről, vagy okostelefonról is.
 3. A WIM segítségével a weboldalról olyan új ügyfelek is rendelhetnek futárt, akik még nem rendelkeznek szerződéssel. Ilyenkor meg kel adniuk az alapadatokat, és egy perc alatt már meg is rendelték a futárt. A csomag követése természetesen ebben az esetben a továbbiakban elektronikusan nem követhető.

A Küldönc futár szoftver (a teljesség igénye nélkül) az alábbi funkciókkal rendelkezik:

 • Új, még le nem adott megrendelések előrejelzése – amikor az ügyfél elkezdi rögzíteni a saját felületén a csomag paramétereit, a diszpécser már látja a készülő rendelést.
 • Új megrendelések kiosztása a futároknak Google térképen a címeik függvényében – a térképen láthatóak a futárok címei, és ennek tükrében adható nekik az új feladat, ezzel megkönnyítve a diszpécser dolgát. A rendszer figyeli az autók maximális raksúlyát, és figyelmeztet, ha újabb csomag felvételével túllépnénk a maximális raksúlyt.
 • Visszapattanó csomagok kezelése (újrapróbálkozás, vagy vissza a feladónak) – a futár a csomag meghiúsult leadásakor választhat az előzőleg rögzített indokok közül, hogy miért nem sikerült a csomag leadása.
 • Közvetlen kézbesítési és csomagfelvételi lehetőség a diszpécsernél – ha besétál valaki egy csomaggal a hónap alatt…
 • Több standard fuvardíj kezelése – a szolgáltatás árazását segítő funkció. Irányítószám-párokhoz is rendelhetők díjak, amik a csomag feladásakor automatikusan kitöltik a szolgáltatási díj mezőt, így megkönnyítik az árkalkulációt.
 • Futárok elszámoltatása utánvételi díjak, szolgáltatási díjak és okmány visszaforgatás tekintetében – pontosan követhető, hogy a futárnál pillanatnyilag mennyi pénz van, mely okmányokkal kell elszámolnia a diszpécser felé.
 • Napi szállítólisták kiállítása a futároknak, amin papíron is követhetik a napi feladataikat.
 • Tömeges csomag transzport csomaghelyek között (vonalkód olvasóval is), például autócsere esetére.
 • Export lehetőség más programok részére (CSV, Excel, PDF…)
 • Fuvarfajták kezelése (Normál, oda-vissza, körfuvar és csillagfuvar). Egyszerre rögzíthető és árazható a körfuvar, és az oda-vissza (retúr) fuvar. Ezáltal kedvezményt adhatunk azoknak az ügyfeleiknek akik odavissza fuvart kérnek.
 • Tömeges csomagfelvétel CSV fájl segítségével. Ez nagyon hasznos funkció azoknak az ügyfeleiknek, akik napi többszáz, vagy több ezer csomagot adnak fel. (Mi is meglepődtünk rajta.) A CSV fájl exportálható SAB-ból, vagy bármilyen más ügyviteli szoftverből.
 • Többfajta statisztika (globális, megbízónkénti és futáronkénti) – hogy a vezetőség pontos képet kapjon a működésről.
 • SMS küldése az adminisztrátonak új megrendelés érkezésekor – ha néhány megrendelés érkezik csak naponta, és a diszpécsernek más feladata is van.
 • E-mail és SMS küldési lehetőség kézbesítési napon a címzettnek, tájékoztatván őt a csomag kézbesítéséről.
 • Utánvét visszautalás kezelése (csoportosan is). Így pontosan követhető, hogy mely utánvétek lettek már visszautalva, és melyek nem. Nincs többé elfelejtett, vagy duplikált utánvét-visszautalás!
 • Aktív számlázó modul esetén azonnali integrált számlázás – egy gombnyomásra. Megrendelésenként is számlázhat, vagy gyűjtőszámlát is vezethet amit minden hónap végén egyben számláz.
 • Szombati kézbesítés, üzemanyag felár, tranzakciós díj és biztosítás kezelése.
 • SMS küldése a futárnak a programból – sürgős értesítések esetén nem kell telefonálni, vagy a telefonon SMS-t gépelni, ráadásul így könnyebben követhető, hogy ki mikor milyen értésítést kapott.

Az alábbi táblázat megmutatja, hogy milyen további előnyöket biztosít az Android applikáció használata:

Küldönc Android applikáció

A Mav-IT Kft. webes szoftvertermékeit SaaS licenc keretében értékesíti. (Jelentése: Software-as-a-Service, azaz szolgáltatásként nem pedig egyszeri díjért megvásárolható termékként.)

Küldönc árak
Bővebb információ: mav-it.hu/kuldonc
Az android app linkje: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mav_it.kuldonc

 

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!