Csomagszállítás nagyban és kicsiben: hogyan működik

0

A csomagküldés átszövi a mindennapjainkat, legyen szó internetes kereskedelemről, vagy a rokonoknak, barátoknak, esetleg üzleti célból történő küldeményfeladásról. Futárcég szolgáltatásait vesszük igénybe kis és nagy küldemények feladásakor, valamint belföldi vagy külföldi csomagszállítás esetén, ezért készítettünk egy áttekintést a különböző méretű futárcégekről, azok előnyeiről, hátrányairól.

A csomagszállító cégek típusai

Akár magánszemélyként, akár kereskedőként adunk fel csomagot, általában a legoptimálisabb ajánlatot kínáló futárcéget bízzuk meg a feladattal. Essen bármilyen méretű szolgáltatóra a választásunk, a különböző csomagszállítók eltérő előnyökkel bírnak.

Nagyobb, nemzetközi cégek

A nagy forgalmú, nemzetközi futárcégek a csomagokat gyűjtőszállítással kezelik, ami futószalagos szortírozást jelent. Mivel ez együtt jár a dobozok egymásra helyezésével, a csomagunk épségének biztosítása érdekében kifejezetten ügyeljünk a helyes csomagolásra. A nagy futárcégeknél találjuk a legtöbb lehetőséget: a kisméretűtől a nagyméretűn át a raklaposig bármilyen küldeményt szállítanak, ezért különböző típusú csomagok feladása esetén sincs szükség külön szolgáltató alkalmazására, hogy teljesüljön minden igényünk. Általában megbízhatóan, jól felépített rendszerrel dolgoznak, központi ügyfélszolgálattal.

Közepes, nagyobb flottával rendelkező cégek

A közepes méretű cégek jobbára belföldi hálózatok. Ha kis csomagok szállítására keresünk szolgáltatást, náluk találhatjuk az egyik legjobb árat. Az induló webshopokat egyedi ajánlatokkal támogatják, a magánszemélyeket pedig személyre szabott szolgáltatásokkal segítik.

Csomagszállítás 1-2 autóval

A kis csomagszállító cégek autóval, vagy robogóval gyűjtik be a csomagot és legtöbbször azonnal leszállítják a címre. Olyan csomagfeladóknak ideális, akiknek nem túl nagy méretű a küldeményük és fontosnak tartják, hogy a futár személyesen gondoskodjon a csomagjukról, depó beiktatása nélkül. A főváros területén biztonságosan és hamar célba ér a kisebb szállítmány a robogós szállításnak köszönhetően.

Futárszolgálatok összehasonlítása

A futárszolgálatok ajánlatait összehasonlító weboldalak segítségével össze tudjuk vetni a legnagyobb csomagszállító cégek szolgáltatásait. A futárszolgálatokkal kötött együttműködések lehetővé teszik, hogy kedvezőbb áron vegyünk igénybe egy-egy szolgáltatást mintha azt egyenesen a cég weboldalán rendeltük volna meg.

Előnyök és hátrányok az egyes cégtípusoknál

A nagy futárcégek előnye, hogy országszerte több raktárral és jól kiépített infrastruktúrával rendelkeznek, így jó áron, a legmagasabb minőségben és hatékonyan nyújtják szolgáltatásaikat. A súlyosabb csomagok szállítását is vállalják, de alapvetően a jól és gyorsan kezelhető csomagok küldése a tartozik a fő szolgáltatásaik közé. A nagyobb futárszolgálatok között találunk olyanokat, akiknek a raklapos szállítás szerepel a fő profiljukban, velük a kifejezetten nagy csomagok szállítása lehetséges. A nagy szolgáltatók mennyiségi kedvezményeket is biztosítanak, azonban személyre szabott ajánlat igénye esetén érdemesebb a közepes és kisebb szolgáltatóknál is érdeklődni.

A közepes méretű futárszolgálatok előnye, hogy szolgáltatásaikat magánszemélyek és kisebb vállalkozások részére hozták létre személyre szabott szállítási igények teljesítéséhez. A kereskedőket, webáruházat üzemeltetőket kedvezményekkel támogatják. A törékeny árut kiemelten kezelik, a nagyobb cégekkel szemben, akik gyűjtőszállítással, gépileg válogatják őket. Hátrányuk, hogy nagy súlyú csomagokra kedvezőtlenebb ajánlatot biztosítanak.

A kis futárcégek azoknak előnyösek, akiknek fontos, hogy biztonságban tudják a kis méretű csomagjukat. Elsősorban Budapesten és az ország területén működnek, igény esetén és külön megállapodás keretében szállítanak külföldre. Előnyük, hogy a kisebb szállítmányokat akár azonnal eljuttatják a címre a robogós futárokkal, valamint egyedi, vagy V.I.P kérés esetén is rendelkezésre állnak. Az áraik borsosabbak személyre szabott kérések esetén, valamint a nagy szállítmányokat sem velük a leggazdaságosabb küldetni, cserében egyes szolgáltatók egyedi igényeket is teljesítenek (pl. virágcsokor, ajándékok, színházjegy beszerzése és kiszállítása, anyagbeszerzés, hivatali ügyintézés, bizalmi anyagok továbbítása).

Hogyan működnek ezek a csomagszállító cégek?

Amennyiben kisebb csomagszállító cégre esett a választásunk, a csomagfeladás első lépéseként jelezzük a feladási igényünket, melyben általában meg kell adnunk a csomag méreteit, illetve a felvétel, valamint a szállítás helyét. Ezt követően a futár a megadott időpontban átveszi tőlünk a feladásra szánt küldeményt, majd a kiválasztott szolgáltatás értelmében még aznap, vagy az elkövetkező napokban eljuttatja azt a címzetthez.

A nagyobb csomagszállító cégek esetében azonban több kézen megy át a folyamat: begyűjtik a feladni kívánt csomagot, elszállítják a központi depóba, ahol a gyűjtőszállítás részeként cím szerinti futószalagos válogatást végeznek, majd a csomagokat a regionális depókba szállítják, ahol elosztásra kerülnek a futárok között. A kiszállítás ezután kezdődik meg.
A fő különbség tehát a központosításban rejlik, azonban végeredményben mindenki azt szeretné, ha küldeménye a lehető legolcsóbban és leggyorsabban megérkezne a címre épségben.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!