Az IVECO a fenntartható szállítmányozásért

0

Történelmet írt az IVECO a 67. Haszonjármű-IAA, a haszongépjármű-szakma legjelentősebb nemzetközi rendezvénye alkalmával. A márka száz százalékban dízelmentes beltéri kiállítási standján sorakoztatta fel alternatív hajtásrendszerű haszonjárművei teljes körű kínálatát, az alacsony károsanyag-kibocsátás bemutatóterületén (Low Emmission Area) várva látogatóit.

Az IVECO a házigazdája továbbá az „Energiaátalakulás a hosszú távon fenntartható jövő felé” („The energy transition towards a sustainable future”) kerekasztal-beszélgetésnek, illetve a szakma szakértői, az ügyfelek és a műszaki partnerek részvételével zajló, az energiaátalakulás kérdését és a kapcsolódó témákat megvitató workshopoknak is.

Pierre Lahutte, az IVECO márka elnöke a következőket mondta a márka standján tartott sajtókonferencia alkalmával: „Az IVECO az első gyártó a haszonjármű-IAA történetében, amely – járműveiben és azok felépítményeiben egyaránt – egyetlen dízelmotor nélkül jelenik meg standján. A szállítmányozási szakma változás alatt áll, amely során egyre nő a nyomás a dízelmotoron és mindinkább lendületet nyer az energiaátalakulás folyamata. Kiállítási standunk jól érzékelteti, hogy az IVECO elektromos hajtásrendszerű, illetve CNG- és LNG-üzemű járműveinek kínálata már ma is rendelkezésre áll, s minden alkalmazási területen a dízeljárművek életképes alternatívájával szolgál, a nagyvárosi színvonalas és alacsony energiaintenzitású személyszállítástól egészen a nehézkategóriájú távolsági fuvarozásig. Mindemellett a földgáz kiváló lehetőséget kínál a harmonikus átmenetre a biometán és a megújuló energiaforrások használata felé, amelyek immár nulla károsanyag-kibocsátás mentén nyithatnak utat a körkörös gazdasági megközelítés felé, amely során a negatív emisszió és a szénmegkötés is megvalósíthatóvá válhat.”

Ugyancsak megjelenik a kiállítási standon, illetve megszólalt a sajtókonferencia alkalmával a Shell globális energiaszolgáltató, amely szintén osztja az IVECO azon meggyőződését, hogy a szállítmányozás „szénmentesítése” üzemanyagok és technológiák széles palettáját igényli. Együttműködésük részét képezi a németországi elektromos és földgáz-töltőhálózat fejlesztésének elősegítése is, a Shell pedig egy CNG/LNG, illetve egy elektromos töltőállomást is bemutat a standon.

Az IVECO olyan energia-összetételben mutatta be hosszú távon fenntartható szállítmányozási megoldásait, amely a legkülönbözőbb alkalmazások igényeinek is megfelel. A márka fontosnak tartja az elektromos hajtás szerepét, különösen olyan magas színvonalú alkalmazásokban, mint a személyszállítás, s elsősorban a városközpontok alacsony sebességek, kis energiaintenzitás és gyakori megállások jellemezte forgalmában. A másik kulcsfontosságú energiaforrás a földgáz, amely immár jól bevált megoldást kínál a hosszú távon fenntartható személy- illetve teherszállításra. Kiállítási területén és workshopjai során az IVECO egyaránt ki kívánja emelni a földgáz jelentős környezetvédelmi előnyeit, amely komoly mértékben csökkentheti a leginkább szennyező hatású anyagok kibocsátását. Ennek mértéke a nitrogén-dioxid (NO2) esetében 90, a részecskeemisszióban 99, míg a szén-dioxid-kibocsátásban (CO2) 10 (földgáz), illetve akár 95 százalékot (biometán) is elérhet (well-to-wheel).

Az IVECO standjának látogatói több példán győződhettek meg róla, hogy a körkörös gazdaság immár valósággá vált. Ilyen Lille városa, ahol az IVECO kommunális hulladékból előállított biometánnal hajtott CNG-autóbuszainak flottája üzemel vagy épp a Pot au Pin, az Air Liquide és a Carrefour mezőgazdasági hulladékból fejlesztett biometánra épülő projektje, illetve a világ legnagyobb, a Biokraft által létesített biogázüzeme Norvégiában.

A városközpontok tömegközlekedésére a márka elektromos megoldásai tekinthetők meg a standon: a nulla károsanyag-kibocsátású Daily Electric minibusz, amely a 2018-as „Nemzetközi Év Kishaszonjárműve” („International Van of the Year 2018”) díjjal kitüntetett, hosszú távon fenntartható üzemű Daily Blue Power család tagjaként tökéletes megoldás a belvárosok araszoló (stop-and-go) forgalmában arra a bizonyos „utolsó kilométerre”; a legfejlettebb akkumulátortechnikával ellátott Heuliez Bus GX ELEC tisztán elektromos hajtásrendszerű autóbusz; valamint az IVECO BUS Crealis In-Motion-Charging új generációja, amely a felsővezetékes táplálást fedélzeti akkumulátoros energiatárolással és menet közbeni töltéssel
kombinálja, s egyaránt elnyerte a „Város” kategóriában a 2019-es „Év Hosszú Távon Fenntartható Üzemű Autóbusza” („Sustainable Bus of the Year 2019”), illetve a „Move Green” energia-környezet kategóriában a „Közösségi Közlekedés Innovációs Díjat” („Public Transport Innovation Award”) a 2018-as párizsi Európai Mobilitási Kiállításon (European Mobility Exhibition).

A városkörnyéki tömegközlekedés számára a CNG a megoldás, a standon az IVECO BUS Crossway Low Entry Natural Power, a 2018-as „Év Hosszú Távon Fenntartható Üzemű Autóbusza” („Sustainable Bus of the Year 2018”) képviseli, amely tetőszerkezetébe épített üzemanyagtartály-konstrukciójával és akár 600 kilométeres
hatótávjával tűnik ki. A városi és városkörnyéki áruszállítás céljaira az IVECO a Daily Blue Power család tagjaiként a Daily Natural Power különböző modelljeit állítja ki, amelyek közül négy a kategóriában egyedülálló Hi-Matic sebességváltóval készült. A Daily HiMatic Natural Power, az első 3,0 literes CNG-motorral és nyolcfokozatú automata sebességváltóval kínált könnyűkategóriájú haszongépjármű. A kiállított járművek a Daily Blue Power család széles palettájával lefedhető sokrétű alkalmazásokat mutatják be: egy alváz-fülke Lecapitaine hűtőfelépítménnyel a Le Petit Forestier, Európa vezető hűtőhaszonjármű-kölcsönzője flottájából; egy héttonnás alváz-fülke Junge platófelépítménnyel és elhúzható ponyvával; egy a Fassi által felépítményezett alváz-fülke Maxicargo billenőpótkocsival és daruval Párizs városa számára; egy Kerstner mélyhűtő-felépítménnyel szerelt, „40th Anniversary Limited Edition” dekorációjú, illetve egy Spier csomagkézbesítő kialakítású, a Garage Italia Custom egyedi dekorációjával ellátott zárt áruszállító, egyaránt a Daily születésnapjára.

A városi és helyközi szállítás céljaira a CNG a megfelelő technika, amely a nagyobb távolságokon is gazdaságos szállítmányozás és a belvárosi kiszállítások összetett igényeinek is megfelel. Az IVECO két kommunális feladatokra összeállított Eurocargo tehergépkocsit mutat be, mindkettőt CNG-üzemű motorral, amelyek már ma, azaz egy évvel hatályba lépésük előtt megfelelnek az Euro 6 D károsanyag-kibocsátási
szabvány előírásainak. Az egyik kiállított jármű három oldalra billenthető Meiller felépítménnyel rendelkezik. A másik az IVECO és egyik technikai partnere a teherautó, illetve felépítménye károsanyag-kibocsátásának együttes mérséklését célzó együttműködésének eredménye, a Johnston Engineering seprőgép-felépítménye a teherautó-alváz CNG-üzemű motorját kombinálja hidrosztatikus hajtással, drasztikusan csökkentve károsanyag-kibocsátását a hagyományos, a seprőgép üzemeltetésére egy
második – már kevésbé vagy akár egyáltalán nem szabályozott – dízelmotort alkalmazó tehergépkocsi-alapú seprőgépekéhez viszonyítva.

Hasonlóképpen a szakmában elsőként készült el az IVECO és a Carrier Transicold partneri együttműködésében az új 26 tonnás, 400 lóerős Stralis NP alváz-fülke és a Frappa a Carrier Supra® CNG technikával szerelt felépítményének együttese. E merőben új megoldás röviden: száz százalék földgáz, nulla százalék dízel és száz százalék hűtőfelépítményes teherautó. Ellentétben a szabályozott hőmérsékletű áruk szállítására készült hagyományos teherautókkal, amelyek két dízelaggregáttal – egy a tehergépkocsi hajtására, egy jóval kevésbé szabályozott pedig a hűtőkompresszor működtetésére – üzemelnek, ez a Stralis NP kizárólag sűrített földgázt (Compressed Natural Gas; CNG) használ. A jármű és a hűtőberendezés itt egyaránt hármas hatású katalizátorral ellátott, sztöchiometrikus földgázüzemű motorral működik, az eredmény pedig különösen alacsony, jóval az előírt határértékek alatti nitrogén-dioxid- (NO2) (90 százalékkal a dízelmotoré alatt) és részecske-emisszió (mínusz 99 százalék), míg a szén-dioxid-kibocsátás biometán esetében akár 95 százalékkal is mérsékelhető.

A távolsági alkalmazásokra az LNG az IVECO megoldása. Ebben a szektorban a márka vezető pozíciót vívott ki Stralis NP modelljével, azaz a piac első kifejezetten a távolsági szállítmányozás igényeire kifejlesztett, földgázüzemű tehergépkocsicsaládjával, s különösképpen annak Stralis NP 460 tagjával, amelyet tavaly
decemberben az „Év Alacsony Szén-dioxid-kibocsátású Tehergépkocsija” („Low Carbon Truck of the Year”) díjjal ismertek el az Egyesült Királyságban. Ugyanebben a szegmensben,  ám egy másik fontos együttműködés keretében az IVECO egy további, a szakmában szintén elsőként alkalmazott megoldást is bemutat: az egyedülálló, 400 lóerős Stralis X-WAY Natural Power a CIFA elektromos betonkeverő-felépítményével száz százalékban dízelmotor és gázolaj nélküli megoldást kínál. A teherautó üzemanyaga bio-CNG és a CIFA hálózatról tölthető (plug-in) hibridhajtású Energya betonkeverő-felépítményével szerelték fel. Utóbbi elektromos motorját lítiumion-akkumulátor táplálja, s a jármű lassulásai során működésbe lépő mozgásienergia-visszatáplálási rendszert (Kinetic Energy Recovery System) is tartalmaz.

A stand további Stralis NP modelljei között szerepel az első 460 lóerős, cserefelépítményes LNG-üzemű tehergépkocsi az SDG/Spier felépítményével a Fraikin bérautó-flottája számára, az első 6×2 hajtásképletű LNG-nyergesvontató 750 kilométer, illetve egy 4×2-es LNG-vontató 1600 kilométer hatótávval, valamint egy
csökkentett alvázmagasságú, ugyancsak LNG-üzemű nyergesvontató 1150 kilométeres hatótávval. Az alacsony károsanyag-kibocsátás száz százalékban dízelmentes bemutatóterületén (Low Emmission Area) kiállított minden jármű kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy az IVECO és partnerei hűek a hosszú távon fenntartható szállítás megoldásairól szóló ígéretükhöz.

Forrás: DanubeTruck

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!