IAA Haszonjárművek 2018 kiállítás: hasznot termelnek a haszonjárművek

0

Stuttgart/Hannover – Továbbra is növekedési pályán halad a Bosch. A vállalat mobilitási üzletága az idei évben előreláthatólag négy százalékkal növeli árbevételét, ezzel az autógyártás növekedési üteménél kétszer nagyobb mértékben bővül. Ennek kapcsán minden negyedik eurót a haszonjárművek – a furgonoktól a 40 tonnás szerelvényekig – technikájával keresi a Bosch.

Különösen erősen növekszik a teherautók és a munkagépek megoldásaihoz kapcsolódó üzleti terület – itt 7-8 százalékos növekedés várható. A Bosch egy bővülő piacon tevékenykedik. A nehéz-teherautók értékesítése 2017-ben közel nyolc százalékkal nőtt Kínában, az Amerikai Egyesült Államokban 18 százalékkal, Indiában pedig 45 százalékkal (forrás: VDA). „A jövő áruszállításához a Bosch egyenlő mértékben kínál gazdasági és műszaki erőt” – mondja Dr. Rolf Bulander, a Robert Bosch GmbH mobilitási megoldások üzleti szektorának elnöke. A haszonjárművek hajtásláncaihoz kapcsolódó üzleti terület a növekedés egyik jelentős hajtóereje: 2017-ben a dízelmotorok befecskendezőrendszereinek értékesítése világszinten harmadával nőtt, Kínában pedig még ennél is erősebben – a következő években ez várhatóan egy magas szinten stabilizálódik. A Bosch mérnökei közül 2600 csupán a jövő haszonjárműveinek hajtásláncán dolgozik. Az év végére a mobilitási megoldások üzleti szektor több mint 54 000 kutatásfejlesztési munkatársat foglalkoztat majd – ötezerrel többet, mint az év elején.

Klímavédelem, levegőszennyezés, városiasodás vagy éppen a járművezető-hiány: nagy kihívások előtt áll a logisztikai iparág. Mindezt csak nehezíti, hogy 2040-ig további 50 százalékkal nő a szállítandó áruk mennyisége (forrás: Shell). „A közlekedési politika egyik legégetőbb kérdése, hogy miként tudjuk megóvni a környezetet, az embereket és az úthálózatot az áruszállítás növekedése ellenére” – mondja Bulander. A Bosch ehhez műszaki megoldásokat biztosít – nem csupán a motortérben, hanem a hálózatba kapcsolt szolgáltatásokkal a jármű egésze számára. „Olyan áruszállítást kívánunk megvalósítani, ami nem megterhelő” – teszi hozzá Bulander. A Bosch jövőképe: a jövő áruszállítása lehetőség szerint károsanyag-kibocsátás, baleset és stressz nélkül történik. E célok felé az út a haszonjárművek villamosításán, automatizálásán és hálózatba kapcsolásán át vezet.

A belső égésű motortól az üzemanyagcelláig: a Bosch energiával tölti fel a hajtásláncokat

Fontos mérföldkő a Bosch számára a haszonjárművek hajtásláncát hatékonyabbá tenni, és ezáltal csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást, valamint a szén-dioxid- és a nitrogén-oxid-kibocsátást. E cél elérése érdekében a Bosch továbbfejleszti a dízelmotort, valamint alternatív hajtáslánc-megoldásokon is dolgozik. „A haszonjárművek hajtásláncának fejlesztése még hosszú ideig egy többfrontos küzdelem marad. A villamosításukat is mindenképpen műszaki szempontból nyitott szemlélettel kell megközelíteni” – magyarázza Bulander. A 2025-ös évben az összes haszonjármű 80-90 százaléka még dízel meghajtású lesz. Ám már a 2030-as évtől minden negyedik új haszonjármű elektromos meghajtású lesz, Kínában pedig közel minden harmadik. „Aki biztosítani kívánja a nehézkategóriás áruszállítás jövőjét, annak nem szabad figyelmen kívül hagynia a megújuló forrásból származó árammal, szintetikus úton előállított alternatív üzemanyagokat, az úgynevezett e-üzemanyagokat” – teszi hozzá Bulander.

A Bosch azt tűzte ki maga elé célként, hogy világszinten vezetővé válik az elektromobilitás terén. Ennek érdekében biztosítja a megfelelő megoldásokat és a haszonjárművek villamosításának széles körű lehetőségeit kínálja – a teherhordó elektromos kerékpárok 36 voltos meghajtásától a kishaszonjárművek e-tengelyén át a 40 tonnás szerelvények üzemanyagcellás hajtásláncáig. Ez utóbbit a Bosch a Nikola Motor Company amerikai start-up vállalattal közösen fejleszti. Ezenkívül a Bosch a Weichai Power kínai haszonjárműmotor-gyártóval kötött stratégiai együttműködési megállapodást az üzemanyagcella közutakra alkalmassá fejlesztésére. A Bosch azonban nemcsak az új járműveket villanyozza fel, hanem utólag beszerelhető elektromos hajtásláncot is kínál – egy villamosított tengely formájában, amely félpótkocsikba építhető be. Ezzel fékezésnél visszanyerhető energia, ami biztosítja az áramot a félpótkocsi elektromos berendezései számára. A Bosch számításai szerint egy aggregátos hűtőfélpótkocsi esetében ezzel például akár évi 10 ezer euró megtakarítás is elérhető.

Megtanítja vezetni a haszonjárműveket a Bosch

A villamosítás mellett a haszonjárművek automatizálása egy másik jelentős növekedési terület. Mindkét témában a következő évtizedben évenkénti kétszámjegyű bővülés várható a piacon. Az önvezető járművek felé vezető úton a Bosch a vezetéstámogató rendszerekre támaszkodik. Egy baleset halálos kimenetelének valószínűsége kétszeresére nő, ha egy teherautó is érintett abban. A Bosch számára ez elég indok ahhoz, hogy minden eddiginél több vezetéstámogató rendszerrel segítse a járművezetők munkáját, és ezáltal fokozza a közlekedésbiztonságot. Kanyarodási asszisztens, holttérfigyelő rendszer és előrelátó vészfékrendszer segítenek megakadályozni a haszonjárművek baleseteit – ezekhez a Bosch többek között a szükséges radarérzékelőket kínálja.

A haszonjárművek automatizálása ezenkívül a szállítási iparág más kihívásaira is megoldást jelent: Már ma 50 ezer teherautó-vezetőre lenne szükség az Amerikai Egyesült Államokban, tíz éven belül ez a hiány várhatóan háromszorosára nő. Hasonló fejleményeknek lehetünk szemtanúi Európában is. A Bosch jelentős lehetőségeket lát a „központtól központig” automatizálásban – a logisztikai telepek közötti vezető nélküli ingázásban. E technológia a szállítási iparág egyszerre több problémájára is megoldást nyújthat. Növeli a fuvarvállalatok versenyképességét, fokozza a szállítási mennyiséget és a biztonságot is. A konvojozás – amikor a haszonjárművek rövid időközzel, szélárnyékban követik egymást – a Bosch számára az automatizálás egyik logikus következő lépése. Ez nemcsak a személyi költségeket csökkenti, hanem az üzemanyag-fogyasztást is, azonban fokozottabb követelményeket támaszt a törvényalkotókkal, a technikával és az infrastruktúrával szemben. A Bosch éppen ezért részese a fontosabb kutatási projekteknek az Európai Unióban.

Hálózatba kapcsolt logisztikai megoldások az autópályától a ház ajtajáig

Új hatékonyságot hoz a szállítási rendszerekbe a Bosch, és ezzel tehermentesíti a forgalmat, valamint a fuvarvállalatokat is. A jövő logisztikáját a Bosch kettős műszaki szakértelemmel alakítja ki – egyrészről széleskörű haszonjármű-iparági szaktudást, másrészről a dolgok internetének (IoT) mélyreható ismeretét hozza magával. „A Bosch hálózatba kapcsolt logisztikai megoldásokat kínál az autópályától a ház ajtajáig” – mondja Dr. Markus Heyn, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának haszonjármű-üzletágért felelős tagja. Európában és az Amerikai Egyesült Államokban már ma szinte minden új teherautó része az internetnek. Ehhez a Bosch a haszonjárműgyártóknak telematikai platformokat szállít, amelyek például szoftverfrissítéseket vagy akár prediktív diagnosztikát is lehetővé tesznek – és ezzel egyúttal új üzleti lehetőségeket nyit meg a hálózatba kapcsolt szolgáltatásokkal. A megfelelő érzékelők jóvoltából az olyan kritikus vagy éppen létfontosságú szállítmányokat, mint például a vérplazma, a vállalat szolgáltatóközpontjai már ma felügyelik – éjjel-nappal. Az irányítóközpontok évente körülbelül 40 ezer nagyértékű szállítmányra vigyáznak. Ezenkívül a Bosch a dolgok internete segítségével a küldemények követését is automatizálja. Az anyagok és a tárolók érzékelői továbbítják a pozíció-, a hőmérséklet- és a vibrációs adatokat a felhőbe. Ezzel a valós idejű logisztikával a fuvarszervezők az első ügyféltapasztalatok alapján több mint felével csökkenthetik a keresésre és készletezésre fordított erőfeszítéseket. Ezenkívül ezzel az újrafelhasználható tárolók rendelkezésre állása több mint 30 százalékkal nő. A hálózatba kapcsolással a Bosch fokozni kívánja az áruszállítás termelékenységét, és csökkenteni az úthálózat terhelését. „Villamosított, automatizált vagy hálózatba kapcsolt: a Bosch megoldásai hozzájárulnak ahhoz, hogy az áruszállítás ne érje el a növekedésének korlátait” – összegzi Heyn.

Forrás: Bosch

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!