Engem tulajdonképpen ez érdekel leginkább – interjú egy fiatal logisztikussal

0

Nehéz volt a pályaválasztás Tátrai Álmos, a DB Schenker magyarországi leányvállalatának tengeri szállítmányozási munkatársa számára, azonban egy ismert számítógépes játék, a Transport Tycoon megadta az első lökést a logisztika irányába. A szakember több munkahely után szeptembertől segíti a Schenker Kft. tengeri igazgatóságának munkáját, ahova egy két körös interjúsorozat után került. A társaságnál nagyon jól érzi magát, mert sok ügyféllel kerül kapcsolatba és több szállítmányt kezelhet, mint korábban, így rövidebb idő alatt nagyobb rutinra tehetett szert, a tapasztalt munkatársak évtizedes rutinja pedig nagyban megkönnyíti munkáját.

– Miért választotta a logisztikai pályát?         

– A gimnázium után a pályaválasztás nehéz feladat volt, mert igen szerteágazó érdeklődésem van és szívesen mentem volna tanárnak, érdekelt a matematika és nagyon szerettem rajzolni is. Mégis a legnagyobb örömet a Transport Tycoon nevű játékban leltem, ahol összetett szállítási hálózatokat építettem a kitermelés, a feldolgozás és a felhasználás helye között. Amikor a logisztikával és szállítmányozással először találkoztam első munkahelyemen, egy televízió gyárban, azonnal ráismertem, hogy engem tulajdonképpen ez érdekel leginkább.

–  Volt-e családi indíttatás?

– Édesanyám építészmérnök, édesapám pedig motoros- és vitorlás repülőoktatóként, kisgépes repülésirányítóként dolgoztak. Egy ház megtervezése, majd felépítése, vagy egy repülőverseny megszervezése 200 pilóta számára ma már nagyon is logisztikai feladatnak tűnik számomra, így hajlok rá, hogy azt mondjam, logisztikus családba születtem, noha rajtam kívül senki sem szállítmányozó.

–  A szakmán belül miért éppen a tengeri szállítmányozás mellett kötött ki?

– A tengeri szállítmányozásba igazából belecsöppentem, nem tudatos választás kérdése volt. Amit nagyon megszerettem benne, hogy az egyes operációs fázisokon belül igen nagy szabadsága van az embernek, hogy mit, mikor és hogyan csinál és szerintem ezt egy életen keresztül lehet finomítgatni, tökéletesíteni, stílust vinni bele.

– Mi motiválja munkája során?

– Számomra igen fontos a visszajelzés, hogy az ügyfél elégedett-e a munkámmal. Mivel sok partnerrel dolgozunk, így bőven kapok visszajelzést, jót és olykor rosszat is, ami bőségesen honorálja a segítőkészséget és sokat segít a fejlődésben.

– Ön most a multik világának résztvevője. Hogyan fogalmazná meg ennek a világnak a sajátosságait?

– Az első munkahelyem egy koreai multi cég volt, ahol a kultúrák találkozása nem volt feszültségtől mentes. A nyomás alatt nagyon felértékelődött az összetartás és a kölcsönös segítségnyújtás. Egy nagy szervezet részeként gyorsabban kialakul az integritás, a csapatmunka, a fiatalok gyorsabban és biztonságos környezetben szerezhetnek tapasztalatot és sikerélményeket. Amikor pedig elég felkészültek rá, egy nagy létszámú, nemzetközi szervezetben számos lehetőségük nyílik arra, hogy kibontakoztassák a tehetségüket vezetőként is.

– Munka mellett jelenleg is folytatja irányú tanulmányait. Mennyire van köszönő viszonyban az elmélet és a gyakorlat?

– Az iskolai tanulás sosem volt a kedvencem, a tantárgyi anyagrészek kis átfedésben vannak a gyakorlatban hasznos ismeretekkel, de segítenek átlátni a teljes folyamatot és néha, amikor releváns tárgyaim vannak a félév során nagyon jó érzés a gyakorlatban is kipróbálni a tanultakat. Az üzleti levelezés, üzleti etikett, integrációs ismeretek, az ellátási lánc menedzsment és szállítmányozás tárgyak ilyenek. Ez persze nagymértékben tanáraim érdeme.

– Külföldön is dolgozott, gondolkodott-e azon, hogy jobb lehetőségek reményében pálya- vagy ország-elhagyó lesz Ön is?

– Angliában és Spanyolországban dolgoztam egy-két évet. Mindenkinek ajánlom, mert jót tesz az önállóságnak és kialakul egyfajta biztonságérzet és önmagamba vetett hit, hogy egyedül is megállom a helyem a világban. Mindig pislákol bennem a kalandvágy, el tudom képzelni, hogy pár év külföldi tapasztalatot is szerezzek a szakmámban, például egy kikötőben, ugyanakkor Magyarország a szívem csücske és csak itt érzem otthon magam.

Fotó: Thomas Schwörer

Fotó: Thomas Schwörer

– Nemrég került sor az idei évi Logisztika Napja kezdeményezésre. Hallott már róla? Részt vett esetleg? Ha igen, mik voltak a tapasztalatai?

– Már korábban, 2012-ben és 2013-ban is részt vettem a logisztika napján, remek előadásokat hallgattam hozzáértőktől, beültem másik főiskola óráira, kapcsolatokat építettem, betekintést nyerhettem több cég működésébe is, a legutolsó alkalommal épp a Schenker Kft. korábbi telephelyét látogattam meg többedmagammal.

– Hogyan került a DB Schenkerhez?

– Egy gazdasági hetilap állásbörzéjén pályáztam meg egy pozíciót a vállalatnál, majd 2 körös interjút követően beválasztottak a tengeri igazgatóság csapatába, ahol nagyon gyorsan az események sűrűjében találtam magam.

– Miért választotta ezt a céget?

– A DB Schenkernél sok ügyféllel kerülök kapcsolatba és több szállítmányt kezelhetek, mint korábban, így rövidebb idő alatt nagyobb rutinra tehetek szert. Emellett a tapasztalt munkatársak évtizedes rutinjára támaszkodva a legösszetettebb problémákra is találunk szakszerű megoldást.

– Miben más a DB Schenker, mint a korábbi munkahelyei?

– Alig több mint fél éve dolgozom a vállalatnál, de az már feltűnt, hogy nagyobb mozgásterünk van a saját szállítmányaink ügyintézését illetően és kevesebb az adminisztrációs teher, több időt fordíthatunk az ügyfélgondozásra. A csoportvezetőm aktívan részt vesz a napi operációban ezért tisztában van vele, hogy milyen kihívásokkal kell megbirkóznunk és mindig számíthatunk a szakértelmére. A tengeri osztály nagyon szép és napfényes, a városon kívül a levegő is jobb és szerencsésnek érzem magam a kollektíva miatt is, barátságos hangulat uralkodik az irodánkban. A Schenker nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra; jótékonysági gyűjtést, véradást szervez, sporteseményeken való részvétellel népszerűsíti az egészséges életmódot. A cég nyitott a fejlesztésekre és a korábbi konvencionális irányvonalat egy sokkal újítóbb szellem váltja fel, amelynek előszelei már érezhetőek.

–  Mi a véleménye a mai fiatal tehetségekről és boldogulásukról a hazai környezetben, a szállítmányozás és logisztika területén?

– Gyorsan változnak a generációk és éppen nem sok kapcsolatom van a mai pályaválasztókkal, de nekik sem lett könnyebb a választás, mint nekem volt pár éve. Önismereti és személyiségfejlesztési szempontból különösen hasznosnak tartom a külföldi tapasztalatot, de nem gondolom, hogy menekülni kellene Magyarországról. Találni kell egy olyan szakmát, amit szívesen művel, és ami által szívesen művelődik az ember, egy jó képzést és egy olyan munkáltatót, aki elkötelezett az új generáció kinevelésében és befektet a munkavállalók fejlődésébe, a szükségesnél akár jobb körülményeket teremt a hatékony munkavégzéshez. Olvasni, fejlődni, egyre magasabb szintű igényeket kiszolgálni és támasztani magunkkal szemben, ez meghozza az eredményét és az itthoni boldogulást.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!