Nissan LEAF, a modern elektromos autó

0

A Nissan az elektromos hajtástechnológia legújabb innovációit a ProPilot rendszerrel ötvözve megalkotta a vadonatúj Nissan LEAF-et, minden idők legmodernebb tömeggyártású elektromos autóját.

JOKOHAMA, Japán (2017. szeptember 6.) – A Nissan a mai napon mutatta be a vadonatúj Nissan LEAF-et, ami nemcsak a világ legmodernebb tömeggyártású elektromos autója, hanem a cég Intelligent Mobility jövőképének megtestesítője is.

A teljes mértékben elektromos, és műszaki megoldásaiban egyedülálló szintet képviselő vadonatúj LEAF a Nissan első európai modellje, mely már képes az önvezetés legalapvetőbb funkcióira is, emellett olyan innovatív technológiákkal érkezik, mint a zökkenőmentes haladást és fékezést kínáló e-Pedal rendszer.

Az új modell messzebbre megy, mint elődei: egyetlen feltöltéssel már 378 km távolságot tud megtenni, emellett megújult, letisztultabb külső és belső formáival egy új generációt szólít meg.

Az új LEAF európai értékesítése 2018. januárjában kezdődik meg.

Hiroto Saikawa, a Nissan elnök-vezérigazgatója elmondta: „A vadonatúj Nissan LEAF mindenki számára felvillanyozó technológiai megoldásokkal érkezik. Ez a modell cégünk Intelligent Mobility jövőképének megtestesítője, és egyben jövőnk igazi szimbóluma is.”

A Nissan Intelligent Mobility koncepció az autózás jövőjének újragondolását célzó terveket foglalja össze, melyek kifejezett célja, hogy az autók egyszerű közlekedési eszközöknél többet jelenthessenek. A koncepciót lényegében az határozza meg, hogy autóinkat hogyan vezetjük, milyen energiával hajtjuk, illetve hogyan integráljuk a társadalomba.

A vadonatúj Nissan LEAF-fel a vállalat Intelligent Mobility koncepciója a gyakorlatban, az utakon is megmutatkozik, benne az önvezetés korai fejlesztési fázisát képviselő ProPilot-tal, a modern, teljesen elektromos hajtáslánccal, és azzal az egyedülálló képességgel, hogy akár az autó is elláthatja árammal azt az épületet, melyre rácsatlakoztatják.

Nissan Intelligens Meghajtás: az e-hajtáslánc

A LEAF-ben is megtalálható a Nissan Intelligens Meghajtás technológia legfontosabb eleme az úgynevezett e-hajtáslánc, ami a megszokottnál jobb energiahatékonyságot, valamint magasabb motornyomatékot és teljesítményt biztosít, mely összességében dinamikusabb viselkedést eredményez. Az új hajtásrendszert csúcstechnológiás lítium-ion akkumulátorcsomag egészíti ki, mely nagyobb teljesítményt és egyben nagyobb energiatároló kapacitást is nyújt.

A megnövelt energiahatékonyság mellett az új e-hajtáslánc 110 kW-os teljesítménye lenyűgöző egyenes vonalú gyorsulást garantál. A csúcsnyomaték 320 Nm-re nőtt, tovább javítva ezzel a gyorsulást.

A vadonatúj LEAF egyetlen feltöltéssel megtehető (NEDC mérési ciklus szerinti) hatótávolsága 378 km-re nőtt. Akik ennél is tovább mennének a vadonatúj LEAF-fel, azoknak a Nissan jövő évvégén egy még nagyobb teljesítményű változatot is kínál majd felárért. A nagyobb teljesítményű modell nagyobb hatótávolsága a vásárlók lehetőségeit is kibővíti, hogy az autóhasználati szokásaikhoz legmegfelelőbb változat mellett dönthessenek.

Nissan Intelligens Vezetés: még nagyobb vezetési élményt, fokozott biztonságot és a stressz csökkentését segítő technológiák

A vadonatúj LEAF a Nissan legújabb intelligens vezetéstámogató technológiáiból hármat is kínál. Ezek közül elsőként a ProPILOT önvezető technológia említhető.  Ezzel a technológiával az egysávos, autópályás vezetés egyszerűbbé, stresszmentesebbé és pihentetőbbé válhat.

A második a ProPILOT Park, mely a parkolásról alkotott fogalmainkat írja majd át. Aktiválását követően ez a rendszer átveszi a kormány, a gyorsítás-fékezés és az előre-hátramenet kezelését, és könnyedén irányítja az autót a parkolóhelyre.  Ennek a segítséggel pedig mindenki nyugodtabban és pontosabban parkolhat majd.

 

A harmadik az e-Pedal, egy forradalmi technológia, mely teljesen átalakítja a vezetés élményét. Ennek segítségével az autó vezetője mindössze a gyorsítópedált használva gyorsíthat, lassíthat vagy akár meg is állíthatja az autót. A pedál teljes felengedésekor automatikusan működésbe lép a regeneratív fékezés és a mechanikus fékek, így az autó fokozatosan megáll. Az e-Pedal képes akár meredek lejtőn is teljesen megállítani az autót a pedál következő lenyomásáig. Az e-Pedal villámgyors reakciói pedig az izgalmakat kereső sofőröknek is garantálják az élményeket, ha szabad az út!

A hirtelen fékezést igénylő szituációkban továbbra is a fékpedált kell használni.

Nissan Intelligens Integráció: az akkumulátortechnológia és a városi infrastruktúra összekapcsolása

A Nissan elektromos járművekkel kapcsolatos, úttörőnek számító elképzelései nem érnek véget az új LEAF hajtásrendszerénél. Az autó akkumulátorai mobil energiaforrásként is használhatóak.

A rendszer lehetővé teszi, hogy a Nissan elektromos autók tulajdonosai aktív szereplőként csatlakozhassanak az elektromos hálózatra, amivel akár egy új bevételi forrásra is szert tehetnek. A V2G („járműből a hálózatra”) technológia része a kétirányú töltés, amivel a leparkolt elektromos autók teljes mértékben integrálhatóak az elektromos hálózatba. Ez egyben a nem programozható, megújuló energiaforrások fogadását is megkönnyíti a hálózatban, ami elősegíti a megújuló energiaforrások szélesebb körű használatát, illetve az árak további csökkenését. Ha a V2G technológia elterjed, a Nissan elektromos járművek tulajdonosai az energiapiac aktív résztvevőivé válhatnak, mely alapvetően megváltoztathatja életüket.

A mainál fenntarthatóbb társadalmi berendezkedés érdekében napról-napra egyre jobb döntéseket kell hozni. Az xStorage energiatároló rendszer az iparág legjobbjainak kollektív tudására építve a hatékonyabb és fenntarthatóbb otthoni energiafelhasználást célozza meg. Az xStorage Home az alacsonyabb díjszabású időszakokban töltődik fel, és az így eltárolt energia felhasználásának szabályozásával tulajdonosának is segít spórolni, miközben a teljes energiaellátó-rendszer működését is javítja. Az xStorage egyetlen egységben kínálja az otthoni energiagazdálkodás és -tárolás szabályozásához szükséges összes hardver- és szoftvereszközt. Hálózati szolgáltatások: az xStorage Home az elektromos hálózatról is tölthető, és abba vissza is tud táplálni áramot, elősegítve, hogy a hálózatok bírjanak a megújuló energiaforrások további terjedéséhez szükséges rugalmassággal.

 A vadonatúj LEAF vevői emellett az új kezelőfelület előnyeit is élvezhetik az autóhoz tartozó okostelefonos alkalmazással, aminek segítségével nyomon követhetik autójuk töltöttségi állapotát, megtalálhatják a legközelebbi töltőpontot, és igény szerint előmelegíthetik vagy -hűthetik autójukat, mielőtt beülnének.

Külső formaterv: letisztult körvonalak „tech” megjelenéssel

A vadonatúj LEAF formaterve a Nissan jövőcentrikus látásmódját tükrözi. A formatervet a 2015-ös Tokiói Autószalonon bemutatott IDS koncepcióautó ihlette.

 Az autó elejét a Nissan jellegzetes V alakú hűtőrácsa határozza meg, felidézve a modell közös örökségét a Nissan olyan slágermodelljeivel, mint az X-Trail, vagy Európa nagy kedvence, a Qashqai. A hűtőrács kék színe, ami mostantól a Nissan elektromos autóinak közös formai jellemzője lesz, egyúttal azonban el is különíti a modellt. A lebegő hatású tető stílust és dinamizmust kölcsönöz az autónak. A letisztult formájú LED fényszórók pedig a Nissan jellegzetes bumerángformáját mutatják.

 Belső kialakítás: prémium minőség, tiszta, csendes érzésvilág

A vadonatúj LEAF alapjaitól újratervezett utastere ízléses, visszafogott látványt és érzetet nyújt. Ez a jobb minőségű anyagok használatának, az összességében magasabb színvonalú kidolgozottságnak és összeszerelési minőségnek köszönhető, ami a vezetőülésben tapasztalható élményt összhangba hozza az autó kifinomultabb természetével.

 A sofőr és utasai is azonnal értékelni fogják az ülések, a műszerfal és a kormánykerék élénk kék színű varrásait, valamint az új 7 hüvelykes, színes TFT kijelzőt. A kijelző menürendszerét módosították annak érdekében, hogy átláthatóbbak legyenek az olyan alapvető funkciók, mint az Aktív Biztonsági Pajzs technológia különböző elemei, a töltöttségi állapot és a pillanatnyi teljesítmény kijelzői, illetve a hangrendszer és a navigáció használata. Egyes piacokon az Apple CarPlay, illetve az Android Auto információs és szórakoztató szolgáltatások is elérhetőek lesznek a navigációs rendszerrel felszerelt autókban.

 A vadonatúj LEAF az első generációs modellt váltja majd le, ami a világ legnagyobb számban eladott elektromos autójaként vált ismertté. Több mint 280 ezren választották a LEAF-et a modell forgalmazásának 2010-es kezdete óta.

2017 Nissan LEAF specifikációi

Tömeg és méretek

(mm)

Teljes hossz

4,480

Teljes szélesség

1,790

Teljes magasság

1,535/1545

Tengelytávolság

2,700

Nyomtáv elől/hátul

1,540/1,555

Min. szabad magasság

150

Légellenállás (Cv)

0,28

Gumiabroncs mérete

205/55R16 vagy 215/50R17

 

Tömeg/kapacitás

(kg)

Min. önsúly

1,535

Férőhelyek  száma

5 személy

Max. önsúly

1,765-1,795

 

Akkumulátor

Típus

Li-ion akkumulátor

Akkumulátor

40kWh

Elektromos   motor

Típusa

EM57

Max. motor teljesítmény

110kw(150ps)/3283~9795rpm

Max. nyomaték

320N・m(32.6kgf・m)/0~3283rpm

Teljesítmény

Hatótávolság

378 km (NEDC)

Töltési idő (normál)

16 óra(3kW)
8 óra(6kW)

Töltési idő  80%-ra (gyorstöltő)

40 perc

Végsebesség

144 km/óra

 

Forrás: Nissan Motor Co.

Megosztás

Szóljon hozzá

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9NDg5JmFtcDtoZWlnaHQ9MjU4JmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1kYXJrJmFtcDtzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmYW1wO2hlYWRlcj1mYWxzZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj1mYWxzZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsgb3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuOyB3aWR0aDo0ODlweDsgaGVpZ2h0OjI1OHB4OyIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiPjwvaWZyYW1lPg==
CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON IS!
A sorozat támogatója a:
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzAwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjMwMHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZhbXA7d2lkdGg9MzUwJmFtcDtoZWlnaHQ9MjkwJmFtcDtjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZhbXA7c2hvd19mYWNlcz10cnVlJmFtcDtoZWFkZXI9dHJ1ZSZhbXA7c3RyZWFtPWZhbHNlJmFtcDtzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjM1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjkwcHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL2xpa2Vib3gucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbG9naXN6dGlrYSZ3aWR0aD02NTAmaGVpZ2h0PTI1OCZjb2xvcnNjaGVtZT1saWdodCZzaG93X2ZhY2VzPXRydWUmaGVhZGVyPWZhbHNlJnN0cmVhbT1mYWxzZSZzaG93X2JvcmRlcj10cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lOyBvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47IHdpZHRoOjY1MHB4OyBoZWlnaHQ6MjU4cHg7IiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+
Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!