Marketing vagy kommunikációs diploma? – Mire van nagyobb kereslet a munkaerőpiacon?

0

A felsőoktatási törvény folyamatosan változik, de továbbra sem mindegy, hogy mit és hol tanulunk. A szakmaválasztás az egész életünkre hatással van, meg kell azonban vizsgálni, hogy a kapott diploma mennyit ér majd a munkaerőpiacon, hol és milyen formában tudunk majd elhelyezkedni. A marketing és a kommunikáció a mai napig népszerű szaknak számít, csak az a kérdés, hogy melyikre van nagyobb kereslet, melyikkel helyezkedünk el könnyebben.

Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Diploma és a munkaerőpiac kapcsolata

A diploma értéke mindig a legfontosabb szempontok között van, ha az ember egyetemi tanulmányokat akar folytatni. Ez ugyanis hatással lesz arra, hogy milyen helyünk lesz a munkaerőpiacon, a diploma birtokában milyen átlagfizetéssel számolhatunk. Ennek ismeretében talán egyszerűbb lesz a mérlegelés, hogy milyen oktatási intézményt, képzést, szakot válasszunk.

Szilágyi Judit – aki most a Deluxe csapatát erősíti – elmondta, hogy őt mindig is a médiakommunikáció foglalkoztatta jobban, ezért döntött emellett a diploma mellett, és nem bánta meg. Az tény, hogy sok esetben nehéz elhelyezkedni, hiszen hiába van felsőoktatási képzésünk, ha nincs segítségünk munkát találni. Mind a marketinges szakemberekre, mind a kommunikációhoz értőkre szükség van, viszont csak akkor, ha tényleg jók a szakmájukban. Ehhez tapasztalatra, gyakorlatra van szükség, amit szintén nem könnyű megszerezni.

Marketing vagy kommunikáció?

A statisztikák mindig sokat elárulnak arról, hogy milyen megtérüléssel számolhatunk fiatalként egyes szakmák esetében. Folyamatosan vizsgálják az egyes intézmények képzési költségeit, valamint a megtérülési időt, amely sok esetben éveket is jelenthet. Sokan azonban nem azért végeznek egyetemen, hogy abból milliárdosok legyenek, hanem azért, mert szeretik azt, amit csinálnak.

A marketing és kommunikáció szakmához köthető slágerszakok keretszámai az elmúlt években nagyot csökkentek. A döntés pedig teljesen egyértelmű, túl sok van belőlük, a munkaerőpiacon nincs akkora kereslet rájuk. Viszont, aki mégis úgy dönt, hogy ezt választja, annak számolnia kell a diploma megszerzését követően rá váró lehetőségekkel és nehézségekkel.

Mind a marketing, mind a kommunikáció egy alapképzésen végezhető és a költségek is átlagosnak mondhatóak. Kivéve a fővárosi egyetemek, ahol jellemzően egy-egy félév valamivel drágább, mint vidéken. Viszont elég kevés az államilag támogatott hely és egyre nehezebb is bekerülni ide.

Mennyit kereshet egy marketinges és egy kommunikációs szakember?

A kereset változó, bár az tény, hogy egy jó marketinges jóval többet kereshet, mint egy tanár vagy egy irodai alkalmazott. Cégnél dolgozóként számolni kell azzal, hogy nem lesz akkora a fizetésünk, mintha szabadúszóként tevékenykednénk. A marketingnek azonban számtalan területe van, így nehéz megmondani, hogy átlagban mennyivel számolhat az, aki ezt tanulja. SEO szakemberként jóval magasabb a kereseti lehetőség, mint közösségi média menedzserként vagy szövegíróként. Bár egyik esetben sem lehet panaszkodni. Munkát találni azonban nem könnyű, főleg vidéken. A fővárosban azért még akad lehetőség, bár itt is elvárt a tapasztalat, így az első és legfontosabb, hogy minél több gyakorlattal a tarsolyunkban induljunk el a munkaerőpiacon.

Kommunikációs szakemberként szintén több helyen elhelyezkedhetünk, így itt is attól függ, hogy mennyit keresünk, hogy melyik területen szeretnénk munkát vállalni. Lehet ez a televízió, az újság, vagy éppen a rádió, számít az is, hogy a fővárosban vagy egy kisebb településen dolgoznánk.

Kell egyáltalán a diploma?

Felmerülhet a kérdés, hogy kell-e egyáltalán diploma ahhoz, hogy valaki marketingesként helyezkedjen el? Az biztos, hogy a médiakommunikáció területén kevesebb lehetőségünk van, viszont ma már számtalan példa van arra, hogy valaki diploma nélkül sikeres marketinges. A fiatalok beleszületnek ebbe a világba, így nem számít, hogy végig tanulnak-e négy évet vagy sem. Egy jó vénával rendelkező személy könnyedén alapíthat vállalkozást, vállalhat szabadúszói munkákat, lehet sikeres. Ehhez azonban érteni kell egy kicsit a hirdetésekhez, a közösségi média menedzsmenthez, a kommunikációhoz, valamint honlapszerkesztéshez egyaránt. Kell egy jó könyvelő, egy kis kreativitás és már mehet is a vállalkozás indítása.

Kommunikáció területen viszont kérni fogják a diplomát, hiszen itt nehezebben válik valaki vállalkozóvá. Mindegy, hogy a tévében akar valaki elhelyezkedni, a rádióban akar dolgozni, sok esetben kérni fogják a papírt, itt nem lesz elég, ha nagyon ügyesek vagyunk. Kivételek persze vannak, nem lehetetlen úgy bekerülni valahova, hogy nincs róla papírunk, viszont jóval több lehetőségünk lesz egy erős kommunikációs diplomával, könnyebben felvehetjük a versenyt a többi pályázóval.

Az, hogy mire van tehát nagyobb kereslet a piacon jó kérdés, hiszen üres helyek mindig akadnak, viszont a legfontosabb talán az, hogy minél több tapasztalatra tegyünk szert. Így sokkal könnyebben találunk magunknak olyan helyet, amire régóta vágytunk.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!